İncir Mayalı Evde Ekmek Yapımı


Glutensiz beslenmeye adım attığımdan beri yediklerime dikkat etmeye çalışıyorum. Her zaman söylüyorum arada kaçamaklar tabi ki oluyor ama önemli olan ana prensiplere sadık kalmak.


Kahvaltıları ekmeksiz yapmaya çok alıştım ama nadir de olsa değişik ekmek yeme ihtiyacım oluyor. Eger benim gibi farklı tarzlarda yapılan ekmekleri seviyorsanız bu tarifi mutlaka denemelisiniz. 

Zaten incir mayasının kattığı muhteşem lezzet ve kokuya bayılacaksınız. Keşke size fırından çıktığında kokusunu gönderebilsem.



Meyvelerden maya yapımını daha önceden anlatmıştım. Incirden maya hazırlanması linkinden ulaşabilirsiniz. Hazir satılan, marketlerdeki sanayi tipi mayalar ile uğraşmanıza gerek kalmaz böylece :)

Öncelikle bir kapta çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kabak çekirdeği, çiğ kajuyu yaklaşık 3 saat ılık suda beklettim. 
Ufak bir not: Geceden de kefir eklenmiş suda bekleterek kuruyemişlerinizi aktive edebilir, besleyiciliğini arttırabilirsiniz.


Ayrı bir kapta da keten tohumu ve chia tohumunu karıştırıp üzerini örtecek kadar su ekledim. Böylece kısa sürede jelleşerek ekmeğimin kıvamlı olmasını sağlayacaklar. Bu tarifte yumurta kullanmadığım için keten tohumu ve chia tohumu kullandım.

Kuruyemişlerin suyunu süzdükten sonra iri parçalar halinde kalacak şekilde mutfak robotundan geçirdim. Daha sonra bu karışıma jellejen chia ve keten tohumunu ekledim.

Diğer bir aşama ise maya ve unun karışımı. İncir mayam zaten hazırdı, üzerine karabuğday unu ekleyip karıştırdım. Yaklaşık 3 saat sonra mayam büyüdü, gözeneklendi ve kabardı. 

Gözeneklenen karışımıma kuruyemiş karışımımı ekledim ve üzerine biraz tarçın ekleyerek süsledim. 

Fırında 150 C'de yaklaşık 40 dk pişirdim. Sonuç mükemmel oldu. Tahılsız, yumurtasız, sütsüz, glutensiz ve rafine şekersiz bir ekmek hazırlamış olduk, hem de çok lezzetli. Daha ne olsun. En kısa sürede deneyeceğinizi umuyorum.


Afiyet olsun.

Malzemeler:
1 avuç çiğ badem
1 avuç çiğ fındık
1 avuç çig kaju
2 yk çiğ kabak çekirdeği
3 adet hurma
1 yk chia tohumu
1 yk keten tohumu
2 yk hindistan cevizi yağı (tereyağ ile de güzel olur.)

150 gr incir mayası
150 gr karabuğday unu

Üzerini süslemek için isteğe bağlı tarçın

Hiç yorum yok