Artık fermentasyon işlemleri, turşu, kefir, ev yapımı yoğurt gibi birçok konuda kendimi epey geliştirdiğime inanıyorum.Zaten hep yaptığım salatalık, pancar, lahana, havuç vb. turşu türlerinin dışında farklı bir lezzet denemek istedim.
Bu sefer turşu için kumkuatı (kamkat) seçtim. Eşim pazardan alışveriş yaparken almış, aslında kumkuatın reçeli meşhur, onu da en kısa sürede deneyeceğim :)
Turşu yapmaya nasıl vakit ayırdığım ile ilgili çok soru geliyor. Diğer turşu tariflerimden farklı bir işlem yapmadım, sadece 5 dakika ayırarak turşu hazırlayabilirsiniz. Malzemeleri böl, kavanozu steril et, tuzu, sarımsağı, defne yaprağı ve tane karabiberi ekle, üzerini geçecek kadar da suyu ekle ve mutlu son :) Turşunuz hazır.
Sanırım gözümüzde büyüttükçe hazırlamamız daha zor oluyor.
Sanırım gözümüzde büyüttükçe hazırlamamız daha zor oluyor.
Bende turşu ve fermentasyon süreçleri hakkında çok detaylı bilgi edinmek istiyorum derseniz aşağıda linkini paylaştığım iki yazımı okuyabilirsiniz :)
Kumkuat Nedir?
Tarife geçmeden önce biraz kumkuattan bahsetmek istiyorum. Tam bir C Vitamini deposu. Şekli limona görüntüsü ise portakala benziyor.Bu bitki yaz aylarında çiçek açmaya başlıyor ve kış aylarında (ocak ayı gibi) ise sofralarımıza konuk olmaya başlıyor. Ayrıca sindirim sisteminde yaşadığımız hazımsızlık, bulantı gibi konularda da bize iyi bir destek olduğundan bahsediliyor.
Kumkuat Turşusu Tarifi
Öncelikle turşu için kullanacağım kavanozumu kaynattım ki streil olsun ve turşu oluşum aşamasında zararlı bakteriler turşuma zarar vermesin.
Daha sonra yıkadığım kumkuatları kavanoza doldurdum. Kavanoza 1 adet defne yaprağı, 3-4 tane karabiber, 1 çay kaşığı hardal tohumu, 2 adet sarımsak, su ve tuz ekledim.
Hardal tohumunu fermentasyonda doğal koruyucu olması sebebiyle ekliyorum. Zararlı parazit ve bakterileri de öldürüyor.
Hardal tohumunu fermentasyonda doğal koruyucu olması sebebiyle ekliyorum. Zararlı parazit ve bakterileri de öldürüyor.
Tuzu eklerken kullandığım altın oran 1 lt'lik kavanoz için 40 gr kaya tuzu :) Sizde kavanoz boyutunuza göre tuz oranını ayarlayabilirsiniz.
Daha sonra 5 gün karanlık bir yerde beklettim. Sonuç harika.
Kumkuat turşusu deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
Sevgiler.
Hardal tohumu yerine evde kimyon tohumu,rezene,anason tohumu var:) olur mu? Kavanoz kapağı kapalı tutuluyor,5 gün de hazır olup buzdolabına mı alıyoruz ? Ben de ilk kez yer elması turşusu denedim,sonucu merakla bekliyorum.
YanıtlaSilMerhaba, kimyon ve rezene tohumlarının aroması biraz ağır gelebilir, emin olamadim. Hardal tohumunu aroma vermesi icin degil daha çok bakterilere karşı koruyuculuğu için kullaniyorum. 5 gunde hazir oluyor sonra buzdolabina aliyorum. Yer elması turşunuzun sonucunu merak ettim. Sevgiler
SilHaklısınız, aroma olarak kimyon kuvvetli.Ekşi pancarlı bir tarif vardı, onun için almıştım.Baskın tadından dolayı sevmedik.Yer elması olursa blogda yayınlarım herhalde.Havuçtan da böyle sirkesiz , yani tuzla turşu yapılıyor mu acaba ?
YanıtlaSilTabiki, harika oluyor. Ben surekli yapıyorum :)
SilKamkatların saplarını fotoğrafta görüldüğü dibinden koparmadan mı kullanıyorsunuz. Özellikle mi bu şekilde yapılması gerekiyor.
YanıtlaSilMerhaba, eğer saplarını koparırsam içine fazla su alıp yumuşar gibi düşündüm. O yüzden koparmadım:)
Sil