1 Yaş Doğumgünü Pastası (şekersiz-sütsüz)


Canım oğlum,

Tam bir yıl önce bu saatlerde hayatımıza girdin. İyi ki geldin, iyi ki bizi ailen olarak, beni de annen olarak seçtin.

Tam da olduğum ile olmak istediğim arasında sıkışıp kaldığım bir zamanda bazı telaşların, çabaların, hırsların, kendini yiyip bitirmelerin aslında ne kadar anlamsız olduğunu bir kere daha gösterdin.

Nasıl biri olursun, nasıl bir hayatın olur, geleceğin nasıl şekillenir bilemiyorum, planlayamıyorum. Yapabileceğim tek şey doğru bildiğimi sana öğretmek, kendime göre sana yön göstermek ama zorlamamak, tercihleri sana bırakmak. Aldığın ve alacağın kararlar için seni yargılamamak, destek olmak.

Her zaman bil ki ailen yanında, annen yanında. Bildiğin yolda vazgeçmeden ilerle ama bir nefes mesafesinde tabi ki bizim de nefesimiz yettiği müddetçe destek olmak için hep arkanda olacağız.

Şu anda sen benim iyikimsin umarım büyüdüğünde, çocukluğunu hatırladığında ben de senin iyikin olurum.

Seni çok seviyorum.
Annen

Sevgi sözcüklerimizi yazdığımıza, içimizi döktüğümüze göre o zaman doğumgünü pastası tarifine geçebiliriz. Doğumgününde oğlumun yiyebileceği, en azından tadabileceği bir pasta olsun istedim. Tabi ki glutensiz, şekersiz ve sütsüz bir pasta oldu. Malum süt alerjisi Yapımı ise sadece 10 dk sürdü.



şekersiz pasta


🎂Öncelikle kuru incirleri bir kaseye koyup üzerini örtecek kadar sıcak su ekledim. Yarım saat kadar beklettim. İncirler iyice yumuşayınca o su ile beraber mutfak robotundan geçirdim. Macun kıvamında oldu. Yulaf ile karıştırıp kelepçeli kek kalıbında döküp şekil verdim. 

🎂Cennet hurmasını çok sevdiği için onunla üzerini süslemek istedim. 2 cennet hurmasını çatalla ezdim. Yulaf sütü ve tapyoka nişastasını ekleyip kıvamı koyulaşana kadar ocakta karıştırdım. Muhallebi kıvamını alınca mutfak robotu ile pürüzsüz hale getirdim. Yulaflı incirli tabanın üzerine döktüm. 

🎂Üzerini de her biri ayları temsil eden 12 yaban mersini ile süsledim (ama 13 tane koymuşum🙈) Bir gece dolapta beklettim. Ertesi gün kalıptan çıkardım, böylece şekilli oldu. Dilerseniz buzlukta da bekletebilirsiniz, kesmesi daha pratik olabilir.

Bazen erkekler sever mi acaba diye sorular geliyor. Eşim bayıldı, birkaç kez mükemmel olmuş dedi. Özetle testi geçti :)

Ufak bir not: 1 yaşa uygun olması için içinde kuruyemiş veya inek sütü bulunmuyor. Tabanına ceviz veya badem de yakışır. Ayrıca yulaf sütünden farklı bir süt kullanacaksanız aynı oranda süt gerekmeyebilir. Karışıma sütü yavaş yavaş eklemekte fayda var😉

Malzemeler:

1.5 sb yulaf (glutensiz)
5 adet kuru incir
2 adet cennet hurması
2 yk tapyoka nişastası
3/4 sb yulaf sütü 


*Tapyoka nişastası bir yıldan fazladır aklımdaydı ama bir türlü alıp denememiştim. Güzel kıvam veriyor. Bisküvi de denemek istiyorum.

Hiç yorum yok