Yulaf Sütü Nasıl Yapılır?

bitkisel süt

Uzun yıllar kızımın peşinden minik pastörize kutu süt ile koştum. Hiç yemek yemezdi, en azından süt içsin derdik. Şimdi yapılan çalışmaları okuyunca aslında yeşil yapraklı sebzelerin, bademin sütten çok daha iyi bir kalsiyum kaynağı olduğunu öğrendikçe geçmişe bakıp üzülüyorum ama yapacak bir şey yok.

Sonra oğlum doğdu ve onun da inek sütü alerjisi olduğunu anladık. Süt Alerjisi ve Yaşadıklarımız yazımda tüm detayları bulabilirsiniz.

Münih'te gittiğimiz çocuk alerji doktoru yulaf sütünü önerdi. Açıkçası o önerene kadar yulaf sütü olduğunu bilmiyordum. Almanya'da marketlerde naturel, +kalsiyum veya çikolatalı gibi bir çok yulaf sütü çeşidi var. Doktorumuz kalsiyum destekli yulaf sütü almamızı önerdi, hatta kendisi de kullanıyormuş. 

Alerjiler, otoimmun rahatsızlıklar, vegan beslenmeyi tercih edenler arttıkça bitkisel süt çeşitleri (pirinç, soya, kenevir, badem, hindistan cevizi vb.) çok tercih edilmeye başladı ve pazar payları da her yıl artıyor.

Yulaf sütü konusunda New York Times'da yayınlanmış bir yazının da linkini ekliyorum. Bu yazıya göre badem sütü hazırlamak için yulaf sütüne oranla 6 kat daha fazla su gerekiyormuş. Bu sebeple de çevreci bakış açısıyla daha çok tercih edilebilir. Ancak kahveye eklemek için iyi bir alternatif olmakla birlikte bu sütlerin etiketlerinin iyi okunması gerektiği konusunda da uyarıyor. Ticari olarak satılan bu sütlerin içinde fazlasıyla katkı maddesi ve tatlandırıcı olabiliyor.

Bu arada artık yulaf yoğurtları da piyasaya çıkmak üzere, Şubat ayında Nürnberg'de katıldığım Biofach fuarında yulaf yoğurdunu tatma şansım olmuştu. Çok lezzetliydi.

Yulaf Sütü Nasıl Yapılır?

Yulaf sütünü evde yapmak çok pratik. İhtiyacınız olan iki malzeme var. Yulaf ve su :)

* Yulaf ve su karıştırılarak bir gece buzdolabında bekletilir. (1 su bardağı yulaf ile 4 su bardağı suyu karıştırıp, 6 saat kadar beklettim.)

* Karışım, blendera konularak iyice karışması sağlanır.

* Bir kabın üzerine ince bir bez / tülbent konulur ve karışım süzülür.

* Yulaf sütünüz hazır. Dilerseniz blendera hurma da ekleyip yulaf sütünüzün tadını farklılaştırabilirsiniz. Ben biraz tat katmak için 1 adet hurma ekledim.

İnek sütü alerjisi, laktoz intoleransı olanlar için laktozsuz ve vegan olması sebebiyle iyi bir alternatif :) Alerjik bebek anneleri genellikle tarifler konusunda çok sıkıntı yaşıyorlar. Yulaf sütü, inek sütüne bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Yulaf sütünün besin değerinin tabi ki diğer bitkisel süt kaynakları ile karşılaştırılması gerekir.

Yulaf sütü tadı nasıl? diye soracak olursanız hafif krema gibi ve tatlı diyebilirim. İçimi de rahat. Ben yulaf sütü ile beşamel sos bile yaptım ve hiç rahatsız edici bir lezzet veya koku olmuyor :)

Yulaf Gluten İçerir Mi?

Herkesin kafası yulafın gluten içerip içermediği konusunda karışık. Araştırmalarımdan öğrendiğim kadarıyla yulaf aslında gluten içermiyor ancak üretim hattı veya tarlalarda çapraz bulaşmaya maruz kaldığı için gluten içerebildiği söyleniyor. Piyasada glutensiz yulaf etiketi ile satılanları tercih edebilirsiniz. Bu arada şuanda Dr. Amy Myers'ın kitabını okuyorum ve kitapta yulafı vücudun gluten olarak algıladığından bahsediyor. Onu da ayrı bir görüş olarak yazmak istedim. Çölyak olan çoğu kişinin yulafı tolere edebildiğinden de bahsediliyor.

Özetle, şuanda oğlumun alerjisi sebebiyle bizim evimizde yulaf sütü var. Biz tadını sevdik ama bardak bardak içmiyoruz. Her şey kararında güzel.

Umarım yulaf sütü yazım işinize yarar :)


Yulaf Sütlü Muhallebi

bebek muhallebisi

* Dut kurusunu mutfak robotunda un haline getirdim. 

* Muzu çatalla ezip püre haline getirip yulaf sütü ve dut kurusu ile karıştırdım.

* Süt ısınmaya başlayınca karışımdan bir fincan alıp tapyoka nişastası ile karıştırdım. Tapyoka nişastasının topaklanmasını engellemiş oldum.

* Tarçın ve tapyoka nişastalı karışımı da ekleyip koyulaşana kadar pişirdim.

* Kaselerde soğuttuktan sonra yenilebilir çiçekler ile süsledim. Üzerinde çiçek olmayan muhallebi de oğlumun :)

Malzemeler
3 sb yulaf sütü
1/2 sb dut kurusu
1 adet muz
1 yk tapkoya nişastası
1 çk tarçın

Sevgiler.


Hiç yorum yok