Taze Kekikten Maya ve Glutensiz Ekmek Yapımı


glutensiz ekmek

Çiçeklerden, sebzelerden, meyvelerden maya yapmayı keşfettiğimden bu zamana kadar bir çok farklı glutensiz ekmek denemeleri yaptım. Maya oluşumunu izlemek bana ayrı bir keyif veriyor bu yüzden de son keşfim taze kekikten maya yapımı oldu. Daha önceden 
Ihlamur Mayası ve İncir mayası hazırlamıştım. Tarifleri için linklere tıklayabilirsiniz.

Ihlamur mayasının ekmeğe verdiği muhteşem koku hala aklımda, en kısa sürede yeniden deneyeceğim. Size de tavsiye ederim. Yaban mayaları ile çalışmak çok keyifli oluyor.

Taze Kekik Mayası

çiçek mayası
Temiz bir kavanozun içerisine 3 dal taze kekik koyup üzerini örtecek kadar su ekledim. Kavanozun kapağını kapattım. Kavanozun etrafını ışık almaması için sardım. 24 saat  karanlıkta bekledi. 24 saat sonra suda ufak kabarcıklar görebilirsiniz. İşte o zaman keyifli olmaya başlıyor. Bu ilk denemem olduğu için tüm mayanın suyunu kullanmak istemedim.

Eğer un ile birleştiğinde aktifleşmezse unum ziyan olabilirdi bu yüzden ufak bir ekmek denemesi yaptım.

ekmek mayası

Taze Kekik Mayası ile Glutensiz Ekmek

Kavanozdaki sudan yarım çay bardağı alıp  2 yemek kaşığı fasulye unu ile aktifleştirdim. Bu karışımı kapalı bir kapta iki saat kadar beklettim. Zaten bir süre sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlıyor. Sizde aktifleştiğini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

İki saatin sonunda bu karışıma 3 yemek kaşığı fasulye unu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı su, 6 adet ufak doğranmış yeşil zeytin ve tuz ekleyerek yoğurdum. 
Yoğurduktan sonra da yarım saat kadar dinlendirdim.

glutensiz ekmek

Ufak bir fırın kabında 175C'de 25 dk kadar pişirdim. Çok kabaran puf puf bir ekmek olmadı çünkü fasulye unu kullandım ancak un çeşidini değiştirerek farklı formlarda da ekmek elde edebilirsiniz. Taze kekik mayasından hazırladığınız glutensiz ekmeğinizin yanına bol baharatlı bir zeytinyağı hazırlarsanız banarak keyifle yiyebilirsiniz. Biz öyle yaptık :)

Umarım seversiniz. Şimdi sırada yeni çiçek mayalarından ekmekler hazırlamakta.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok