Yeni Süper Besin: Teff Nedir?


teff tohumu

Son günlerde her yerde Teff ile ilgili ufak bilgiler görmeye başladım. Kinoanın tahtını sallayacağından bahsediliyor, hatta "Yeni Kinoa" deniliyor. Bu arada Hollywood ünlülerinin gözdesiymiş, yakında her yerde görebiliriz :)

Teff Nedir?


Teff aslında Etiyopya'ya özgü bir tahıl türüymüş ama yirminci yüzyılın sonlarına doğru dünyanın geri kalan bölümlerinde de tanınmaya başlamış. Aslında Hollywood ünlüleri tarafından bu kadar sevilmesinin sebebi protein, kalsiyum ve demir ile dolu olmasıymış, tabi glutensiz olması da ekstra güzel bir özelliği, ayrıca dünyadaki en küçük taneli tahıl türüymüş.


Kuzey Etiyopya’da yılda yalnızca bir defa ekiliyormuş ama Kanada, Amerika, Uganda, Mısır ve Avustralya’da da teff üreticiliği yapılıyormuş.


Teffde kinoa gibi farklı renklerden oluşuyor. Beyaz-Kırmızı-Kahverengi Teff 


Beyaz teff kestaneye, kırmızı ve kahverengi teffin tadı ise fındığa benziyormuş. İçeriğinde oldukça yüksek oranda demir bulunuyor. Bu konu benim için kritik çünkü yıllardır hep demir eksikliği ile mücadele ediyorum. Belki destek olabilir. Ayrıca et tüketemeyenler için iyi bir kaynak olduğu söyleniyor.


Teff unu ile hazırladığım kek ve poğaça tariflerine linklerden ulaşabilirsiniz.

Teff Unlu Limonlu Kek

Teff Unlu Poğaçalar

Teff'in Faydaları Nelerdir?

* Buğdaydan daha fazla protein, ve kalsiyum, tiamin ve demir içerir. İçerisinde bulunan demir vücudumuz tarafından kolay emilir.

* Enerji arttırıcı özelliği vardır.

* Glutensiz yaşam tarzını benimsiyenler için birebirdir. Çünkü un yerine kullanılabilir.

* Alerjiye neden olma riski azdır.

* Sindirimi çok kolay bir besindir.

* Kilo kontrolüne destek olur.

* Antioksidan kapasitesi yüksektir, bu özelliği ile kansere karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir etkiye sahiptir.

* Kompleks karbonhidrat içeriği ile kanda hızlıca regüle olmaz ve kan şekerini, insülin hormonunu dengeleyici etkiye sahiptir.

* Lif içeriğinin yüksek olması ve doymamış yağ asidi içeriğine sahip olması kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu ve riski azaltıcı etkisi olması anlamına geliyor.

* Prebiyotik etki ile sindirim sistemine katkısı vardır ve bağırsak florasını olumlu yönde etkiler.

http://www.hurriyet.com.tr/teff-nedir-faydalari-nelerdir-40003264
http://www.nustil.com/teff-nedir-faydalari-nelerdir/
http://www.huffingtonpost.ca/2014/02/06/teff-benefits-_n_4740219.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Eragrostis_tef

Hiç yorum yok