Limonlu Vişneli Karabuğday Unlu Kek


kolay kek tarifi

Bence her evde kek kokusu olmalı :) Sanki ailenin mutluluğunu, sıcaklığını yansıtıyor gibi geliyor. Kızım limonlu tatları çok sevdiği için yine limonlu bir kek denemesi yaptım ama bu sefer çok farklı malzemeler kullandım. Nefis bir lezzet oldu. Zaten bence fotoğraf lezzeti de anlatıyor.

Karabuğday ununu hem glutensiz oluşu hem de rahat kullanımı açısından çok seviyorum. Bu zamana kadar karabuğday ile birçok farklı lezzet denedim. Bazen unun koktuğuna dair yorumlar geliyor. Markasına göre bence değişiyor, benim kullandığımda ağır bir koku yok ya da biz alıştık :)


Her yaz buzluğa mutlaka vişne koyarım çünkü keklere, tatlılara hatta bazen et yemeklerine bile çok yakıştırıyorum. Artık yaz gelmeye başladığı için buzlukta kalan vişnelerin bir kısmını da değerlendirmek istedim.Fırına atarken keklerin üzerine koydum. Kekler pişerken vişneler de pişince suyu kek ile birleşti, görüntüsü de çok güzel oldu.

Şeker, Tatlandırıcılar ve Ksilitol

Keklerde genellikle tatlandırıcı olarak hurma, kuru kayısı, incir, elma suyu bazen de hindistan cevizi şekeri kullanıyorum. Bu keki pişirirken "Ksilitol" kullandım. 

Ksilitol, etiket kodu E967 olarak geçiyor. 1891 yılında Alman Kimyager Emil Fisher tarafından bulunmuş. Yıllar geçtikçe dental alandaki faydaları tespit edilmiş ve 1975 yılında huş ağacından üretilen ksilitol ile Finlandiya'da sakız üretilmiş. Ksilitol'ün diş çürüklerini önlediği tespit edilmiş.

Benim kullandığım Ksilitol, huş ve kayın ağacının kabuğundan elde edilmiş. Görüntüsü de tadı da toz şeker gibi. Şeker, gram başına 4 kalori, ksilitol ise gram başına 2.4 kaloriymiş.
Ayrıca glisemik indeksi de daha düşük olduğu için kan şekerini hızlı yükseltmediği belirtiliyor. Sonuçta faydaları olsa da rafine bir ürün bu yüzden her tarife eklemek uygun olmayabilir ama ben arada farklı tariflerde deneyeceğim.

Ufak bir bilgi daha paylaşmak istiyorum. Yapılan araştırmalarda ksilitol içeren sakızlar ve şekerlemelerin ortak kulak iltihabına sebep olan bakterilerin büyümesini engellediği tespit edilmiş. Bu da gerçekten ilginç bir bilgi oldu benim için.

Şimdi gelelim tarife:) Öncelikle vereceğim malzeme listesi ile altı adet kek çıkıyor. Çoğu malzemeyi ilk defa kullandığım için ufak bir deneme yaptım.

karabuğday unlu kolay kek

Öncelikle yumurta ve ksilitolü birkaç dakika iyice karışana kadar çırptım. Daha sonra zeytinyağı ekledim. Sonra da diğer kuru malzemeler olan karabuğday unu, limon kabuğu tozu ve kabartma tozunu ekleyerek hafifçe karıştırdım. Ben şuanda süt ve süt ürünleri kullanmadığım için yoğurt eklemedim ancak biraz daha puf puf bir kek istiyorsanız tarife 
1 yk kadar yoğurt ekleyebilirsiniz.

Bir limonu ince ince dilimledim. Kek kalıplarına döktüğüm karışımın üstüne bir dilim limon ve bir adet vişne ekledim. 170 C'de 20 dk pişirdim.

Pişerken her yer mis gibi limon koktu. Glutensiz, lezzetli ve kolay bir kek tarifi oldu.

Denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun:)

Malzemeler:
1 adet yumurta
1 yk ksilitol
1 sb karabuğday unu
1 tk limon kabuğu tozu
3 yk zeytinyağı
1 çk kabartma tozu

Diğer Limonlu Kek Tariflerim:


Hiç yorum yok