Elma ve Üzüm Mayalı Siyez Unlu Ekmek


ev yapımı ekmek

Yine bir maya denemesi ile karşınızdayım. Bu sefer elma ve üzüm ile maya yapımını denedim. Çiçek, meyve mayalarına harcadığım zamanı ekşi maya hazırlığına ayırsaydım sanırım güzel ve epey yaş almış bir ekşi mayam olurdu ama neyse onu da başka zaman hazırlarım.

Blogu bir süredir takip edenler geçmiş denemelerimi mutlaka görmüşlerdir.

Ihlamur Mayası , İncir mayası ve Taze Kekik mayası hazırlamıştım. Bu yazılara da göz atmayı unutmayın :) 


Elma ve Üzüm Mayası

Öncelikle bu mayayı elde etmek için 5 gün beklemeniz gerektiğini belirtmem gerek ancak güzel tarafı sadece beklemeniz arada sizi yoracak, uğraşacağınız işler yok. Her şeyi elma ve üzüm kendisi yapıyor :)

İlk önce elmayı küp küp doğradım. Ben ufak bir Amasya elması kullandım. Temiz bir kavanoza doğradığım elmaları ve 7-8 adet kuru üzümü (siyah üzüm kullandım.) ve bir su bardağı içme suyunu ekledim. Kavanozun kapağını kapatıp tezgahın üzerinde oda sıcaklığında bıraktım.
meyve mayası

Her gün kavanozu sallayıp kapağını bir kere açarak gaz çıkışını sağladım. beşinci günün sonunda içinde kabarcıklar olan bir sıvı elde etmiş oldum. Kabarcıkları gördüğünüzde artık maya oluşmaya hazır demektir.
elma ve üzüm mayası

Elmadan dolayı hafif keskin bir koku olabilir, şaşırmayın :)

Elma ve üzümü süzdükten sonra kalan mayayı temiz bir bardağa aldım. 1/2 bardak mayanın içine 6 yemek kaşığı siyez unu ekleyerek karıştırdım ve üzerini temiz biz bezle örttüm. 5 saat mayalanmaya bıraktım. 5 saat sonra kalan 1/2 bardak elma ve üzüm mayasını ve 6 kaşık siyez ununu ekleyerek karıştırdım ve aktive olması için 5 saat daha bekledim. Hamurum gitgide kabardı. Hatta beni çok şaşırtarak kabından dışına taştı. mayanın hiç bu kadar kabaracağını düşünmemiştim.
elma mayası

10. saatin sonunda 1 yemek kaşığı balı ve 2 yemek kaşığı kaşığı suyu hamura ekleyerek 1 saat daha bekledim. 

Sonunda çok güzel, kabaran bir hamur elde ettim. Hamuru çok güzel kokuyordu, elmanın kokusu hamura geçmişti.

Hamuru bir fırın kabına boşalttım ve 160 C'de 45 dk kadar pişirdim. Ekmek pişerken fırın tepsisine bir bardak kadar su ekledim, böylece su buharıyla beraber pişti ve kabuğu çok sertleşmedi :)

Aslında çok büyük bir ekmek olabilirdi ama pişip pişmediğinden emin olamadığım için fırından çıkartıp bıçak batırdım ve ekmeğin formunu bozdum. Siz yapmayın :)

Bu keyifli meyve mayasını denemeyi ihmal etmeyin.

Sevgiler.

6 yorum

  1. Harika gözüküyor, ellernize saglik. Baska unlarla da olabilir mi acaba? Karabugday unu gibi mesela?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkür ederim. Karabugday unu biraz daha yoğun bir un ve kabarması, aktive olması zor oluyor. Tabi ki olur ama bu ekmek gibi kabarık bir ekmek olmaz diye düşünüyorum.

      Sil
  2. Peki her ekmek yaptığımızda bu mayayı tekrardan mı yapacağız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek seferlik hazırladım, mayayı dolapta saklamadım. Bir sonraki yapışımda bir parça saklamayı planlıyorum. Bozulur mu bilemedim.

      Sil
  3. Merhabalar;
    Tarifler şahane. Çok teşekkürler..
    Sorum şu ki: meyve mayalarini ekmek makinalarinda da kullanabilir miyiz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkür ederim. Seviyorum farklı tarifler üretmeyi :) Benim ekmek makinem olmadığı için fırında pişiriyorum ama bence ekmek makinesinda çok daha güzel olur.

      Sil