Pratik Bir Tarif : Fermente Mercimek Unu
Bu zamana kadar ki blogdaki postlarımı okuyanlar artık biliyorlar. Son birkaç aydır sağlıklı beslenmek için fermente edilen yiyecekler, fermente gıdalar, fermentasyonun sağlığa faydaları gibi konulara takıldım ve araştırıyorum. Çeşitli gruplara üye oldum, yazışmaları / deneyimleri okuyup bilgilenmeye çalışıyorum.
Sonuçta aslında her çalışma yine bağırsak sağlığına çıkıyor. Tüm bunları araştırırken tabi ki GAPS konusunu da araştırmaya başladım. Hepsinin üstüne bir de çok yakın bir arkadaşım rahatsızlığı sebebiyle GAPS diyeti yapmaya başladığı için iyice konuyu detaylı incelemeye başladım.
Öncelikle "GAPS nedir?" diyenler için alıntı bir bilgi paylaşmak istiyorum. Detaylı bilgiye paylaştığım linkten ulaşabilirsiniz.
GAPS; bağırsak ile beyin arasındaki ilişkinin, Nöroloji ve Beslenme Doktoru Natasha Campbell-McBride tarafından uluslar arası tescilli ifadesidir. GAPS, "Gut And Psychology Sydrome" kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı: Bağırsak ve Psikoloji Sendromu'dur.
Dr. Natasha Campbell-McBride, 3 yaşında “otizm” teşhisi konulan oğlunu, kendi geliştirdiği bir tedavi yöntemiyle tamamen iyileştirmiştir. Çünkü otizmin sebebi; bağırsak duvarının hasarlı ve geçirgen olması, anormal bağırsak florası yüzünden beynin sürekli olarak toksinlenmesidir. Bu nedenle; Dr.Natasha oğlunun bağırsak florasını tedavi ederek, otizmini de TAMAMEN iyileştirmiştir. Otizmini iyileştirdiği oğlu Nicholas, şu anda başarılı ve sağlıklı genç bir biyo-medikal mühendisidir.
Dr. Natasha Campbell-McBride, oğlunu iyileştirdiği tedavi yöntemiyle; İngiltere-Cambridge’deki kliniğinde yüzlerce otizm, epilepsi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, disleksi, dispraksi hastalıkları olan çocukları; psikolojik ve psikiyatrik sorunları (şizofreni, epilepsi, depresyon, bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk…) olan yetişkinleri de iyileştirir. Zaman içinde geliştirdiği bu tedavi “GAPS Tedavisi”, psikoloji sendromlu hastaları da ”GAPS Hastaları” olarak adlandırılır.
2004 yılında ise, kendi geliştirdiği GAPS Tedavisini; “GAPS Gut And Psychology Sydrome” (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) adlı kitabıyla bütün dünya ile paylaşır.
Glutensiz beslenme sürecinde kinoa unu, karabuğday unu, nohut unu, hindistan cevizi unu gibi farklı un çeşitleri kullandım. Ağırlıklı olarak unları büyük marketlerden satın alıyorum.
Ancak hem fiyatların yüksek olması hem de her yerde bulunamaması ve tüm takipçilerimin sürekli un çeşitleri ile ilgili soru sorması üzerine evde yapmaya karar verdim :)
Fermente Mercimekten Un Nasıl Yapılır?
Öncelikle mercimekleri yıkadıktan sonra üzerini su ile kapladım ve 24 saat beklettim. Mercimekler suyu emdikçe patlamaya başlıyor ve çıt çıt sesleri çıkıyor. Kızımla mercimekleri izlerken çok eğlendik.
24 saat sonra suyu süzdükten sonra içme suyu ve 1 su bardağı yoğurt suyu ekleyerek tekrar 24 saat beklettim. Yoğurt suyu yerine peynir altı suyunda da bekletebilirsiniz.
48. saatin sonunda suyu süzdükten sonra fırın tepsisinde yağlı kağıdın üzerine mercimekleri yaydım ve iyice kuruyana kadar yaklaşık 80 dk. 100 C'de fırında kuruttum. Aslında en güzeli güneşte kurutmak ama kış imkanlarında fırını tercih ettim.
Mercimekler kuruduktan sonra mutfak robotundan geçirerek un haline getirdim. Hemen fermente mercimekten yaptığım unumu farklı tarifler kullanacağım.
Paylaştığım iki tarifte mercimek ununu deneyebilirsiniz.
Mercimek Unlu Pizza
Mercimek Unlu Pasta
Afiyet olsun.
Fermente olmasını sağlayan şey sanırım yoğurt suyu öyle değil mi?
YanıtlaSilHem 48 saat suda bekliyor hem de yoğurt suyunun etkisi :)
SilYoğurt ve peynir tüketmediğimizden evde bulunmuyor, az karbonat katarak (içme suyu ekleme aşamasında ) bekletiyorum.Fermente oluyor mu bu şekilde acaba ? Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler...
YanıtlaSilBenim bildiğim kadarıyla peyniraltı suyu ve yoğurt suyu ile fermente oluyor. Haftasonu fermentasyon eğitimine katılacağım. Eğer farklı bir bilgi edinirsem size yazarım :)
SilFermente ürünü firinladiginizda bakterilerin ciddi kısmı ölmüyor mu m?
YanıtlaSilMerhaba, yazımda da zaten en doğrusunun güneşte kurutmak oldugunu yazmıştım. Kış şartlarında fırını tercih ettim.
SilMerhaba, yazımda da zaten en doğrusunun güneşte kurutmak oldugunu yazmıştım. Kış şartlarında fırını tercih ettim.
SilMerhaba.
YanıtlaSilDüşün düşün nasıl bir kullanım alanı olabilir bulamadım. Siz nerelerde kullandınız?
Merhaba:) Kek, poğaça, corbalara kıvam arttırıcı, krep... birçok şey yapılabilir. Hatta şuanda pasta yapmaya başlıyorum. Bakalım nasıl olacak :)
Silmerhaba,
YanıtlaSilbende yapmak istiyorum ve makina araştırmaya karar verdim.sizin ki robotunuzun bir parçası olanlardan mı direkt kahve öğütücüsü mü sizin ki,bilgilerinizi rica ederim.teşekkürler
Merhaba, genellikle un yapımında kahve öğütücüsü kullanıyorlar ama ben Tefal'in 4 bıçaklı rondosunu almıştım. Onu kullanarak un yapıyorum, gayet rahat oluyor :)
Silmesela krep yaparken tadi garip olmuyormu, mercimek tadinda olmuyormu? ve krep icin sadece mercimek unu, yumurta ve sut mu kullaniyorsunuz.
YanıtlaSilmercimekleri suya koydum bile bekliyorum 24 saat gecsin bir sonraki adim icim :)
Merhaba, mercimek unundan pizza da yaptım pasta da:) Kokusu geçmiyor. Pasta da hiç anlaşılmadı bile.
SilKrep yaparken yumurt, biraz süt ve yağ yeterli. Zaten hemen kıvamı koyulaşıyor. Nohut unundan da aynı şekilde krep yaptım. Simdiden ellerinize sağlık:)
Nohut unu tarifini de yayınlayacak mısınız?
SilMerhaba, aslında hepsinin yapımı aynı mantikla. Mercimekteki aşamalar yerine nohut kullanılabilir :)
Silmercimek ununun bayatlamamasi icin ne yapmali? nekadar sure saklanilir?
YanıtlaSiltesekkurler
Ben cam kavanozda 15-20 gün kadar sakladım ama daha ne kadar uzun saklanabilir emin değilim:)
SilUzun ömürlü olması için ikinci önpisirme yani fırın lama yapmak lazım☺
YanıtlaSilBir sonraki hazırlayışım da öyle denerim. Teşekkurler
Silgene 100 derecede mi olacak? süresi ne kadar?
SilMerhaba bende sayenizde yapmaya çalıştım fakat mutfak robotunda un haline gelmiyor. İri taneli oluyor. Çok mu uzun süre öğütmeliyiz? Yardımcı olursanız sevinirim.
YanıtlaSilMerhaba, ellerinize sağlık. Ben Tefal'in 4 bıçaklı rondosunu aldım. Onunla çok rahat un haline getirebiliyorum. Kahve öğütücü de kullanabilirsiniz. Daha önceden iki bıçaklı rondom vardı, onunla dediğiniz gibi taneli kalıyordu. Sevgiler
SilCevap için öncelikle teşekkürler.
SilBende de 4 bıçaklı robotu var moulinex marka aynı fabrika çıkışlılar tefal ile.. tekniğimi değiştirip tekrar deneyeceğim. çok teşekkürler sevgiler
tekrar ben 😊 denedim tekrarda acaba ben iyice una çevirmeye çalıştığım için mi olmuyor dedim. hafif iri taneli mi olacak? toz şeker gibi mesela..
SilMerhaba, resimde de görebileceğiniz gibi benimkinin büyük bir kısmı un gibi oldu ama arada taneler kalıyor tabi ki. Eğer sizi çok rahatsız ediyorsa elekten de geçirebilirsiniz. Böylece tam un gibi olur :)
Silmerhabalar. bu ara kinoayı keşfettim, hazır almaktansa ununu kendim yapmak istiyorum. bildiğiniz bi yöntem varsa paylaşırmısınız. sevgiler
YanıtlaSilMerhaba, un yapımı için 4 bıçaklı rondo aldım, onu kullanıyorum ya da bende yok ama kahve öğütücüsü de kullanabilirsiniz. Sevgiler.
SilMerhaba, ben bugday ununu hayatimdan 2013 yilinda cikardim fakat mercimek ununu 6 ay önce kesfettim. Un degirmenim var, mercimegi yogurt, peynir alti suyunda bekletmeden direk cekiyorum olur mu, ayni etkiyi verir mi?
YanıtlaSilTesekkür ederim!
Nesrin
Ne güzel siz çok önce başlamışsınız:) Sizin yönteminizde mercimeği sindirim sistemimize etki eden fitik asitten arındırmamış oluyorsunuz. Fermente ederek fitik asidin etkilerini azaltabilirsiniz. Sevgiler
SilMerhabalar 9 aylik kizim icin bugday unu yerine denemek istiyorum.Nohut unu tarifi bulamadim sayfanizda.Ayrica nohut ve mercimek gaz yapici ozelligi nedeniyle rahatsiz edebilir mi diye dusunuyordum ki yukarida fitik asitten arindirmaktan kastiniz bu mu acaba?
YanıtlaSilMerhaba,bakliyat unlarının yapımının mantığı aynı aslında. Sindirim sisteminin daha az etkilemesi için 24 saat suda bekletme ve sonra da 24 saat peynir altı suyunda bekletmenin en iyi yöntem olduğu belirtiliyor. Bende evde un yaptığımda bu yöntemi kullanıyorum. Bebeklerde bakliyat unu kaç yaşından itibaren kullanılabiliyor bilgisine ne yazık ki sahip değilim ama :( Sevgiler
SilMerhaba, biraz önce mercimek ve nohut ununu nasıl yapıyorsunuz diye tarif sormuştum, burada tariflerini vermişsiniz teşekkürler.
YanıtlaSilSevgiler :)
SilMerhabalar.bende tarifinizi uyguladim.suan un haline getiriyorum.hafif nahos bi koku olmasi sorun teskil eder mi? Yanlis bisey mi yaptim acaba ??
YanıtlaSilSonuç süper olmuş, paylaştığınız fotoyu gördüm. Ellerinize sağlık
SilFermente bir ürüne yada glütensiz bir ürüne metal bir şey değdiği anda malesef glüteni bulaştırmış oluyorsunuz ve bu uğraşınızın sonu amacına ulaşmıyor. Mutfak robotundaki parçalayıcı aparat ne yazık ki metal taş değirmende un haline getirimeli yada bir güzel bir deniz taşıyla dövülmeli.
YanıtlaSilMerhaba, metal bir üründen gluten nasıl bulaşıyor acaba? Yazabilirseniz sevinirim. Sonuçta her bıçak değen ürünün de glutenli olması gerekir. Bilgi verebilir misiniz :)
SilGerçekten ben de merak ettim. Çölyak Derneği'nin bu konudaki bir uyarısına hiç rastlamadım.Ama elinizdeki bilgiyi ve kaynağını paylaşırsanız sevinirim.Sonuçta yemekler hazırlanırken metal aletler kullanılıyor ve metal tencerede pişiyor. AYŞİN
Silmerhbalar
YanıtlaSilkinoa içinde fermentasyan işlemine ihtiyaç varmı acaBA
Merhaba, kinoa unu hazırlarken 4-5 kez suda yıkayıp sonra çok düşük sıcaklıkta fırında kurutup, mutfak robotundan geçirdim. Ayrı bir fermentasyon işlemi uygulamadım.
SilOda sıcaklığında mı bekleyecek, yoksa buzdolabında mı?
YanıtlaSilYazın buzdolabında bekletmek daha doğru olur ama kışın oda sıcaklığında bekleyebiliyor. Bozulma olmadı ben hazırlarken :)
Sil