Bebeklikten Çocukluğa Sağlıklı Beslenme

sağlıklı beslenme
Dün akşam sevgili Ebru Albayrak Sidar ve Yeşim Temel Özcan'ın bebeklik ve çocukluk döneminde beslenme ile ilgili canlı yayını vardı. Bu bilgilerden herkes faydalansın istedim bu yüzden notlarımı paylaşmak istedim. Bebek beslenmesi, ek gıdaya geçiş süreci beslenme alışkanlıklarının temelinin oluştuğu dönemler bu yüzden çocuklara doğru beslenmeyi bu yaştan öğretmemiz sağlığı açısından hem kritik hem de önemli.

Sizler de anne adayları ve diğer annelere ileterek bilgileri yayabilirsiniz. 


Sevgiler🍀

Bebeklikten Çocukluğa Sağlıklı Beslenme

🌿Anne sütünü arttırmak için günlük sıvı tüketimi 4 litreyi (3 litresi su) bulmalı. Çemen otu ve ısırgan otu da iyi bir süt arttırıcı olarak kullanılabilir.

🌿Ek gıdaya geçiş sürecinde sebze püresi ile başlamak en doğrusu. (Havuç gibi.)Yaz mevsiminde şeftali, kış mevsiminde ise elma meyve olarak tadım yaptırılabilir.

🌿Çocukluk çağında oluşan yağ hücrelerinin de öneminden bahsedildi çünkü ileriki dönemdeki obezite seviyesini de etkiliyormuş.

🌿Şekeri çocuklar ile ne kadar geç tanıştırırsak o kadar iyi. Gereksiz şeker tüketimi ve insulin artışı ile sindirim bozuluyor. Bozulan mikrobiyatayı tekrar düzenlemek ise uzun zaman alabiliyor.

🌿Meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yedirilmesi de lif alımı sebebiyle çok önemli.

🌿GLUTEN: "Gluten nedir?" "Pirinçte gluten var mı?" "Glutensiz beslenme bebeklere uygun mu?" gibi bir çok soru annelerin kafasını kurcalıyor. Şuanki çalışmalar ilk bir yıl çocuklara gluten verilmemesini öneriyormuş. Gluteni de tanıtırken haftada bir veya iki gün olarak verilmeli. Bu arada her gün pancar yemiyorsa çocuk her gün gluten de yememeli. Arada bağırsağın kendini tamir etmesi için de süre verilmeli. İstersek filizlendirilmiş bakliyat unlarından ekmek, sebzeli kişler yapabiliriz. (Benim blogumda bunların tariflerinden bol bol var😊)

Filizlendirme Mucizesi yazımdan detaylara ulaşabilirsiniz.

🌿İNEK SÜTÜ: İnek sütü içeriğindeki hormon katkısı sebebiyle önerilmiyor. Ayrıca alınan kazeinin kazeinmorfine dönüşmesi sebebiyle de çocuklarda beyin bariyerini ve immun sistemi tetiklemesiyle yeni nöron oluşumunu engelliyor, öğrenme problemlerine sebep oluyor. İnek sütü yerine keçi tercih edilmeli, o da süt olarak değil fermente olarak yani yoğurt olarak tüketilmeli.

🌿Peynirin bebeklere bir yaşına kadar tanıtılmaması gerekiyor, tuz yükü sebebiyle böbreklere de yük oluşturuyor. İyi bir protein kaynağı olması sebebiyle yumurtalı bir kahvaltı çocuklar için ideal.

🌿Zeytinyağı tüketimi önemli. Özellikle sebze sevmeyen çocuklarda yemekteki zeytinyağı oranı arttığında daha çok yemeği yediği gözlenmiş.

🌿Yapısı sert ve sindirimi de çok zor olduğu için yulaf beslenmede pek önerilmiyor.

🌿Kazeinmorfin ve glidiamorfin, ikisi de davranış bozukluğu, disleksi, öğrenme bozukluğu, hiperaktivite gibi konuları tetikleyebilir. Dönemsel olarak kazein ve glutenin kesilmesi doktor kontrolünde tavsiye ediliyor.

🌿D vitamini ve omega 3 destek olarak çocuklara verilmesi önemli. Çocuklarda antibiyotik kullanımından bir kaç saat sonra probiyotik kullanımı önemli. Probiyotik boş mideye alındığında daha faydalıymış.

🌿Ev yapımı turşu ve pancar kvass da tüketilmesi önerilen besinler arasında. Bu yüzden bu konudaki iki yazımın da linkini paylaşıyorum.



🌿Çocuklar ile birlikte yapılabilecek epsom tuzu banyoları da çok faydalı, 20 dakika suda kalınıp duş alınmadan sudan çıkılmalı. Ağır metal atılımı için çok değerli.

Umarım bu bilgilerin okuyanlar için faydası olur :)

Hiç yorum yok