Tekrarlayan Orta Kulak İltihabı ve Süt

orta kulak iltihabı
Bir varmış bir yokmuş. Yıllar yıllar önce minik bir kız varmış. Bu kız 32 aylıkken kreşe başlamış. Aslında kreşe başlayana kadar bir rahatsızlığı yokmuş ama kreşe başladıktan hemen sonra hastalıklar sırayla ziyaret etmeye başlamış.

Bu ziyaretler sıklaşmış ve gittikleri doktorların hepsi "Yeni bir ortama girdi, virüsler ile tanışıyor. Çok normal." demiş. O zamanlar bu çocuğun annesinin homeopatiden, glutenden, intoleranslardan filan haberi yokmuş, zaten instagram da yokmuş :) İçi acıya acıya bütün antibiyotikleri çocuğuna içirmiş. Ama bu konulara kafa yormaya, araştırmaya başlamış çünkü herkesin normal kabul ettiği bu durum ona hiç normal gelmiyormuş.

Tekrarlayan Orta Kulak İltihabı

Sonra bu çocuk sürekli orta kulak iltihabı olmaya başlamış. Nasıl olduğunu anlayamıyorlarmış çünkü antibiyotik bittikten hemen sonra iltihap yeniden başlıyormuş.

Hatta bir gün ilaçları bittikten sonra iltihap kurudu mu diye kontrol için hastaneye gitmişler doktor "Her şey mükemmel" dediğinde rahatlamışlar. Sonra gece 02:00'da ateş ve ağrı ile acile gittiklerinde yeniden kulak iltihabının başladığını öğrenmişler.

Bir yıl içinde 16 kere orta kulak iltihabı geçirmiş. Sonrasında geniz eti ve bademcik sorunları da eklenmiş. Antibiyotikler işe yaramayınca İstanbul'da "ünlü" olarak bilinen her türlü kulak burun boğaz uzmanlarına, alerji doktorlarına gitmişler. 

Tüm alerji testleri negatif çıkmış. Başka çare kalmayınca da ya da onlar başka çareleri olmadığını zannettiklerinde de kulağa tüp takılmasına karar verilmiş ve bu arada geniz eti de alınacakmış. Ameliyatta geniz eti alınmış ve doktor "Sağ kulak iyi durumdaydı, sadece sol kulağa tüp takmaya karar verdim" dediğinde anne bayılacakmış. Çünkü tek kulağın iltihaplanmaya devam edeceğini biliyormuş. Öyle de olmuş, kısa süre sonra sağ kulak yine iltihaplanmış. Antibiyotiklere devam :(

Bu operasyondan bir yıl sonra geniz eti yeniden büyümüş. Bademcikler de son noktada olunca yeniden geniz eti, bademcik ve kulağa tüp takma operasyonu olmuş. 

Bu arada yemek yemek istemeyen, tıkanan bu çocuk ameliyat sonrası rahat nefes almaya başlayınca yeme düzeni iyileşmiş, kilo alımı başlamış.

Ayrıca sürekli krup ve öksürük ile de mücadele ediyorlarmış. Evde nebulizatör, ventolin ve pulmicort hep baş köşedeymiş. Tatile giderken bile valize ilk eklenen şey nebulizatörmüş. Bazı zor nefes alınan durumlarda ise adrenalin verilerek rahat nefes alması sağlanmış. Bu konu kronikleşmeye başlayınca bir doktor "Belki de akciğerine silgi çöpü kaçtı, bronkoskopi yapalım." bile demiş ama ailesi "Yok artık." diyerek uzaklaşmış.

Annesi, iyi beslensin diye bir şey yemese bile "en azından süt içsin" diye peşinden koşarmış. O zamanlar kimse şimdiki doktorların yaptığı gibi "İnek sütü aslında onların yavruları için, çocuklara faydalı değil ki. Aslında süt kalsiyum kaynağı değil, badem ve yeşil yapraklı sebzeler yesin." dememiş. 

Orta Kulak İltihabı ve Reflü

Bir süre daha geçtikten sonra bu çocuğun karnı ağrımaya başlamış. Danışmak için gittikleri çocuk gastroentoloğu endoskopi istemiş. Vee reflü olduğu anlaşılmış. Asit önleyici ve mide koruyucu ilaçlar verilmiş. Bu dönemde anne fazlasıyla araştırıyor, bu ilaçların aslında bahsedildiği kadar masum olmadığını okuyormuş. Hatta izlediği Broken Brain Belgeselinde de bu konuya fazlasıyla yer verilmiş.

Diyet ve ilaçlar ile bir süre sonra şikayetler kaybolmuş ama bir yıl sonra geri gelmiş. Başka bir çocuk gastroentroloğuna gittiklerinde ise bir saatlik muayene ve sohbetin ardından yıllardır süren sorunların sebebini daha rahat anlamışlar. 

Doktor, "Hep şikayetlerin üzeri örtülmüş veya ateşi söndürülmüş ama esas sebebe bakılmamış.Tüm doktorlar kulağa ve iltihaba odaklanmış ama tüm vücuda bütünsel olarak bakmamış." demiş. İşte o zaman anlamışlar ki aslında mide asidi, mide sorunları da orta kulak iltihabına da sebep olabiliyormuş. Yani ilk başta mideye odaklanılsa ya da sadece kulaktaki iltihaba değil, bütünsel yaklaşılsa 5 yıl boyunca şişelerce antibiyotik veya sürekli ventolin-pulmicort ihtiyacı belki olmayacakmış.

Aslında belki de basit bir diyet yapsa, doktor önerisi ile süt ürünlerinden biraz uzaklaşsa tüm bu masala konu olacak sıkıntıları yaşamayacaklarmış. Bir endoskopi ve diyet ile sorunlar çözülmüş.

Uzun yıllar çözülemeyen sıkıntılar şimdi çok şükür geçmiş. Bu süreçte anne çooook okumuş, çooook bilinçlenmiş ama hala öğrenecek çok şey varmış. Hatta bu bilinçlenme sürecinin kendine de faydası olmuş ve migren atakları yok olmuş. Detaylar Migren Maceram ve Beslenme Şeklim yazımda.

Bu masal da böyle bitmiş :) 

Orta Kulak İltihabı ve Süt Ürünleri İlişkisi

Bu konuda çok sıkıntı yaşayan olduğunu bildiğim için ve her gün sorular geldiği için tüm bunların hikayesini yazmak istedim. Unutmayın doktor kontrolü tabi ki şart ama biraz da bilinçlenip, beslenmeye ve bütün vücuda bakıp nelerin sebep olduğunu bulmaya çalışmak lazım. Ufak bir bilgi: Ailecek süt alerjisi konusunda tecrübeliyiz :) Süt Alerjisi ve Yaşadıklarımız yazımdan detaylara ulaşabilirsiniz.

*Geçen gün instagramda Dr. Ömer Saltan'ın bir paylaşımını okudum. Onun 23.05.2019 tarihli bu paylaşımını kaynak olarak yazıma eklemek istedim.

"Süt çocukluğu döneminin ilk aylarında görülen besin alerjileri (başta İnek sütü protein alerjisi)  Çocuk büyüdükçe birincil alerjik semptomlar kaybolur ve klinik olarak başka belirtilerle devam eder. Örneğin: Bebeklik döneminde klasik bir süt alerjisi (proktokolit) mukuslu ve kanlı kakayla kendini gösterir. Bebek büyüdükçe bu sorunları genelde tolere etmeye başlıyor. Ebeveynler, çocuk doktorunun talimatına göre sütü tekrar verir (genelde 1 - 2 yaş sonrası) Çocuk daha sonra tekrarlayan otitis media atakları geliştirir. Çoğu zaman, sütün yeniden verilmesiyle bağlantı kurulmaz ve çocuk otit ile hastalanmaya devam eder. Bundan dolayı kullanılan antibiyotikler barsak florasını bozarak alerjik durumu daha da arttırır. Çocuk büyüdükçe kulak enfeksiyon sıklığı azalmaya başlar ancak diğer tıbbi sorunlar onun yerine çıkar: iltihaplı artrit, egzama, migren baş ağrıları, çeşitli gastroenteropatiler ve sinüzit. Bu, tıpta büyük ölçüde tanınamayan çok yaygın bir senaryodur.

Kolitten sinüzite, migren baş ağrısına ve egzemaya kadar süt alerjisinin alabileceği sayısız klinik sunumları tanımlayan makul bir araştırma bütünü vardır. Bununla birlikte, süt alerjisinin gelişen yaşa özgü fenotipik ifadesi üzerine araştırmalar çok daha sınırlıdır.

Gıdaya özgü antijen / antikor oluşumunda fenotipik değişiklikle (kolikten migrene geçiş) ilgili bir değişiklik görülmesidir. Bu nedenle, süt / IgE antijen / antikor kompleksleri daha küçük bebeklerde süt alerjisinde bol miktarda bulunur; ancak yaş arttıkça ve migren başladığında, IgE kompleksleri yerine süt / IgG4 kompleksleri görülecektir."

Bu arada benzer bir paylaşım da şuanda okuduğum Dr. Amy Myers'ın The Autoimmune Solution kitabında  (syf 80 - 81) da var. Kitapta aslında süt ve süt ürünleri tüketimi sonrası vücutta oluşan kazomorfinin çocuklara verdiği zarardan bahsediliyor. Benzer durum glutenin oluşturduğu glutenomorfin için de geçerli. Bu gıdaların sindirilmemiş parçaları kana geçtiğinde morfin etkisi oluyor.  (Kitapta sık kulak enfeksiyonu = süt ürünleri hassasiyeti olarak geçiyor.)

Hatta Prof. Dr. Ahmet Aydın gluten ve kazeinin ikiz kardeş olduğundan ve tüketildikten sonra çocuklar üzerindeki etkisi sebebiyle onlara "Narkotik bebekler" tanımını kullanıyor. Bu arada eğer okumadıysanız Prof. Dr. Ahmet Aydın'ın 7'den 70'e Taş Devri Diyeti kitabını da tavsiye ederim.

Özetle, tüm bunları yaşamış bir çocuğun annesi olarak uyarmak istedim. Sadece kulak enfeksiyonu diye bakmamak lazım, belki derinlerde başka sebepleri olabilir. Ben keşke birisi beni daha önce uyarsaydı diye düşündüğüm için yazmak istedim. Umarım bir faydası olur. Doktorlara danışmayı ihmal etmiyoruz tabi ki :)

Buraya kadar okuyanlara bravo :) Sorularınız varsa yorum olarak paylaşırsanız hemen cevaplamaya çalışırım. Böylece herkes birbirinin deneyiminden faydalanmış olur. Ayrıca yazımı paylaşırsanız çok sevinirim.

Sevgiler.

39 yorum

  1. Şahane bir paylaşım, bilgi için çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz uzun oldu ama okuduğunuz için ben de size çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  2. Harika bir yazı olmuş. 3.5 yaşındaki oğlumda hiç alerjik bir durum yaşamadık ( yoğun süt içtiği dönemde otit hikayesi hariç, anne sütünü 20 aylıkken bırakıp inek sütüne dadanmıştı) ancak 9 aylık kızımın dosyası kabarık. Süt ürünleri alerjisi kanlı kaka ile anlaşıldı ve zaten doğduğundan itibaren bana diyet uygulatıyor. Üstelik bir de 2 aylıkken bronşiolit ile tanıştı. Doktorumuz bronşiolitin de alerjik bünyesi sebebiyle olduğunu söylediğinde anlamamıştım, Yonca tabak’ın kitabı ve sizinki gibi hikayeler sayesinde tecrübelerden çok faydalı şeyler öğreniyoruz. Emeğiniz için ve vakit ayırıp yazdığınız için çok teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de çok gecmis olsun. Bu süreçleri yaşayanlar birbirlerini daha iyi anlayabiliyor. Kızımda tecrübeli olunca oğlumun alerjisini de fark edebildik. Umarım tüm belirtiler bütün çocuklarda geçer. Sevgiler

      Sil
  3. Keçi sütü yoğurdu peyniri içinde geçerli mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durum biraz çocuğa göre değişiyor sanırım. Bir donem sürekli keçi sütü kullandim ve kızımı rahatsız etmedi ama oğlumun süt alerjisi var ve keçi sütü de yasak :(

      Sil
  4. Mukemmel bir paylasim, ne kadar guzel bilgiler. Keske tum ogrendiklerinizi, sentezlerinizi derleyip bir kitap yazsaniz. Sayenizde bilgimiz farkindaligimiz artiyor. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  5. Cok degerli bir paylasim tesekkurler. Ayni durumlari yasiyoruz. Gecmeyen oksurukler, istahsizlik, bitmek bilmeyen antibiyotikler ve en ufak rahatsizlikta ortaya cikan kulak iltihabi. Bundan dolayi kulaginda sivi birikti kizimin ve duyma kaybi oldu. Etkileri o kadar buyuk ki. Soylediklerinizi uygulayacagim. Umarim biz de kurtuluruz bu dertten. Size de cok cok gecmis olsun. Ve tesekkur ediyorum paylastiginiz icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi cok iyi anlayabiliyorum, tekrarlayan kulak iltihabi gerçekten çok yıpratıcı bir sureç. Umarım kızınıza faydası olur. Sevgiler

      Sil
  6. Cok degerli bir paylasim tesekkurler. Ayni durumlari yasiyoruz. Gecmeyen oksurukler, istahsizlik, bitmek bilmeyen antibiyotikler ve en ufak rahatsizlikta ortaya cikan kulak iltihabi. Bundan dolayi kulaginda sivi birikti kizimin ve duyma kaybi oldu. Etkileri o kadar buyuk ki. Soylediklerinizi uygulayacagim. Umarim biz de kurtuluruz bu dertten. Size de cok cok gecmis olsun. Ve tesekkur ediyorum paylastiginiz icin

    YanıtlaSil
  7. Sanki benim oğlumu anlattınız, okula baslamadan kurtulalım bu beladan deyip genizeti bademcik alindi ve sadece 6ay sonra yeniden büyüdü ve tekrar alınarak kulaga tüp takıldı.. geniz bolgesi sürekli tıkalı, sürekli sinuzit.. ve sonrası da kulak ağrısi.. spreyler burnunu açmıyor, antibiyotik igne, arkasından 2 kutu antibiyotik, burun biraz açılır gibi oluyor 3 gun sonra hersey aynı oluyor sil baştan:( bu yazidan sonra kesin karar verdim, denemeye deger, hayatimizdan çıkarıyoruz süt ürünlerini.. süt yogurt kefir peynir dondurma.. doğru mu? Aslinda bunu bilincsizce denemek istemiyorum, bu diyeti anlattiginiz bir yaziniz varsa paylaşırsanız cok cok sevinirim.. umarim bizim de kabusumuz sona erer.. oyle yorgunum ki��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok gecmis olsun. Bizim durum biraz tersten oldu, hepsi alındıktan sonra durumu fark ettik ne yazık ki. Öncelikle Amy Myers'in kitabında aynı bu tarz bir öyküden bahsediliyor ve kesinlikle tüm sut ürünlerinin kesilerek 1 ay denenmesi gerektiğinden bahsediyor. Mesela kefir kızımın midesine çok iyi gelmedi ama şuanda yoğurt yiyiyor. Okuduklarıma göre tavsiye edilen önce hepsinin kesilmesi sonra süt hariç fermente olan süt ürünlerinin verilmesi. Umarım şifa olur. Sevgiler

      Sil
  8. Cok cok tesekkür ederim.. dilerim bu durumdaki tum çocuklara ulasir yaziniz.. Peki su anda yine tikali oğlumun burnu, biliyorum gitsem yine iğne ulac sarmalina dolanacagim:( bu diyet ile gozle görülür rahatlama ne kadar süre sonra oluyor.. yani 1 ay sonra sihirli degnek degmis gibi hersey düzeliyor mu? Yoksa uzuuun bir zaman mi gerekli? Sizin nasil olmuştu mesela

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok gecmis olsun. Bizim durumumuz biraz tersten çünkü teşhisi ameliyatlar sonrası aldık. Ama bu şekilde beslendiğinde birkaç hafta içinde çocukların rahatladığını belirten çok mesaj aldı. Umarım oğlunuza da şifa olur. Sevgiler

      Sil
  9. Merhaba, okuduğum her satırda işte biz dedim. Kızım 4.5 yaşında ve 2 yaşından beri orta kulak iltihabıyla uğraşıyoruz. Her hastalıkta 3 kutu çift doz antibiyotik alıyor. Sonunda genizeti alındı ve tek taraflı sağ tarafa tüp takıldı. Ameliyattan bir ay sonra kulağından çeşmeden akar gibi iltihap aktı ve doktor tekrarlayan enfeksiyon dedi. Hiç hasta olmamalı! burnu tıkanmamalı!, üst solunum yolu enf geçirmemeli! diyerek tekrar 3 kutu çift doz antibiyotik verdi. Hatta tekrarlaması durumunda açık kulak ameliyatıyla kulaktaki süngerimsi kemiğin temizlenmesi gerek dedi. Doktorumuz da bir profesör ve kulak enfeksiyonunda uzman ama benim kafamda hep bir soru işareti var. Hem bitmeyen hastalıklar hem kutu kutu antibiyotikler beni çok huzursuz ediyor
    Yazınızdan sonra düşündüm kızım süt içmez ama çok bol miktarda kefir ve yoğurt tüketiyor ki kefir de kronik kabızlık sorunundan dolayı bizim için kurtarıcıydı. Okuduğunuz kitapta tüm süt ve süt ürünlerinin bir ay süreyle kesilmesinden mi bahsediyor? Sonrasında nasıl bir yol izlemeliyiz acaba? Bu faydalı yazınız için çok teşekkür ediyorum umarım bu sorunu yaşayanlara bir ışık olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hep benzer öyküler. Bugün yüzlerce mesaj geldi diyebilirim. Öncelikle geçmiş olsun, ne hissettiginizi gayet iyi anlayabiliyorum. Kitapta ilk bir ay hepsini kesip bağışıklık sistemini tetikleyen unsurları azaltmadan bahsediyordu. Sonrasında yine süt önermiyor ama illa yenilecekse fermente olanlar yani yoğurt vb tüketilmesini öneriyor. Kızıma.kefir iyi gelmedi, midesini rahatsız etti. Her çocuk farklı tabi ki. Sevgiler

      Sil
  10. Yazı için teşekkürler 🙏🏻

    YanıtlaSil
  11. Merhaba bizde de sık tekrarlayan otitis sıvı birikmesi ve her hafta ateş akabinde havale öyküsü vardı. Neler yaptık süt ürünlerini kestim akşamları yemek dışında bir şey yedirmeden çoğu zaman aç yatırdım öyleki dolu karın boğaza kadar çıkan mide asiti demek neye alerjimiz var öğrenemedik ama kimyasal temizliği bırakıp kokusu çamaşır deterjanı sirkeyle temizlik yapıyorum ve her hafta oğlumun yattığı yastık ve çarşafları kaynatıyorum ayrıca yağlı ve mideyi yoracak yiyeceklerden uzak tutmaya çalışıyorum her ay kullandığımız antibiyotik 2-3 aya düştü daha ne yapabilirim diye hala bakınıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hepimiz belirtileri takip ederek kendi çocuklarımızın doktoru olmaya başlamışız. Umarım şifa olur, etkili olur. Sevgiler

      Sil
  12. Aynı yollardan biz de geçtik, süt ile ilgili hemrn araştırma ve müdahaleye geçeceğim. Çok bilgilendirici bir yazı, gelmiş geçmiş oldın umarım..

    YanıtlaSil
  13. Kulakta Sıvı birikmesi, büyük geniz, tıkalı burun kabus gibi :( yoruyor gerçekten ve doktorun sadece bölgesel yaklaşımı cidden üzücü.. paylaşımın çok kıymetli.. geçmiş olsun, herkese de bu yazı şifa olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her çocuk ve belirtiler tabi ki bir değil ama ufak bir farkındalık olması için yazmak istedim. Sevgiler :)

      Sil
  14. Ben 24 yaşındayım çocukluğumdan buyana kulağımda akıntı hic durmadı bana beslenme tarifi verebilirmisiniz doktor ameliyat dedi olmadim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok geçmiş olsun. Uzmanlık alanım değil, sizde diyet önermem uygun düşmez ama http://www.kurumsalevhanimi.com/2016/07/glutensiz-sekersiz-yasam.html gibi beslenme değişikliklerinden bahsettiğim yazılarımı okuyabilirsiniz. Sevgiler.

      Sil
  15. Tam da bizi anlatıyor kreş orta kulak ve ne yazık ki su an 600ml Antibiyotik. Ben süt içince oğlumun geniz akıntısı olduğunu eşime kabullendiremedim. Okutacağım emeğinize sağlık 💜💜💜

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yazının bir faydası olur. Belki eşiniz de ikna olur. Sevgiler :)

      Sil
  16. bizde 6 7 aydır ugraşyoruz bu durumla ilk doktor orta kulak iltihabina kulak damlasi olmaz demişti ama bugün başka doktor damla vermiş kullansammı bilemedim. sizce kullanmalimiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yapmam zor, biz pek damla kullanmadık ama doktorunuzun yonlendirmesi kritik tabi ki

      Sil
  17. Merhabalar yazınızı dikkatle okudum ilgilendiğim bir konuydu oğlum için. Cok teşekkürler öncelikle. Ben de kısaca bizim hikayemizden bahsedip size sormak istiyorum. Tr yaşadığımız dönemde alerji reflü alerjik astım, ventolin, kulak iltihabı aynen hepsini yaşadık. Doktorumuz öncelikle reflüyü halledersek alerjik astımı kontrol edebiliriz dedi ve mide ilaçlarıyla o sorunu çözdükten sonra sonbahardan diğer yaza kadar ventolin ve diğer astım ilaçlarıyla dengelemeye çalıştık. Bu dönemde alerji testlerinde çıkan sonuc nem ve nemde olusan mantarlara karşı alerjimiz. Bu arada doktorumuz da süt konusunda içmesi gerekmiyor ısrarcı olmayın deyince reflüden de ötürü hiç süt içmiyordu. Hayatımızda süt de yokken bunları yaşadığımızdan, acaba bizim sorunumuz baska yerde mi ya da gözden kacırdıgım başka birşey mi var diye düşünüyorum. Bu arada yazın almanyaya tasındık hava sartları bizim kış mevsimine yakın olsa da şu an henüz astım ilaçlarını kutudan cıkarmadık. Bir de üstüne burada süt içmeye başladı. Şu an sorunumuz yok gibi görünse de olayı ben cözemedim acıkcası. İlerleyen günlerde cok daha büyük şekilde karsımıza cıkar mı diye korkmuyor değilim. Tavsiyelerinizi ve yorumlarınızı merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle gecmis olsun. Her çocuğun yapısı tabi ki farklı. Biz de son bir yılımızı Almanya-da geçirdik. Havası soğuk ancak çok temiz ve nem az. Sanırım bu yüzden kızımda da hiç sorun yaşamadık. Bu tarz durumlarda bir genelleme yaparsak genelde suçlu süt oluyor ne yazık ki, çünkü çoğu bünyenin tolere edemediği belirtiliyor. Açıkçası uzun yıllar uğraştım ama bu denklemi çözmek zor :( Madem Almanya'dasiniz belki homeopati destek alabilirsiniz. Sevgiler

      Sil
  18. Selamlar yazinizi yeni okudum cok faydali bilgiler paylasmissinz emeginize kaleminize bebenize saglik�� benim oglumda 42 aylik krese baslar baslamaz malesef burun tikanikligi orta kulak iltihabi birakmadi pesimizi gecen seneden deneyimliyim tabi 3 gun iki saat oyun grubuna vermistim krese kadar hic hasta olmamisti baslae baslamaz oldy gecen sene kresten aldim o yuzfen bu senede krese verdim ve 2 hafta somra gecen seneki sikayetler basladi doktorumuz iyi bir prof kendisi geniz eti ameliyatini onerdi kulaga tupe gerek yok su an o durumda degilsiniz dedi yorumlarda geniz eti alindiktan sonra tekrarlayan krta kulak iltihabi ve.tup olayini okudum kuskulandim dogrusu geniz.etinden somra kulakta yine orta kulak iltihabi olur mu ki sizin deneyiminiz vsr diye soruyorum doktorumuzada sorucam mutlaka.cok selamlar.sevgiler��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, geniz eti ameliyatı ve kulağa tüp takılması sonrasında hem geniz eti tekrar büyüdü hem de tekrar orta kulak iltihabı oldu ama herkeste olacak diye bir sey yok tabi ki. Bu bizim deneyimimiz :) Sevgiler

      Sil
  19. Yazınız için çok teşekkürlet. Maalesef doktorlar genellikle bütüncül yaklaşmıyor. Sadece şikayet olan durumları ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Benim kızımın da süt alerjisi vardı.Şu an 3.5 yaşında 36 aylıkken kreşe başladı yaz dönemiydi bir sorun yaşamadık sezonun başlamadı ilr birlikte beta atlattık ilk defa antibiyotik kullandı,hemen arkasından geniz akıntısı başladı öksürük doktora gittik herhangibir sorun yok alerjik olduğunu düşğnüyorum dedi bütüncül bakmadı ama ilaç olara propolis, bağışık güçlendirici şurup ve hergün 1 tatlı kaşığı kestane balı içinde dövülmüş 1 çay kaşığı çörek otu verdi. Akıntı geçer gibi oldu şimdi yine tekrarlıyor. Öksürük içinde 3 adet sarımsağı krem kıvamına gelrcek kadar dövüp 3 yrmek kaşığı zeytinyağı koyarak en az 4-5 saat bekletiyorum gece uyuyunca ayağının altına sürüp havlu çorap giydiriyorum. Buzdolabında bir hafta saklanabilir. Bunu sujok uygulamasında öğrendim instagramda takip ediyordum. Süt hiç vermiyorum miktarı abartmadan peynir ve yoğurt yiyebiliyor ama onları da vermeseydim diye düşünmüyor değilim. Şimdi siz yazınca tekrar düşündüm. Şimdi 3 aylık hamileyim bebrğim doğduğunda acaba hemen süt diyeti yapsam mı diye düşünüyorum 🙈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de çok geçmiş olsun. Aslında önerdiğiniz bazı şeyleri bende denemiştim. Mesela turp içi bal, sarımsak gibi ama genelde geçici çözümler oluyordu. Öneride bulunmak bana düşmez ama hemen diyete başlamak sizi strese sokmasın. Henüz bir belirti yok zaten. Umarım sağlıkla bebeğinize kavuşursunuz. Sevgiler

      Sil
  20. Aahhhh ne kadar da benzer 😭 çok teşekkurler paylaşımınız çok yardımcı oldu. Biz de 2aylıkken bronşiolit tanısı aldık geçemeyen burun tıkanıklığı geniz akıntısı kulak iltihabı..antibiyotikler...peki biz şimdi nerden başlayacağız zaten hayvan sütü tüketmiyor ama yoğurdu çok seviyor ve şu an beni emmeye de devam ediyor 11buçuk aylık.ben nereden başlayacağım ne yapacağım sürekli kısır döngüdeyiz o kadar yardıma ihtiyacım var ki ama nerden neyle başlamalıyım😑

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok gecmiş olsun. Siz süt ürunleri tuketiyor musunuz? Tabi ki tek sebebi bu diyemem ama denemekte fayda var. Ben ogkum için 14 ay diyet yaptım, doktorlarımızin da yonlendirmesi ile. Belki emzirme sürecinde siz de bazı besinleri tuketmeyerek destek olabilirsiniz. Sevgiler

      Sil