35 Pratik Mutfak ve Sıfır Atık Tüyosu


mutfak tüyosu

Uzun süredir mutfak konuları ve yemek pişirme ile ilgilenince mutfakta pratiklik sağlayacak tüyolara ihtiyaç oluyor. Ayrıca Münih'e taşındıktan sonra buradaki çöp ayrımı, çevre bilinci, atık yönetimi konularındaki hassasiyeti görünce sıfır atık konusuna da ilgi duymaya başladım. Sonuçta pişireceklerimize uygun alışveriş yapmak, planlı olmak, ihtiyaçtan fazlasını almamak, aldıklarımızı çürütmemek veya bozulmaya yakın olduğunda ise değerlendirmek önemli. Bu yüzden benim için önemli bulduğum ve genellikle denediğim, mutfakta pratiklik sağlayacak 35 tüyoyu yazmak istedim.

Umarım sizlerin de işine yarar. Eklemeleriniz varsa yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)


35 Pratik Mutfak ve Sıfır Atık Tüyosu

  1. Yeşil sebzelerin canlılığını ve rengini koruması için bol tuzlu ve buzlu suda bekletebilirsiniz. Mesela brüksel lahanasını haşladıktan sonra buzlu suya koyduğunuzda rengi çok canlı kalıyor.
  2. Eğer çorbanız veya yemeğiniz çok tuzlu olduysa içine iki dilim patates atabilirsiniz böylece patates tuzu çeker. İlk evlendiğim zaman bilseydim keşke dediğim mutfak tüyolarından birisi :)
  3. Uzun süredir takip edenler defne yaprağının mutfağımda hep olduğunu bilir çünkü her turşu yapışımda lazım oluyor. Bu arada böceklenmeye karşı da etkili olduğu için unların içine de koyabilirsiniz.
  4. Eğer fırından çıkan kekiniz kalıba yapıştı ve çıkaramıyorsanız, kalıbın altına ıslak bez koyup bekletebilirsiniz. Hemen etkili olacaktır. Bu en çok kullandığım yöntem.
  5. Yumurtanın haşlama suyuna sirke veya kabartma tozu eklerseniz kolayca soyulur. Ayrıca haşlamadan önce raptiye ile minik bir delik açıp haşlamayı öneren bir yazı da okudum ama denemedim.
  6. Bir yemeğin fazla yağını almak için hemen yemeğin üstüne buz kalıpları koyup katılaşan yağı toplayabilirsiniz.
  7. Fırında pişen yemeğinizin kuru olmamasını istiyorsanız fırın tepsisinin içine bir kase su ekleyebilirsiniz. Böylece su buharı ile daha yumuşak olacaktır. Ekmek tariflerimde genellikle fırına su ekliyorum.
  8. En çok yaptığım şeylerden birisi de pancar haşlamak, bizim evde çok seviliyor. Kabuklarını soyup haşlıyorum, sonra da o suyu çorba için kullanıyorum. Siz de deneyebilirsiniz.
  9. Portakal kabuklarını iyice yıkadıktan sonra dilimleyip bir kasede tezgah üzerinde kurutup sonra mutfak robotundan geçirerek portakal kabuğu tozu hazırlayabilirsiniz. Keklere, çikolatalara, kurabiyelere çok yakışıyor. 
  10. Portakal ve limon kabuklarını bulaşık makinesinin içine de koyabilirsiniz. Kötü kokuyu engelliyor.
  11. Kaynayan sütün, çorbanın taşmaması için tencerenin üzerine bir tahta kaşık koyabilirsiniz. Annem öğretti :)
  12. Buzdolabınızın içinde kötü bir koku varsa içine bir tabakta kahve koyarsanız koku gider.
  13. Aldığınız yeşilliklerin kısa sürede bozulmaması için aldıktan hemen sonra yıkayıp, kurulayıp sonra sapları aşağı gelecek şekilde cam kavanoza koyup kapağını kapatırsanız uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
  14. Avokado çekirdeklerini saklayabilirsiniz, rendeleyip kullanabilirsiniz. Yıllar önce paylaşmıştım. Ayrıca kabukları da harika bir maske oluyor. Tek önerim çocuklarınızı birazdan yeşil olacağınız konusunda uyarın :) Avokado çekirdeği nasıl kullanılır? yazımda detayları bulabilirsiniz.
  15. Evde hazırladığınız ve artan meyve sularınızı buz kalıplarına dökebilirsiniz. Kalıplar halinde saklayabilir ve ihtiyacınız olduğunda ufak miktarlarda kullanabilirsiniz.
  16. Peyniri rendelerken dağılmasın istiyorsanız buzlukta biraz bekletip öyle rendeleyebilirsiniz. Tereyağını da dondurup sonra rendeleyip rendelenmiş şekilde buzlukta saklayanlar da varmış. Sizlerden bu şekilde bir öneri geldi.
  17. Elinizdeki soğan kokusunu yok etmek için limondan faydalanabilirsiniz.
  18. Genellikle bir yemeğin dibi tuttuğunda, özellikle pilavlarda üstünü sıyırıp ayrı bir kaba alırız. Ne kadar kurtarsak kardır diye düşünürüz ama koku devam eder. Pilavın üzerine bir dilim ekmek koyarak ekmeğin yanık kokusunu çekmesini sağlayabilirsiniz.
  19. Yumurta tazeliği ise en hassas konulardan, geçen gün bu konuyu detaylı anlatan Canan Karatay'ı dinledim. Eğer bir bardağa su koyduğunuzda ve içine yumurtayı koyduğunuzda yumurta yüzüyorsa bayat demekmiş. Taze yumurta dibe batarmış.
  20. Bazen fırında patates yapıyorum ama uzun sürüyor hatta eğer eşit kalınlıkta kesemediysem bir kısmı pişip bir kısmı da sert kalabiliyor. Bu yüzden patatesi 10 dakika kadar buharda pişiriyorum, sonra dilimleyip fırında pişiriyorum.
  21. Patateslerin çabuk büzüşüp, filizlenmesini istemiyorsanız yanlarına bir elma koyabilirsiniz.
  22. Karnabahahar, brüksel lahanası, brokoli gibi sebzeleri buharda pişirmeyi tercih ediyorum. Sonrasında evde ağır bir koku olabiliyor. Bu yüzden bazen evde adaçayı yakıyorum. Evde çok hoş bir koku oluyor. Ayrıca karnabaharın kıymalı yemeğini pişirirken öneriler üzerine yemeğin içine bir kaç dilim elma da eklemiştim, o yöntem de kokuyu epey azaltıyor. 
  23. Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerine biraz tuz ve limon suyu koyup, 5 dakika beklettikten sonra pişirebilirsiniz.
  24. Geçen yıllar içinde bir çok dondurma denemesi yaptım ve evde dondurma yapımı tarifler paylaştım. Sonra öğrendim ki eğer dondurma kalıplarımı buzluğa koymadan önce buzdolabı poşeti veya kilitli poşete koyarsam buz gibi olup donmaz, yumuşak kalırmış. Bu yöntemi kesinlikle tavsiye ederim. 
  25. Muzların çabuk kararmaması için buzdolabına koymadan önce, sap kısımlarını streç film ile kaplayabilirsiniz. Siz muzları buzdolabına koyuyor musunuz?
  26. Taze zencefili çay kaşığı ile soyabilirsiniz. Zencefil turşusu yaparken bu yöntem çok büyük kolaylık sağladı.
  27. Sebze saplarını veya bozulmakta olan sebzelerinizi kaynatıp sonra püre haline getirip daha sonra çorbalarda kullanılmak üzere buzlukta saklayabilirsiniz.
  28. Kullanılmayacağını düşündüğünüz sebze saplarından veya yapraklarından faydalanabilirsiniz. Mesela alabaş yaprağından sarma yapıp paylaşmıştım veya karnabahar veya brokoli saplarını soğanla kavurup omlete ekleyebilirsiniz.
  29. Kalan ama tüketemeyeceğimiz yemekleri ısıtıp sıcakken kavanoza koyup kapağını kapatıp soğuyana kadar ters çevirip bekleyebiliriz. Böylece buzlukta bizi bekleyen konserve yemeğimiz olur.
  30. Kalan ekmekten galeta unu yapabilir daha sonra farklı tariflerde kullanabilirsiniz.
  31. Aslında tam olarak mutfak tüyosu sayılmaz ama kurutucudan çıkan suyu (epey su birikiyor) bir kovada biriktiriyorum. Sonra temizlik vb. işlerde kullanıyorum. Suyu da israf etmemiş oluyorum.
  32. Yıllar önce Tchibo'dan kiraz çekirdekleri ile dolu bir yastık almıştık. Buzlukta soğutabilirsiniz ya da fırında ısıtabilirsiniz. Uzun süre sıcaklığını koruyor. Yani kiraz çekirdeklerini biriktirip bu amaç için kullanabilirsiniz. Kiraz saplarını da yıllardır kuruturum ve çaya eklerim.
  33. Pırasanın başındaki püsküllü kısmı kestikten sonra toprağa ekerseniz 1 hafta içinde yeni yeşillikleriniz olabilir. Onları kesip salataya, omlete ekliyorum. Hatta muz kabuklarını da bu toprağa ekip toprağın beslenmesini sağlıyorum.
  34. Yoğurt suyunu dökmeyip bakliyat fermentasyonunda veya turşularda kullanabilirsiniz. Bu konuyu detaylı olarak Lakto Fermente Atölyesi Notlarım yazımda anlatmıştım.
  35. Portakal ve mandalina kabuklarını kavanozda bekletip ev temizliği için sirke yapabilirsiniz. 
Eğer buraya kadar okuduysanız öncelikle teşekkür ederim. Sorunuz veya yorumunuz varsa heyecanla bekliyorum:)

2 yorum

  1. Merhaba, öncelikle çok teşekkürler bu pratik bilgiler için. İlk sorum; kiraz çekirdeklerini çaya eklemek dışında ne için kullanıyorsunuz ya da kullanıyor musunuz anlayamadım. Birde kuruttuğunuz portakallar organik mi oluyor? Organik değilse ilaçtan nasıl arındırıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kiraz çekirdeklerini bez bir torba içinde saklarsanız (yastık gibi) ısıtıp sıcak su torbası gibi kullanbilirsiniz. Çok üşüdüğünüzde ve karın ağrısında kullanımı rahat oluyor. Portakalları karbonatlı suda bekletiyorum. Etkili olduğu soyleniyor, bazen de organik olanları alıyorum. Sevgiler

      Sil