Şekersiz Doğumgünü Pastası

kolay pasta tarifi

Zaman gerçekten çok çabuk geçiyor. Sanki daha dün hamileydim ama doğumun üzerinden iki ay geçti bile. Bu yoğunluk içerisinde günler nasıl geçiyor hiç anlamıyorum. Aslında yapmak istediğim çok şey var ama bir bakıyorum gece olmuş sonra bir bakıyorum yine sabah olmuş.

Kızım iki aylıkken kutlama için pasta yapmıştım. Tabi o zaman glutenden filan haberim yok. Bol şekerli, unlu bir pastaydı. Hatta üzerine renkli bonibonlarla kızımın adını bile yazmışım. Daha ne olsun :)

Bizim için iki pastayı kıyaslamak geçen 10 yılın muhasebesi gibi oldu. Çok şükür dedik. Gelelim oğlum için hazırladığım pastanın tarifine :)

Şekersiz Siyez Unlu Doğumgünü Pastası

Öncelikle iki yumurtayı birkaç dakika çırptım. Daha sonra maden suyu, sirke ve karbonatı ekleyip iyice köpürttüm.

* Dut kurusunu biraz una destek amaçlı kullanmak istedim. Bu yüzden mutfak robotunda un haline getirdim.

* Karışıma siyez unu ve dut kurusunu ekleyerek yavaşça karıştırdım. Bu aşamada kıvamını kontrol edebilirsiniz. Ben siyez ununu ilk deva kullandığım için yavaş yavaş ekledim.

* Kuru kayısıları da ufak ufak doğradım, cevizleri de ufak parçalara böldüm. Kek yerken ceviz parçalarının gelmesinden çok hoşlanıyorum. 

* Kuru kayısı ve ceviz parçalarını, tarçın ve hindistan cevizi yağını da ekledikten sonra fırın kabına döktüm. 170 C'de yaklaşık 30 dk pişirdim.

Eve yayılan tarçın ve kek kokusu harikaydı. Kek pişerken de sosunu hazırladım. 

* Tavada süt, fındık ezmesi ve ham kakaoyu karıştırarak pişirdim. Fırından çıkınca sıcak kek üzerine karışımı döktüm. Lezzeti gerçekten nefis oldu, hem de şekersiz :) 

Bu kek için glutensiz diyemem çünkü siyez ununda az da olsa gluten var. Siz tamamen glutensiz yapmak isterseniz kinoa unu, nohut unu, karabuğday unu, hindistan cevizi unu gibi un çeşitlerini kullanarak kekinizi pişirebilirsiniz. Ancak un miktarı un çeşidine göre değişiklik gösterebilir, dikkat edin :)

Daha nice pastalar hazırlayıp, ailecek üflemek dileğiyle.

Afiyet olsun.

Malzemeler:
2 yumurta
1 çb siyez unu
1 çb dut kurusu
5 adet ceviz
5 adet kuru kayısı
1 yk elma sirkesi
1 çk karbonat
1 ufak şişe maden suyu
1tk hindistan cevizi yağı
1 çk tarçın

Sosu için
2 yk fındık ezmesi
1 kahve fincanı süt
1 tk ham kakao

4 yorum

  1. Hindistan cevizi unu kullanacaksaniz, yumurtayi 2 katina cikarin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindistan cevizi ununun yapısı diger unlara göre biraz daha farklı:) Çabuk dağılabiliyor.

      Sil
  2. Gercekten hikayeniz azminiz herkesce ornek alinmali...cok fedakar bir annesiniz..tebrik ediyorum....sitenizi inceliyorum ve tariflerinizi malzemelerimi tedarik ettikce deneyecegim..cunku kendimde de sut urunleri ve unlu gidalari tukettigimde rahatsizliklarimi uzun zamandir farkediyordum ama
    .nefis ışte..ve çevre...bir turlu baslayamadim..ama bir yerden baslamakn lazim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Denedikçe paylaşırsanız çok sevinirim. Sevgiler

      Sil