Alabaş Yaprağı Sarması

kolay sarma tarifi


Alabaş Yaprağı Sarması

Alabaş ile son dört yıldır aramızda büyük bir aşk var :) Zeytinyağlı yemeğini, salatasını, turşusunu yapıyorum bazen de elma gibi dilim dilim kesip kahvaltıda yiyebiliyorum.

İstanbul'da alabaş aldığımda genelde yaprakları olmuyordu, ne yazık ki değerli kısımları pazarda atılıyor. Halbuki yaprakları da kullanılabilir. Son dönemde dünyada başlatılan "sıfır atık" projeleri kapsamında bence tüketilebilecek hiç bir gıdayı atmamalıyız ve değerlendirmeliyiz.


Münih'te marketlerde alabaş yaprakları ile sayılıyor ama herkes alırken yapraklarını koparıp kasaya atıp alabaşı alıyor, sonra da yapraklar çöp oluyor. Uzun süredir istemeye utanıyordum sonunda cesaretimi toplayıp markette yaprakları alıp alamayacağımı sordum. Biraz şaşırdı çünkü onlar çöp :)



alabaş


Alabaş yapraklarımı alınca alabaş yaprağı sarması için hazırlıklara başladım. Açıkçası alabaş yaprağı sarması nasıl yapılır bilmiyordum, ben de kendi yöntemimi kullandım. Şimdi adım adım yazacağım:)


* Önce yaprakların saplarını kestim ve iyice yıkadım.



* Bir tencerede su kaynattım ve yaprakları kaynayan suda 5-6 dakika bekletip, haşladım. Yaprağın kalınlığına ve yapısına göre bekletme süresi değişebilir. Çok haşlanıp dağılmadan sudan çıkarmakta fayda var :)

* Sudan çıkardıktan sonra süzgeçte süzülmesi için bıraktım.

*Dolmanın içini kinoa, yeşil mercimek, soğan ve bol baharat kullanarak hazırladım. Önce kinoa ve mercimeği ayrı ayrı haşlayıp sonra karıştırdım.

sarma içi

* Yaprakları yayıp içine kinoa ve mercimek karışımını koyup sardım.

* Tüm sarma işlemi bittikten sonra domates sosu, salça ve sıcak suyu karıştırıp tepsiye dizdiğim sarmaların üzerine döktüm.

* Fırın tepsisinin üzerini yağlı kağıt ile kapattım ki fırında kendi buharında pişsin, sarmalar kurumasın :)

* 180 C'de 30-35 dk kadar pişirdim.

* Sonra da üzerini yoğurt sos ve bol baharat ile süsledim.
sarma

* Denemek için mor lahanadan da 3 yaprak alıp aynı işlemleri uyguladım, tepsideki fotoda görebilirsiniz. Tadı çok güzel oldu. Bence farklı tariflerde de mor lahana denenebilir.


Afiyet olsun.

Sevgiler.


Malzemeler:

10 adet Alabaş yaprağı
3 adet mor lahana yaprağı
1 sb haşlanmış kinoa
1 sb haşlanmış yeşil mercimek
1 adet soğan
1 sb domates sos
1 yk salça
Su, tuz
*Sarmanın içi için nane, tuz, karabiber, fesleğen, kuru domates kullandım.


1 yorum