Brüksel Lahanası Turşusu


turşu

Bu aralar mevsimin kış olmasından mı, Münih'te havanın sürekli karlı ve - derecelerde olmasından mı bilinmez, kendimi turşuya adadım. Sürekli değişik turşu denemeleri yapıyorum. Son gözdem brüksel lahanası.

Aldığım brüksel lahanasının yarısı ile zeytinyağlı yemeğini yapmıştım. Kalan yarısı biraz büzüşmüş gibi geldi. Ziyan olsun istemedim ve hemen aklıma "Brüksel lahanasından turşu olur mu? sorusu geldi.


Aslında nedense brüksel lahanasının pek seveni yoktur. Ama şimdi herkes turşusunu denesin istiyorum, brüksel lahanasının bu kadar harika bir lezzete dönüşmesinden dolayı heyecanlıyım.

Kızıma tattırdım. "Neden daha önceden yapmadın ki, ben bunu 2 yıl yerim" dedi.

Aslında bir kere yapmaya başladınız mı eliniz alışıyor ve yaklaşık oranlar kullanarak lezzetli turşular elde edebiliyorsunuz. Sadece sebzeler değiştiğinde tabi ki bekleme süreleri değişiyor. Mesela hazırladığım hindiba turşusu iki günde olurken, lahana turşusu için beş gün gerekebiliyor.

Ben turşularımda sirke kullanmıyorum. Daha önceden turşu konusunun detaylarını anlattığım üç yazı paylaşmıştım. Onları da okumanızı tavsiye ederim.





🌟Her zamanki gibi içine tane kara biber, sarı hardal tohumu, defne yaprağı ve 1 diş sarımsak ekledim. Üzerini de kereviz sapı ile kapattım. Lahana yaprağı ile de kapatabilirsiniz. Kavanozdaki malzemelerin üzerini kapattık sıkıştırmadığınızda sebzeler suyun üzerine çıkarsa bozulma, küflenme olabiliyor.

🌟1 litrelik kavanoz için 40 gr tuz oranını kullanıyorum. (Kavanoz küçükse aynı oranda tuzu azaltıyorum.)

5 gün karanlık bir dolapta bekledi, sonrada 3-4 gün buzdolabında bekledi. Aslında önce yerdik ama ben kavanozu açmaya cesaret edemediğim için yiyemedik.

Nedense kokusu ağır olabilir diye endişe ettim ve kavanozu açmayı erteledim. Şonuç gerçekten muhteşem. Yeşil erik gibi :)

İşte böyle, hadi deneyin siz de😉 


Sevgiler🍀

5 yorum

  1. Hande Hanim merhaba. Blogunuzu kesfettigmde çok duygulandım ve hemen kitabinizi sipariş ettim. Heyecanla belkiliyorum. Bir sorum var: bu tursuda peynir altı suyu kullanmıyorsunuz galiba. Dogrumu anlamisim ? (Jülide - Brüksel'den)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba😊 Cok tesekkur ederim, umarım keyifle okursunuz. Evet bu turşu da eklememiştim ama isterseniz eklenebilir tabi ki. Sevgiler

      Sil
  2. Hande Hanim merhaba. Blogunuzu kesfettigmde çok duygulandım ve hemen kitabinizi sipariş ettim. Heyecanla belkiliyorum. Bir sorum var: bu tursuda peynir altı suyu kullanmıyorsunuz galiba. Dogrumu anlamisim ? (Jülide - Brüksel'den)

    YanıtlaSil
  3. Hande Hanim merhaba. Blogunuzu kesfettigmde çok duygulandım ve hemen kitabinizi sipariş ettim. Heyecanla belkiliyorum. Bir sorum var: bu tursuda peynir altı suyu kullanmıyorsunuz galiba. Dogrumu anlamisim ? (Jülide - Brüksel'den)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Denedim. Bakalım nasıl olacak. :-D (ve bu arada kekelemiş mesajım için özür dilerim).

    YanıtlaSil