Fermente Karpuz Kabuğu


karpuz kabuğu turşusu

Karpuz Kabuğu Turşusu Tarifi

Uzun süredir karpuz kabuğu turşusunu merak ediyordum, bir de patlıcan reçeli en merak ettiklerim arasında. Nihayet karpuz kabuğu turşusunu denedim hatta sonra reçelini de denedim, Karpuz Kabuğu Reçeli linkinden okuyabilirsiniz.

Aslında yıllardır sirke ile hazırlanan turşuların fermente olmadığını ve probiyotik açısından zenginliğini ise sirke ekleyerek yok ettiğimizi öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Meğer turşu dediğin kaya tuzu ile kurulur ve çıtır çıtır da olurmuş.

Sirke ekleyerek laktobasiller için uygun ortamı yok ediyor ve faydasını kesinlikle çok azaltıyormuşuz:( Sirkesiz turşular da harika oluyor, u konuda çok önyargı var. 

İpek Kuşçu ile Lakto Fermente atölyesine katılmıştım, daha detaylı bilgiye ulaşmak için Lakto Fermente Atölyesi Notlarım yazımı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim, zaten blogda en çok okunan ve paylaşılanlar listesinde :)

Fermente Karpuz Kabuğu Nasıl Yapılır?

Öncelikle yediğimiz karpuzun kabuklarını atmıyoruz ve ufak parçalar halinde kesiyoruz daha sonra da soyacak yardımıyla yeşil kısımlarını da soyuyoruz. Kırmızı kısımlarını da kabukta pek bırakmamaya çalıştım, sonra yumuşadığı için lezzeti bozabiliyor.

Turşu yapım aşamasında en önemli bölümlerden biri de kavanozun mutlaka temiz olması. Bu yüzden kavanozu kaynatıp soğutup, kurulayıp öyle kullanıyorum. 

Kavanozun içine küçük parçalar halinde kestiğim karpuz kabuklarını ekledim. Daha sonra 
2 adet ince dilim limon, 1 diş sarımsak, 2 adet defne yaprağı ve 3-4 adet tane karabiber ekledim.
karpuz kabuğu turşusu

Son olarak 40 gr kaya tuzunu 1 bardak suda erittim ve kavanoza döktüm. Kavanozun kalanını da su ile doldurdum ve sıkıca kapattım. Kavanozum 1lt'lik bir kavanoz olduğu için 40 gr kaya tuzu kullandım. Siz kendi kavanozunuzun büyüklüğüne göre tuz miktarını bu orana göre ayarlayabilirsiniz. 21 gün hiç kapağını açmadan karanlık bir yerde bıraktım.

Kapağını açtıktan sonra buzdolabında saklamanız tavsiye ediliyor, ufak bir not olarak aklınızda bulunsun.

Çıtır çıtır oldu, aynı salatalık turşusu gibi. Şimdi birkaç kavanoz daha hazırlamayı planlıyorum.

Geçen gün Facebook'ta yenidoğan bebeklerin kolik olması ile ilgili bir yazı okudum. Meğer kolik olmalarının sebebi bağırsaklarının yeteri kadar çalışmaması ve gerekli probiyotik miktarına sahip olamamasıymış. Eğer anne hamilelik döneminde ve emzirme döneminde probiyotik yönden zengin bir şekilde beslenirse bebeğe geçecek ve kolik riski azalacakmış. 
Şuanda da 5 aylık hamile olduğuma göre birçok fermente yiyecek çeşidi dener ve paylaşırım sanırım:)

Afiyet olsun.

10 yorum

  1. Merhaba sirke bilgisi için teşekkürler :) 40 gr kaç kaşık eder ki ? Bir de koyulan su önce kaynatılıp soğutulacak mı yoksa klorsuz içme suyu mu olacak ? Severek takip ediyorum sizi sağlıcakla kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, klorsuz içme suyu kullanıyorum. Sadece kavanozu dezenfekte etmek için kaynatıyorum. 40 gr tuzu iki yemek kaşığından biraz az olarak düşünebilirsiniz. Güzel yorumlarınız için ayrıca çok teşekkür ederim. Sevgiler :)

      Sil
  2. Merhaba receline bayiliorum tarifi var mi peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bugün o kadar çok şekersiz karpuz kabuğu reçeli tarifi için yazan oldu ki sanırım en kısa sürede onu da deneyeceğim, bende merak ettim. Sevgiler😊

      Sil
  3. Bende 2,5litrelik kavanoz var ona hesaba gore 100gr tuz koymaliyim ama mesela karpuz kabuklarini koyunca 1litre su giriyor. Nekadar tuz koymaliyim acaba. Yinede sormak istedim yanlis yapmayayim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, eğitimimizde önemli olanın kavanozun boyutu olduğu anlatılmıştı. 1 ltlik kavanoza 40 gr kaya tuzu ideal oranmış. Bu oran üzerinden sizde yapabilirsiniz. Sevgiler

      Sil
  4. Hamilelik öncesi ve hamileliğinde Gaps yapmış biri olarak bildiriyorum; bence doğru :) Çok az gaz sıkıntısı yaşadı bizim oğlan. Ek gıdaya da Gaps'la başladı, flora sağlam oluşsun diye mümkün olduğunca böyle gitmeyi düşünüyorum. 7 aydır yemek yiyor, dün test yaptırdık, antibiyotik kullanmış olmasına rağmen Gaps'la tüm etkisi sıfırlanmış durumda. O nedenle doğru düşünüyorsunuz, evet biraz zor ama değiyor. Sağlıkla gelsin inşallah sizin yavru :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ne güzel yazmışsınız. Bu tarz beslenmeye çalışınca insanlar genellikle karşı çıkıyor. Hamilelikte sanki bebeğe zarar gibi algılanıyor nedense, üzülüyorum. Halbuki tüm çaba daha sağlıklı olsun diye :) Güzel dileğiniz için çok tesekkur ederim. Sizde sağlıkla büyütürsünüz insallah.

      Sil
  5. Klorsuz su derken pet siselerdeki su mu yoksa kaynatip sogutulan su mu birde kaya tuzu bazi fermententursularda mutlaka iyotsuz diye yaziyor bunun icin de gecerli mi aktardan belirterek mi almaliyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben normal damacana suyu kullaniyorum, kaynatıp soğutmuyorum. Çeşme suyu kullanmıyorum. Bu aralar efsina veya mayi tuzun tuzlarını kullaniyorum.

      Sil