Soğan Mayası ile Ekmek Yapımı

soğan mayalı ekmek

Soğan Mayası Nasıl Yapılır?

Evde ekşi maya ve meyve mayası denemeleri en büyük eğlencem oldu. Bu aralar çeşit çeşit deneme yapıyorum. Hepsi de birbirinden keyifli ve lezzetli oluyor. Lezzetli oldukça daha da hevesleniyorum ve deneme çeşitlerini arttırıyorum.

Bu zaman kadar incir, ıhlamur, taze kekik, elma ve üzümden maya denemeleri yaptım. Şimdi sıra soğanda:) İlk duyduğumda pek ihtimal vermemiştim ama yine de çok merak ettiğim için evde soğan mayası nasıl yapılır acaba diye düşündüğüm için denemek istedim. 



Soğanın gerçekten maya olarak kullanılabilmesi ve hamuru kabartması çok ilginç. İlk başta pek umudum yoktu ama bir kaç saat sonra hamurdaki hareketleri fark edince çok keyiflendim:)





ekşi maya


Yine zor gibi zannedilen ancak çok basit bir tarif. İlk önce soğanın kabuklarını soydum. Daha sonra bir kaba 5 yemek kaşığı siyez unu ekledim. Yavaş yavaş su ekleyerek hafif cıvık bir hamur kıvamına getirdim. Hamurun tam ortasına kabuğunu soyduğum soğanı koydum ve soğanın üst tarafını da biraz hamurla örttüm, kabı kapattım. 3 saat sonra soğanı hamurdan çıkarıp hamuru yoğurdum ve tekrar soğanı hamurun ortasına koyup kabın üzerini örttüm.

24 saat boyunca 4-5 kez bu işlemi tekrar ettim. Her seferinde hamur biraz daha büyüyüp gözeneklendi. 


24 saatin sonunda hamurum cıvık kıvamda olduğu için 5 kaşık daha siyez unu ekleyip yoğurdum. Bu işlen sonrasında kıvamlı, şekle giren, ele yapışmayan bir hamur kıvamına geldi.

soğan mayalı ekmek

Yoğurduktan sonra klasik ekmek şeklini verip üzerine de bir kaç kez çizerek fırına koydum. 160 C'de 30 dk kadar pişirdim. Pişirirken fırına bir kase içerisinde su koydum. Böylelikle fırın içindeki hava nemli oldu ve ekmek kurumadı, aklınızda bulunsun :)


evde ekmek yapımı

Biz bu soğan mayalı ekmeği çok sevdik, artık sık sık yapacağım. Hatta şimdi bol baharatlı ve zeytinli ekmek veya pizza hamuru yapma planım var. Bakalım o nasıl olacak. Onu da denedikten ve evdekilerin onayını aldıktan sonra paylaşırım artık.

Afiyet olsun.
Sevgiler

6 yorum

  1. Nohut unu ya da fasulye unu kullansak olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur diye düşünüyorum, ben de vaktim olursa haftaya oğluma hazırlamak istiyorum fasulye unu ile :)

      Sil
  2. Merhaba, soğan mayasını az evvel yaptım. Yarın bu saatlerde mayam hazır olur umarım. Ekmek hazırladığımız hamuru ne kadar süre dinlendirmeliyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ellerinize sağlık. Ben son yaptığımda akşam 7 gibi yoğurdum, sabah pişirdim. Epey kabarmıştı.İlk pişirdiğimde ise 4 saat yetmişti :)
      Bir öneri geldi. Eğer hamura biraz soğan suyu eklenirse çok daha fazla kabarıyormuş, deneyen biri paylaştı. Madem yeni başladınız, ikinci yoğurmada belki biraz soğan suyu ekleyebilirsiniz. Sevgiler

      Sil
  3. Selamlar tarifinizi rahmetli babaannem maya kabarmadığı zaman yaparmış halamdan aldım bilgiyi dee :) 160 decede 30 dakika pişirme süresi için doğru mu? Çiğ kalmaz mı? Ben ekmek yaparken 200 derecelerde pişiriyorum. Teşekkürler tarif için iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba:) Ne kadar güzel keşke daha çok bilgi alabilsek anneannelerimizden, babaannelerimizden. Bu malzemeyle çok ufak bir ekmek olduğu için pişme sorunu yaşamadım. Belki daha büyük bir hamurda derece yükseltilebilir.

      Sil