Probiyotik Turşu Yapımı

lahana turşusu

Genel olarak 2017 yılını fermente gıdaları, fermentasyon süreçlerini, probiyotik gıdaları araştırarak, atölyelere katılarak geçirdim. Birçok kitap ve yazı okudum, detaylarını öğrenmeye çalıştım. Hatta her atölyeden de notlarımı derleyip Lakto Fermente Atölyesi Notlarım başlıklı bir yazı yazdım. Çok okundu, çok paylaşıldı :)

Sirkesiz, limonsuz turşu yapmanın önemini yeniden keşfettim, bu konuda da birçok deneme yaptım. Sirkesiz turşular da muhteşem oluyor. Ailecek yaptığım turşuların ya da fermente sebzelerin hepsini keyifle yedik. Hala da yeni denemeler yapıyorum, farklı lezzetler - renkler, sirkesiz turşu tarifleri keşfetmeye çalışıyorum.


Sirke konusunun detaylarını merak ederseniz "Neden sirkesiz turşu yapıyorum?" yazımı inceleyebilirsiniz. 
probiyotik turşu

Geçen günlerde de klasik tarifimin biraz dışına çıkarak probiyotik pancar ve karnabahar turşusu yaptım. Karnabahar ile pancarın rengi birleşince harika oldu. Probiyotik nedir derseniz en özet haliyle "bizim için yararlı etkileri olan bakteriler" diyebiliriz. Bağırsak floramızı zenginleştirmek açısından da önemli.

Probiyotik Turşu Tarifi

* Kavanozun içine sebzeleri yerleştirdim, kavanozların mutlaka cam olması gerektiğini belirtmeme gerek yok sanırım :) 

* Daha sonra peynir altı suyunu ekledim. 

* Tüm malzemeler kavanoza eklendikten sebzelerin üzerini kereviz sapı ile sıkıca bastırarak örttüm. Boşluklar dolana kadar su ile doldurdum. 

* 10 gün kadar güneş görmeyen bir yerde karanlıkta beklettikten sonra afiyetle yedik. Kavanozu açtıktan sonra bozulma  olmaması için buzdolabında saklamanızı tavsiye ediyorum.

Bu sefer malzemeler arasında bir de yeşil çay ekledim. Yeşil çayın içeriğindeki "Tein" maddesi turşuların daha sert olmasını sağlıyormuş. Diğer yaptığım turşulara göre çok büyük bir fark hissedemedim ama yine de denemiş oldum :)

Afiyet olsun.

Malzemeler: (Bu malzemeler 1/2 ltlik kavanoz için kullanılabilir.)
1 adet pancar
Karnabahar
2 adet sarımsak
1 çk hardal tohumu
3-4 adet tane karabiber
1 adet defne yaprağı
20 gr kaya tuzu
1/2 kahve fincanı peynir altı suyu / yoğurt suyu
Su
1 adet yeşil çay
Üzerini kapatmak için kereviz sapı (lahana da kullanılabilir.)

6 yorum

  1. Tarifi deneyecegim mutlaka, teşekkürler. Ben de bir bilgimi paylasayim, Üzerini kapatmak için asma yaprağı kullanırsanız sebzeler çıtır çıtır olur. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, asma yaprağım olmadığı için kereviz sapını tercih ettim. O zaman şimdiden ellerinize sağlık :)

      Sil
  2. Asma yaprağı çiğ mi olmalı acaba? Salamura yaprakla da olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ yaprak kullanılıyor ama salamura yaprak ile de yapıp güzel sonuc elde edenler var. Ben denemedim açıkçası:)

      Sil
  3. Hardal tohumu ve defne yaprağı yok . kullanmasak sıkıntı olur mu ? Karabiber ve bu malzemeleri koyma sebebini de sorsam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hardal tohumu ve defne yaprağı turşunun bozulmasını engelliyor, hafif bir aroma katıyor. Onlar olmadan da yapabilirsiniz tabi ki ama ben her yaptığımda eklemeye çalışıyorum :)

      Sil