Sarı Kiraz Turşusu ve Kavurması

fermente kiraz

Yine bir turşu ile karşınızdayım. Geçen yaz dolapta az kalan sarı kirazdan🍒 evdekilerin tuhaf bakışları altında turşu yapmıştım. Sonra da hemen bitince tekrar istemişlerdi, her yerde sarı kiraz arayıp bulamamıştık. Neyse bu sene tekrar hazırladım. Bu sefer büyük kavanoza :)


Öncelikle önyargılı olmayın, kirazdan da turşu olur mu demeyin. Pek güzel olur :)


Bu zaman kadar bir çok farklı turşu tarifi paylaştım. Fermentasyon ve turşu ile ilgili diğer yazılarımı da incelemek isterseniz linklerini paylaşıyorum.


Lakto Fermente Atölyesi Notlarım 


Fermente Karpuz Kabuğu


Neden sirkesiz turşu yapıyorum?


Probiyotik Turşu Yapımı



Kiraz turşusunu ise standart tarifim ile hazırladım. Öncelikle kavanozu kaynatarak streril olmasını sağladım. Eğer temizliğinden emin olmadığımız bir kavanozda turşumuzu hazırlarsak bozulma riski fazla olabilir.

Kirazları yıkayıp, saplarını ayıkladım. Kavanoza dizdim. Ayrıca kavanozun içine 2 adet defne yaprağı, 1 diş sarımsak, 3-4 adet tane kara biber, 1 çay kaşığı ucu ile de hardal tohumu ekledim.
1 litrelik kavanoza 40 gr kaya tuzu kullanıyorum. İçme suyunda tuzu eritip kavanoza ekledim.
Kapağını sıkıca kapatıp, karanlık bir dolapta 5 gün beklettim. Kavanozu açtığımda minik minik kabarcıkları çok keyifliydi :)

Sarı Kiraz Turşusu Kavurması

turşu kavurması

Sarı Kiraz Turşusu yaptığımı instagram hesabımda paylaşınca "mutlaka kiraz turşusu kavurması denemelisiniz" diye çok mesaj gelince dayanamadım. Karadeniz Bölgesi'ne ait çok meşhur bir lezzetmiş. Ben ba-yıl-dım :)

Öncelikle soğanı küp küp doğrayıp biraz kavurdum daha sonra da kiraz turşularını ekledim. Üzerine de biraz zeytinyağı ekleyip bir kaç dakika daha tavada çevirdim. Bu kadar basit.

Çok lezzetli oldu. Turşunun hafif ekşiliği soğanla birleşti. Denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok