Süt Alerjisi ve Yaşadıklarımız


alerjik bebek

Pardon bir şey söyleyebilir miyiz? Besin alerjisi konusuna dikkat çekmek istiyoruz çünkü bu konuda sıkıntı yaşayan çok kişi var. Oğlum artık 11 aylık oldu ve son 7 aydır hayatımızda alerji konusu var. Konuya ilgim arttıkça daha çok okumaya, araştırmaya başladım. Aslında alerjinin toplum olarak ne kadar çok hassas olmamız gereken bir konu olduğunu fark ettim, annelerin nasıl fedakarlıklar yaptığını anladım. Ama "O kadarcıktan ne olacak, biz sizi böyle mi büyüttük" diyerek alerjik bebeklerin annelerini nasıl üzdüğümüzü gördüm. Bu arada Alerjik Bebeği Olan Anneye Söylenmemesi Gereken 50 Söz yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim :)

Besin alerjisi, inek sütü alerjisi ve alerjik bebekler konularında bana çok soru geldiği için ilk günden bu zaman kadar yaşadıklarımızı biraz detaylı olarak yazmak istedim böylece hem sorulara cevap verebilir hem de deneyim paylaşımı yapabilmiş olurum diye düşündüm. Herkesin bebeği farklı, deneyimi ve alerji öyküsü farklı bu yüzden takip eden doktorun sözünden çıkmamakta fayda var :)

Bu konuda daha önceden gittiğim bir seminerin notlarını da paylaşmıştım. Çocuklarda Besin Alerjisi Semineri notlarımı okuyarak detay bilgi elde edebilirsiniz.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle ilk söyleyeceğim şey anne olarak iç güdülerinize güvenmeniz. Neden diye soracak olursanız hemen açıklayayım :)

Oğlumun alerjisine 4 aylıkken tanı konuldu ancak ben 2 aylıkken şüphelenmeye ve etrafımdakilere sormaya başlamıştım. Genellikle "çok evhamlısın", "biraz rahat ol", "düşündükçe kötüyü çekersin", "şu çocuğu rahat bırak, kurcalama" gibi türlü türlü yorumlarla karşılaştım. Her seferinde de kendimi suçladım. Halbuki iç güdülerime güvenseymişim çok önceden teşhis konulabilir ve diğer kişileri ikna etmek için bebeğimin bezinde kan görmemize gerek kalmazmış.

Eğer:)

* bebeğinizin başında konak
* kulak arkasında kuruluk
* popoda geçmeyen kızarıklık
* kakasında mukus veya kan gibi belirtiler varsa bunlar süt alerjisi belirtileri olabilir, mutlaka doktora danışın. (Kabul etmeliyiz ki alerjik bebek kakası diye bir kavram var ve bebek bezinden gözünü ayırmayan anneler var.)

Alerjik Bebeklerde Emziren Anne Beslenmesi

Oğlumda hepsi vardı, en son bezinde kan gördüğüm an doktora koştum. Benim kadar çok peynir yiyen bir annesi olduğu için aslında eliminasyon diyeti yapmak çok kolay oldu. 

Doktorumuzun yönlendirmesiyle peynir ve yoğurdu kestim, her şey düzeldi. Tabi ki yazıldığı kadar kolay değil. Bu yazıyı yazarken 7 aydır süt, süt ürünleri (yoğurt, peynir, tereyağı vb.), kuru yemiş, tahin, susam gibi yiyecekleri yemiyorum ama emzirmeye devam edebilmek için bu fedakarlık bence şarttı. 

Diyete dayanamayan annelere de saygı duyuyorum, tamamen tercih meselesi :) Süt alerjisi olan bebeklerde annenin beslenmesi de kritik. Bir çok besinden eksik kaldığı için onları tamamlayacak alternatif gıdalar bulmaya çalışıyor, aç kalmamaya, halsiz düşmemeye çalışıyor ama bu arada benim yaratıcılığım epey arttı. Mesela kendi doğumgünümde pasta yemek istedim ve kendime Sütsüz, Yumurtasız, Kuruyemişsiz, Şekersiz, Glutensiz Pasta yaptım. Valla şahane oldu.

Bebeklerde Alerji Tahlili

Konuya geri dönersek, yapılan kan tahlillerinde süt, balık, buğday, yumurta vb. bir çok ürüne alerjileri hep negatif olarak çıktı. Ancak non-IgE olarak geçen bu grupta, bağırsak tepkili çocuklarda zaten kan tahlili negatif çıkarmış. Danıştığımız bütün doktorlar benzer şekilde yönlendirdi.

Hatta Münih'te yaşadığımız dönemde burada da bir çocuk alerji uzmanı ile görüştük. Alerji için kan tahlilleri yenilendi ve yine aynı sonuç çıktı. Buradaki doktorumuz da benzer bir alerjik bebek beslenmesi ve diyeti önerdi.

İnek Sütü Alerjisi ve Diyet Açma

4 ay boyunca diyet yaptıktan sonra diyet açmayı denedim ve fırınlanmış bir peynir yedim. Diyet açarken doktorlar süt merdivenine göre açmayı öneriyorlar. Biz Münih'e taşınma aşamasında olduğumuz için biraz hızlandırdık ancak ben peyniri yedikten hemen sonra oğlumun bezinde tekrar kan gördüm ve hemen eski diyetime geri döndüm.
inek sütü alerjisi
Çocuk doktorumuz ile alerji doktorumuz ilk günden beri beraber takip ettiler ve en az 4 ay daha diyete devam etmeme karar verdiler.

Şuanda Münih'e taşındık, bu arada Münih Günlükleri yazılarımı da okuyabilirsiniz :)

Münih'e gelirken açıkçası doktor konusunda biraz endişeliydim ama yoğun internet araştırmalarım sonucunda bize uygun olacağını düşündüğüm bir doktor buldum.
Tahlil sonuçları, günlük beslenme düzeni, kilo-boy tablosu gibi tüm detaylar ile gittim. Çok vakit ayırmaz diye düşünürken 1 saat odasında kaldım. Çok ilgiliydi.

Uzun süredir diyet yapmama, emzirmek için gösterdiğim çabaya çok şaşırdı. Detaylı başka tahliller istedi.

Tahliller sonucunda fındık, yerfıstığı, badem, soya, yumurta, buğday, süt ve proteinleri, balık, tavuk vb. gıdalara alerjisi çıkmadı. Özetle, bu doktorumuz da oğlumun verdiği tepkileri non-IgE olarak tanımladı. Diyet açma işleminden sonra eğer tepki verirse 4 ay beklenmesi gerektiğini belirtti. Bu yüzden Aralık ayı ortasına kadar süt ve süt ürünleri diyetine devam etmemi istedi.

Anne sütünün yağ oranının zaman geçtikçe azaldığından bahsetti. Ayrıca oğlumun kalsiyum ihtiyacının karşılanması için Yulaf Sütü (kalsiyumlu) önerdi. Bu tarz eklentili ürünlere aslında tepkiliyimdir ama Almanya'da bu ürünün çok tüketildiğini ve kendisinin de içtiğini söyledi. Denemek için aldım, en azından oğluma ara öğün için muhallebi tarzı denemeler de yapabilirim diye düşündüm. 
kalsiyumlu yulaf sütü

Hindistan cevizi sütünü de kullanıp kullanamayacağımı sordum ancak besleyicilik yönünden ve kalsiyum yönünden zayıf oranlara sahip olduğunu söyledi. Değişik bir tat denemek için tabi ki tattırabilirsin ama kalsiyum desteği için kullanamazsın dedi.

Aslında yulaf sütünü evde yapmak çok basit. Geceden yulafın üzerini örtecek kadar su ekleyip sabaha kadar buzdolabında bekletirseniz, sabahta blenderdan geçirip süzerseniz yulaf sütünüz de hazır oluyor.

Özetle, Türkiye'deki doktorumuzdan çok farklı bir yönlendirme almadım ama alerji konusundaki bilgilerimi teyit etmek, oğlumun tahlillerini farklı bir ülkede tekrar yaptırmak ve farklı doktorlardan yorum almak kendimi çok daha iyi hissettirdi.

Eğer sorunuz varsa bloga yorum olarak yazarsanız çok sevinirim. Tekrar gittiğimde sorabildiklerimi sorarım, herkes faydalanmış olur.

Sevgiler.

* Ufak bir güncelleme: Oğlum 18 aylık olunca inek sütü alerjisi sebebiyle tekrar diyet açma sürecine girdik. Önce içinde süt olan bir kek yaptım. 3 gün ben yedim ve emzirdim, tepki olmayınca oğluma ufak ufak arttırarak üç gün yedirdim.
Sonra içinde yoğurt olan bir kek yaptım. Sütteki gibi aynı yöntemle devam ettim. 
Tepki olmayınca da yoğurt çorbasına geçtim. 
Yani önce fırınlanmış, sonra pişmiş ve en son pişmemiş hallerini deneyeceğim. Ancak yoğurt çorbasında takılı kalacağız gibi duruyor :( Duruma göre yine yazımı güncelleyeceğim.

12 yorum

  1. merhaba süt ve süt ürünleri alerjisi demişsiniz peki kuruyemiş ve tahini yememeye doktorunuz mu yönlendirdi siz bebeğinizdeki belirtilere bakıp mı karar verdiniz? Bir de yulaf sütünü ne kadar sıklıkla verdiniz acaba?Türkiyede doktorlar diyetteki bebeklere direk mama yazıyorlar genelde en azından ek gıdalarına katın diye ama kararsızım bende..Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tahin ve kuruyemişi doktorum onermedi. O yuzden listemizde yoktu. Bir-kac hafta önce 2 yaşı bitti, hastanede doktorunun yanında ceviz geçirdik. Bir sorun olmadı çok sukur. Ben hiç mama kullanmadım, 19 aya kadar emzirdim. Yulaf sütünü daha çok kreplerde, keklerde, beşamel sos veya muhallebi gibi tariflerde süt alternatifi olarak kullandım. Sevgiler

      Sil
  2. Merhaba bebeğim 4 aylıkken süt alerjisi çıktı . Kanda negatif kakadan kan gelmesiyle doktora gitmiştik . Doktor 1-2 ay diyet yapıp sonra açmamızı söyledi . Şimdi 5 aylık suffle ile açtım ama ilk gün Kakada çok az kan gördüm yinede 3 gün aynı şeyi yedim 2. Ve 3. Günlerde kan yoktu . Devam etmeli miyim açmaya bilemiyorum huzurlu da görünüyor bebeğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aynı durum benimde başıma gelmişti. Doktorumuz dört ay daha diyete devam etmem gerektiğini söylemişti çünkü bir kere sindirilemeyen besin ile bağırsak bozulunca ve kan gelince kendini ancak dört ayda toparlar demişti. Siz yine de doktorunuza danışın tabi ki :)

      Sil
  3. Merhaba, benimde oğlum 7 aylık gaz şikayeti ve kakada mukus sebebiyle 2 aydır diyetteyiz..kaka düzeldi ama gazımız hiç geçmedi.. 1 ay sonra diyet açacakmışız. ben balık ıspanak yediğimde ve kan ilacı çok etkiledi çok gazlandı ve aşırı ağladı. Bunlarda alerji belirtisi mi bilemiyorum.. Hiç bir yorum yapamıyor Dr lar Kaç Dr a gittim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yaşadigi gaz sorunu icin kimyon denediniz mi? Bana emzirirken yemeklerime eklemem icin önermislerdi. Belki işe yarar :)

      Sil
  4. Merhaba, bu merdiveni ilk kez duydum. Bana da sizin gibi cevremden tepki oldu. Ama ben yavrumun kakasini yaparken nasil zorlandigini ters bir seylerin oldugunu goruyordum. Hatta doktorumuzun tezi sut alerjisi ustuneydi. Bana yüzde 99 alerji degil dedi. Cunku yesil ve mukuslu kaka disinda her şeyimiz cok iyiydi. Yine de icim rahat etsin diye alerji doktoruna yonlendirdi. Alerji Doktorumuz bana yedigim her seyi listelememi istedi ve diyete gerek yok su anda dedi. Ben bu arada kendi istegimle sut diyeti yaptim ve kaka normale dondu. Simdi 6.5 ayligiz. İcinde 1 bardak sut ile olacak sekilde diyeti kek ile actim. 4 gundur normaliz. Dr simdi 2 bardak süt ilr kek yapmami istedi. Yine tepki olmazsa direkt yogurt ve peynir yememi istedi. Yine tepki olmazsa süt icecegim. Acaba hizli mi gidiyoruz biz? Korktum acikcasi yazinizi görünce.Bize boyle bir seyden bahsetmedi doktorumuz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, bu merdiveni ilk kez duydum. Bana da sizin gibi cevremden tepki oldu. Ama ben yavrumun kakasini yaparken nasil zorladigini ve bir seylerin ters gittigini goruyordum. Hatta doktorumuzun tezi sut alerjisi ustuneydi. Bana yüzde 99 alerji degil dedi. Cunku yesil ve mukuslu kaka disinda her şeyimiz cok iyiydi. Yine de icim rahat etsin diye alerji doktoruna yonlendirdi. Alerji Doktorumuz bana yedigim her seyi listelememi istedi ve diyete gerek yok su anda dedi. Ben bu arada kendi istegimle sut diyeti yaptim ve kaka normale dondu. Simdi 6.5 ayligiz. İcinde 1 bardak sut ile olacak sekilde diyeti kek ile actim. 4 gundur normaliz. Dr simdi 2 bardak süt ilr kek yapmami istedi. Yine tepki olmazsa direkt yogurt ve peynir yememi istedi. Yine tepki olmazsa süt icecegim. Acaba hizli mi gidiyoruz biz? Korktum acikcasi yazinizi görünce.Bize boyle bir seyden bahsetmedi doktorumuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok geçmiş olsun. Her çocuğun alerjisi de yapısı da ona özel. Anneler diyet konusunda hep birbirimize destek olmaya çalışıyoruz ama dediğim gibi durum çocuğa göre değişebiliyor. Oğlum 3 yaşını geçti. Şuanda peynir ve yoğurt yiyebiliyor ama doktorumuz 4 yaş öncesi süt içmemesini önerdi son kontrolde. Biz de henüz bir deneme yapmadık. Oğlumda hep tepki gördüğümüz için süreç yavaş ilerledi ama çocuğunuz tepki vermediyse ne güzel :) Umarım bundan sonraki süreçler de rahat geçer. Sevgiler

      Sil
  6. Merhaba kızım 50 günlük .kakada kan mukus şık kaka egzema konak belirtileri var.sut yumurta ürünleri dana. Tavuk eti kuru yemiş vs herşey yasak sadece bir kaç sebze yiyorum sütümu korumak için ne yapmalıyım.lutfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok geçmiş olsun. Ben süt arttırıcı destek içeceklerden kullanmadım. Sadece çok su içtim ve bol yeşillik yedim. Tatlı çok tüketmemeye çalıştım. Doktorunuz nasıl yönlendirdi acaba? Zamanla diyet açarak benim de yiyebildiğim yiyecekler arttı. Umarım sizin de öyle olur.

      Sil
  7. MerhabaSütünüz azalmadı diye birşey yaptınız mı?

    YanıtlaSil