Balkabaklı Glutensiz Kek


balkabaklı glutensiz kek

Bu aralar bende balkabağına karşı bir sempati gelişti nedense. Sürekli balkabaklı tarifler aklımdan geçiyor. Geçen gün instagram paylaşımlarımdan birisinin altında da yorumlarda epey yazıştık. Sağ kulağımda ani bir işitme kaybı oldu ve bu yüzden de doktor yoğun bir kortizon tedavisi başladı. Öyle olunca da tek düşünebildiğim şey tatlı. Sonra öğrendim ki ne kadar çok kişinin balına geliyormuş ve sonra da geçiyormuş. Başına gelen herkese geçmiş olsun :)

Bu kekte aslında böyle bir pazar günü çıktı. Aslında çok yorgundum ama aklımdan çıkaramadım ve mutfağa girdim, hemen pişirdim. Hatta biraz soğumasını bile bekleyemeden yedim :)

Yine glutensiz süper bir lezzet oldu.


Balkabaklı Kek Nasıl Yapılır?


* Önce balkabaklı sosu hazırladım. Zaten buzlukta hazır, kesilmiş, temizlenmiş balkabağı parçaları vardı. Onlardan üç adet aldım, üzerini örtecek kadar su koydum ve iyice yumuşayıncaya kadar haşladım. 

* Haşlandıktan sonra mutfak robotunda püre haline getirdim. Ama burada bir hata yaptım, siz yapmayın:)


* Püre haline getirirken biraz haşlama suyundan da koydum. Hafif sulu oldu, siz yapmayın.
Daha sonra bir yumurta ve biraz tarçın ekleyerek tekrar karıştırdım. Püre hazır oldu.

Simdi sıra kek kısmında :)


Öncelikle iki yumurta ve hindistan cevizi şekerini karıştırdım, iyice kabarmasını sağladım.
Daha sonra çiğ bademleri mutfak robotundan geçirerek un haline getirdim. Farklı bir lezzet elde etmek için badem unu ile de hindistan cevizi ununu karıştırdım. Siz isterseniz farklı bir un ile de deneyebilirsiniz tabi ki.
Yumurta ve hindistan cevizi karışımına, badem ve hindistan cevizi ununu, kabartma tozunu ekledim ve karıştırdım.
Aslında burada bitebilirdi ama biraz yaramazlık yaptım, daha doğrusu ben yapmadım kortizon yaptırdı;)
Bir kapta bitter çikolatayı eritip hindistan cevizi yağı ile karıştırdım. Muhteşem bir tat oldu. Sonra da bu lezzeti kek karışımına ekledim.

glutensiz kek

Ufak bir bilgi vermek istiyorum: Normalde kek yaptığımızda hamurun akışkan olmasına çok alışığız. Hindistan cevizi unu kullandığınızda hamur akışkan olmuyor. Bir hata olduğunu sakın düşünmeyin :) İçinde glüten olmadığı için akışkan değil daha sert bir kıvamda oluyor.


Kek kalıbına hamur karışımının yarısını döktüm daha sonra üzerine balkabağı püresinin yarısını ekledim. Hamur ve pürenin diğer yarısı ile de aynı işlemi tekrar ettim.

Üste balkabağı püresini döktükten sonra ufak bıçak darbeleri ile dağıttım.

Yaklaşık 30 dk. 180 C'de fırında pişirdim.

Glutensiz, hem de çok besleyici kolay bir kek oldu.

Afiyet olsun. 

Malzemeler:
Kek hamuru için:
2 yumurta
2 yk hindistan cevizi şekeri
100 gr çiğ badem
1 çb hindistan cevizi unu
1 pk kabartma tozu
2 yk hindistan cevizi yağı (tereyağı veya zeytinyağı da kullanılabilir.)
İsteğe bağlı bitter çikolata

Püre için:


1 yumurta
1 tk tarçın
100 gr balkabağı
***Eğer kek yapmak istemiyorum, bana balkabaklı bir yemek tarifi ver derseniz işte linki :)

4 yorum

  1. Elinize sağlık ben de denemek istiyorum. Hindistan cevizi ününü nerden alabiliriz. Kilosu ne kadar paylasirsaniz sevinirim. Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben genellikle internetten siparis veriyorum. Birçok farklı sitede veya Migros / Carrefour gibi büyük marketlerde var. Tarifi denedikten sonra yorumlarinizi bekliyorum:)

      Sil
  2. Merhaba.Tarifinizi denedim. Badem yerine kaju, hindistan cevizi unu yerine nohut unu kullandım. Belki bu yüzden biraz kuru oldu. Tadı da biraz az şekerli oldu :) ama güzel bir tat. tesekkurler. Kuruluğu azaltmak için ne ekleyebilirim sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tarifi denediginiz icin cok mutlu oldum. Hindistan cevizi unu ile nohut unu formları birbirinden cok farklı. Hindistan cevizi unu keke yumusak bir yapı veriyor ama nohut unu biraz daha sert olabiliyor. Belki biraz daha yağ ekleyerek ve tatlandırmak için kuru kayısı/hurma ekleyerek keki yumusatabilirsiniz:)

      Sil