Çocuklarda Besin Alerjisi Semineri Notlarım


alerji

Alerji herkesi ilgilendiren bir konu değil ama yazmamı isteyen çok anne olduğu için notlarımı paylaşmak istedim. Dün "Çocuklarda besin alerjisi ve atopik dermatit" konulu bir seminere katıldım. Prof. Dr Nermin Güler ve Alerji İle Yaşam Derneği Başkanı Özlem Ceylan bizlerle harika bilgiler paylaştılar.

Semineri oturarak izlesem güzel olurdu ama oğlum uyumayınca kapı kenarında, ayakta kucağımda izledim. Sonuçta faydalı bilgilere ulaşabildim, önemli olan da o zaten.


Ufak notlar halinde paylaşıyorum.

🎯Alerjide genetik faktör çok önemli. Yaşam şeklimiz, kimyamız, vücudumuzun temas ettiği maddeler değişti bu yüzden çevresel faktörlerle etkileniyoruz. Belki gelecek nesiller adapte olup daha az alerjik olabilir ama şu anda gitgide alerji artıyor.

🎯Birisine ilaç olan madde başkasının zehiri olabilir. Besin alerjisi de bu aslında. Tek bir nedeni yok ama genetik yapı, annenin yedikleri, çevresi, şehir hayatı, sezaryen doğum vb bir çok faktör alerjiyi tetikleyebiliyor. Ne yazık ki belirlenebilmiş tek bir sebep yok.

🎯Anne sütü önemli, içinde alerjiye karşı koruyucu maddeler var. Mama mümkün oldukça verilmemeli. Çok ilginç bir deney paylaşıldı. Hamileliğin son 3 ayında şehirler yerine çiftlikte  yaşayan anneler ile deneyler yapılmış. Çocuklarında astım olmamış çünkü ahırda çalışmış, toprakla ilgilenmiş, özetle elini kirletmiş, şehir hayatındaki gibi steril kalmamış.

🎯Sağlığımız için akıllı antibiyotik almak önemli. Her hastalıkta antibiyotiğe yönelirsek kendi mikrobiyotamızı olumsuz etkilemiş oluruz.

🎯Deterjanlar yağları kirleri sökerken doğal yapımızı, solumum yapımızın defansını da kırıyor. Bu sebeple dikkatli kullanmalıyız.

🎯Tekrar doğaya ve eski tip yaşama dönmeliyiz.

🎯Özellikle aile büyüklerine uyarılarda bulundu. "Ver ver birsey olmaz diye iddia edip sonra anaflaktik şoka giren cocuklar var." Bu yüzden anne ve babalara bu durumu aile büyüklerine anlatma ve kabullendirme konusunda büyük sorumluluk düştüğünden bahsetti.

🎯İnek sütü en önemli alerjenlerden. Anne sütü gelmedi, kan şekeri düştü diye mama verildiğinde bağışıklık sistemi bu yabancı proteinleri hedef alabiliyor. Bebek dostu hastaneler mama vermemeye dikkat ediyorlar. Bu yüzden doğumdan hemen sonra mama vermek yerine anne sütü için bir süre beklenmesini tavsiye etti.

🎯İnek sütü sonrası Yumurta, Buğday ve Kuruyemişler de diğer alerjenler.

🎯Amerika'da bir numarada fıstık alerjisi varmış. Türkiye'de kaju alerjisi son dönemde çok artmış çünkü henüz kajuya alışkın değiliz ve kültürümüze uygun değil. Vücutlarımız henüz adapte olamadı.

🎯Ek gıdaya geçerken ana prensip kültürümüzde olan, bilinen yiyecekler ile geçmek olmalıymış.

🎯Besin alerjisi olan bebeklerde dışkıda kan varsa önce eliminasyon sonra provakasyon diyeti yapılmalıymış. Eliminasyon diyetinde 3-6 hafta alejik olduğu düşünülen besin tüketilmiyor. Provakasyon diyetinde ise o besinler tüketilerek yeniden tanıtım yapılıyor.
🎯Unutulmaması gereken en önemli nokta alerjide miktar önemli değil, çok ufak bir miktar bile şoka sokabilir. Bu yüzden dikkat edilmeli.

🎯Probiyotik damlalar, tabletler kullanmalı mıyız diye gelen bir soru üzerine son dönemde yapılan bir kongreden bahsedildi. Bu probiyotiklerin ne kadarı canlı kalıyor, ne kadarı bağırsaklara ulaşıyor, hangi bakteri aslında hangi hastalık için faydalı henüz bilinmiyor. Dolayısıyla hazır alınan bu probiyotiklerin etkisi net değilmiş. Siz evde yoğurdunuzu, turşunuzu yapın, soğan, sarımsak, pırasa, yer elması gibi besinleri tüketin daha iyi dedi.

🎯Evimizi her gün havalandırmamız ve gündüz 20 C civarında gece ise 18 C civarında olması önemli.

🎯Son not alerjik bebeği olan annelere davranış için❤ Ben yolun başındayım, sadece eliminasyon diyeti yapıyorum belki kısa bir sure sonra hepsi geçecek ama bu süreçte tanıştığım annelerin ortak derdi, zaten zor bir süreçten geçen, sırf emzirmek için ağır diyetler yapan bu annelere 
Bu çocuk nasıl  büyüyecek? 
Biraz yedir, yediķçe alışır. 
Boyu kısa kalır mı?  
Sende eridin. 
Biraz zayıf sanki gibi yorumlarda bulunmayın.

Bir yıldır sabah öğle akşam sadece patates yiyen ve emzirmeye çalışan anneler var. Biraz empatiye ve anlayışa ihtiyaçları var. 

Benim notlarım bu kadar:) Sanırım konuşmanın tamamı www.atopiokulu.com adresinden de yayınlanacakmış. Oradan da izleyebilirsiniz. Umarım faydası olmuştur. 

Sevgiler.

Hiç yorum yok