10 Glutensiz Un Çeşidi ve 24 Glutensiz Pratik Tarif


glutensiz tarifler

10 Glutensiz Un Çeşidi ve 24 Glutensiz Pratik Tarif


Yaklaşık iki yıldır glutensiz beslenmeyi deneyimliyorum. Bu konuda kendime göre epey deneyim biriktirdim:) Herkesin aklında "glutensiz beslenme moda mı?" diye bir soru olduğunun da farkındayım ama ben moda olduğu için başlamadım hatta ben glutensiz beslenmeyi keşfettikten uzun bir süre sonra moda oldu diyebilirim.

Genellikle bu konuyu merak edenler ilk olarak "glutensiz beslenme kitabı" arayışı içinde oluyorlar ancak ben blogumda hepsini detaylı anlatmaya çalışıyorum. Zaten tarif kitabı gibi oldu :) İlk aşamada bence Glutensiz Beslenme - Şekersiz Yaşam yazımı okuyarak glutensiz diyet hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 

Glutensiz beslenme zayıflatır mı?

Öncelikle herkesin aklında "Glutensiz beslenme zayıflatır mı?" sorusu olduğunun farkındayım. Ben zayıflamak için başlamadım. Daha önceden geçirdiğim beyin ameliyatımdan "Siz hiç beyin ameliyatı oldunuz mu?" yazımda bahsetmiştim. Ameliyat sonrası bağışıklı sistemimde oluşan bir rahatsız sebebiyle ve Dr. Ayşegül Çoruhlu'nun da muayenesi ve tavsiyeleri sonrası glutensiz beslenmeye geçtim.
İtiraf ediyorum glutensiz beslenmeye geçişte ilk günler zordu, sanki tüm yiyecekler elimden alınmış gibi hissettim ancak zamanla ve tariflerimi de geliştirdikçe alternatifler arttı, ben de enerjime, sağlığıma kavuştum diyebilirim. Bu yüzden bu beslenme şeklini bir diyet olarak değil, yaşam biçimi olarak kabullenmenizi tavsiye ederim. Böylece çok daha rahat edersiniz :)

Glutensiz Un Çeşitleri

Glutensiz beslenmeye geçiş aşamasında herkeste büyük bir yoksunluk hissi oluyor ve sürekli poğaça - pasta yeme isteği doğuyor. Bu aşamada glutensiz unlar kurtarıcı oluyor ama bahsettiğim unlar marketlerde satılan içi bol katkı maddeli, nişastalı glutensiz unlar değil. 
Glutensiz un nedir? Glutensiz un nerede satılır? Glutensiz un nasıl kullanılır? Glutensiz un pahalı mı? gibi aklınızda çok fazla soru olduğunu biliyorum. Hepsini tek tek cevaplamaya ve her un ile hazırladığım bir kaç tarifin de linkini paylaşmaya çalışacağım.

Glutensiz un çeşitlerine artık büyük marketlerde rahatlıkla ulaşmaya başladık veya internetteki organik marketlerden de alabiliyoruz. Ben duruma göre sipariş veriyorum bazen de evimin yakınındaki marketlerden alıyorum.

Glutensiz Un Çeşitleri ve Glutensiz Ekmek Tarifleri 

1. Yulaf Unu

Yulaf özünde glutensizdir ancak tarımı ve paketlenmesi aşamasında buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarla aynı ortamda bulunduğu ve paketlendiği için çapraz bulaşma riskinden dolayı glutenli olarak bilinmektedir. Piyasada ayrı bantlarda üretim ve paketlemesi yapılan glutensiz yulaflar bulunmaktadır. Ben onları tercih ediyorum ama çapraz bulaşma benim için sorun değil diyorsanız her türlü yulaf ezmezi, yulaf unu veya yulaf kepeğini kullanabilirsiniz.

Yulaf Unu Tarifleri :)



2. Karabuğday Unu (greçka)

Karabuğday unu içeriğindeki demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum sebebiyle glutensiz beslenenlerin favorisi oldu. Karabuğday unu diğer un çeşitlerine göre ağır bir un bu sebeple sadece karabuğday unu kullandığınız tarifler çok kabarmayabilir, endişelenmeyin. Diğer unlar ile de karıştırıp farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Ayrıca karabuğday unu suyu hızlı emiyor, kullanırken buna da dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Karabuğday ununun kokusunun ağır olduğu ile ilgili şikayetler duyuyorum eğer karabuğday kavrulmamışsa kokusu ağır olmuyor, onu da belirtmek istedim.

Karabuğday Unu Tarifleri :)

3. Nohut Unu (Humus Unu)

Nohut ununu humus yaparken kullanabilirsiniz ama bence poğaça ve keklere de çok yakışıyor. Nohut unu,buğday ununa göre daha yoğun bir un bu yüzden eğer buğday unlu bir tarifi nohut unu ile yapmayı planlıyorsanız biraz daha az un eklemeniz gerektiğini unutmayın. Sıvıyı hızlı emdiği için çok sert bir hamur elde edebilirsiniz. Nohut ununu diğer unlar ile de karıştırarak farklı lezzetler elde edebilirsiniz.

Nohut Unu Tarifleri :)

Nohut Unlu Glutensiz Kek

Peynirli Ekmek

Pazılı Cevizli Ekmek

4. Kinoa Unu

Kinoa unu diğer glutensiz un çeşitlerine göre daha pahalı ama kullanımı daha kolay. Yine de benim çok sık tercih ettiğim bir un değil. Eğer unu hazır almak istemiyorsanız kinoayı mutfak robotundan geçirerek un haline getirip kullanabilirsiniz. 4 bıçaklı mutfak robotlarında rahatlıkla un haline geliyor. Tavsiye ederim.

Kinoa Unu Tarifleri :)

Yabanmersinli Hurmalı Kek

Patlıcalı Kanapeler

İncirli Kek 

5. Hindistan Cevizi Unu

Sanırım kullanımı en zor olan unlardan birisi de hindistan cevizi unu. Kolay dağılabiliyor, hamuru tutturmak epey zorlayıcı. Tek başına kullanmayı pek tavsiye etmem ama diğer glutensiz unlar ile karıştırarak harika lezzetler elde edebilirsiniz. Tek başına kullanırsanız çok kabarmasını beklemeyin, genellikle ince bir hamur oluyor. Niye kekim kabarmadı diye üzülmeyin :)

Hindistan Cevizi Unu Tarifleri :)

Cennet Hurmalı Glutensiz Kek

Hindistan Cevizi Unlu Minik Kekler

Balkabaklı Glutensiz Kek

6. Mısır Unu

En sevdiğin un ne derseniz sanırım mısır unu derim çünkü mısır ekmeğine bayılıyorum. Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi'nde en çok kullanılan un çeşidinden sanırım. Hamurun kolay dağılma olasılığı yüksek. Mısırdaki GDO konusuna hiç girmiyorum, sonuçta uzmanlık alanım değil ve analiz sonuçlarını görmedim, incelemedim ama size mısır unu kullanarak yapabileceğiniz tarifler paylaşabilirim.

Mısır Unu Tarifleri :)

Sebzeli Mısır Ekmeği

Pırasalı, Mısır Unlu Minik Kekler

7. Mercimek Unu

Bakliyat unları glutensiz beslenmeye geçiş sürecinde çok tercih ediliyor. Bende bu aşamada unumu kendim yapmaya çalıştım ve mercimek unu (fermente) hazırladım. Bir çok farklı tarifte denedim, gerçekten çok başarılı oldu, pasta bile yaptım. Kokusuz bir un olduğu için tatlılarda da kullanılabiliyor.

Mercimek Unu Tarifleri :)


Mercimek Unlu Glutensiz Pizza


Mercimek Unlu Naked Cake

8. Teff Unu

Teff aslında Etiyopya'ya özgü bir tahıl türüymüş ama yirminci yüzyılın sonlarına doğru dünyanın geri kalan bölümlerinde de tanınmaya başlamış. Aslında Hollywood ünlüleri tarafından bu kadar sevilmesinin sebebi protein, kalsiyum ve demir ile dolu olmasıymış, tabi glütensiz olması da ekstra güzel bir özelliği, ayrıca dünyadaki en küçük taneli tahıl türüymüş. Detay bilgiye Yeni Süper Besin : Teff Nedir? yazımdan ulaşabilirsiniz. 

Teff Unu Tarifleri :)

Teff Unlu Poğaçalar

Teff Unlu Limonlu Kek

9. Kestane Unu

Kestaneye bayılırım, kışın benim için önemli bir besin kaynağıdır. Ununu da aromasını da çok sevdim. Topaklanmayan, kullanımı da çok rahat bir un çeşidi ancak diğer unlara göre epey pahalı. Bu yüzden tariflerimde pek sık kullandığım bir un çeşidi değil ne yazık ki.

Kestane Unu Tarifleri :)

Kestane Unlu Waffle

10. Badem Unu

Badem ununu genellikle hazır almayı tercih etmiyorum. Kullanmayı planladığım kadar bademi mutfak robotundan geçirerek un haline getiriyorum. Dilerseniz bir gece boyunca az tuzlu suda bekletip, kabuklarını soyup daha sonra fırında 50 C'de yarım saat kurutup mutfak robotundan da geçirebilirsiniz. Ben iki türlü de yapıyorum.

Badem Unu Tarifleri :)

Unsuz, Şekersiz Kirazlı Brownie

Yalancı Sufle

Umarım tariflerin ve glutensiz unlara ait bilgilerin faydası olmuştur. Yorumlarınızı bekliyorum. 

Sevgiler.

2 yorum