Pazılı Cevizli Ekmek


glutensiz ekmek


Bizim kültürümüzde ekmek çok önemli bir yer tutuyor. Aslında glutensiz beslenmeye başlayanların en büyük sorunlarından birisi de ekmeği hayatlarından çıkarmak oluyor. Kendi tecrübemden söyleyebilirim ki ilk günler zor geçiyor sonra rahatlıkla alışıyorsunuz. Bu arada hala ramazan pidesine olan zaafım sürüyor, arada onu da tatmak lazım :)

Evde bazen glutensiz ekmek denemeleri de yapıyorum ama bu sefer poğaça yapma niyetiyle mutfağa adımımı atmıştım sonra bir baktım ekmek yapmışım. Kızım okuldan aç geliyor, bu yüzden genellikle okuldan geldiğinde evde atıştırmalık bir şeyler bulundurmaya çalışıyorum. Geçen günde poğaça hazırlamak istedim ama hamur öyle güzel kıvam aldı ki dayanamadım bütün olarak fırına attım.


Yeşil ekmek yaptım çünkü farklı görünmesini seviyorum. Pancarlı da çok güzel olur, en kısa sürede onu da deneyeceğim.

Pazı ve suyu mutfak robotunda birkaç dakika çektim ve yeşil rengi verecek sıvıyı elde ettim :) Bu karışıma yumurta ve zeytinyağınu ekleyip tekrar karıştırdım.

Sonra üzerine siyez ve nohut unlarımı ekledim. Bu aşamada tüm unu aynı anda dökmemenizi tavsiye ederim çünkü bir anda kıvamı koyulaşabilir. yavaş yavaş, kontrollü eklerseniz daha güzel bir hamur kıvamı elde edebilirsiniz.

Son olarakta peynir rendesi, ceviz ve domates kurusunu ekledim. Üzerini çörek otu ile süsleyip fırında 160 C'de 45 dk kadar pişirdim.

Sonuçta çok lezzetli, hafif bir ekmek elde ettim. İçinde siyez unu olduğu için tamamen glutensiz diyemeyiz ama siz dilerseniz sadece nohut unundan yapabilirsiniz. Ayrıca ekmekten ince dilimler kesip sabah kahvaltısında kızıma bol peynirli bir tost yaptım. O hali ile de çok lezzetli oluyor :)

Sadece nohut unundan yaptığım peynirli bir ekmek tarifinin de linkini paylaşıyorum.

Peynirli Glutensiz Ekmek

Afiyet olsun.

Malzemeler:
2 adet yumurta
1 sb siyez unu
1 sb nohut unu
3 yaprak pazı
1/2 çb su
1 çb peynir rendesi
5-6 adet domates kurusu
5-6 adet ceviz
1/2 çb zeytinyağı
Kabartma tozu
Tuz
Süslemek için çörek otu

Hiç yorum yok