Bokashi Kompost Yapımı

evde bokashi kompost yapımı

Uzun süredir beni takip edenler Münih maceramızı, oradaki hayatımızı, çöpleri ayırırken ki mücadelemizi hatırlar😊 Beni en çok zorlayan konulardan birisiydi.

♻️ Aslında o dönemden başlayan yani 3 yıldır süren araştırmalarım var kompost konusunda. Kompost nedir, kompost kepeği nasıl kullanılır, bokashi kompost mu yoksa solucan kompostu mu tercih etmeliyiz, kompost malzemeleri nasıl olmalı gibi birçok soru aklımdaydı ve kompost yapmanın pratik yollarını arıyordum.

Ama İstanbul'a döndükten sonra evimizin balkonunun olmamasıyla bu hayalimi beklemeye almıştım. Artık bahçe olduğuna göre başlayabilirim.

♻️Kompost konusunun detaylarını merak ediyorum derseniz size 🔸️Şehirde Kompost: Küçük Mekanlarda Yaşayanlar için Pratik Kompost Yapım Bilgisi🔸️kitabını öneriyorum. Bokaşi, solucan, yer altı, yer üstü vb. her türlü kompost sisteminin detaylarını ve kendinizin bu sistemi kurması için hangi malzemelere ihtiyacınızın olacağı gibi detay bilgiler paylaşılıyor.

şehirde kompost kitabı

Ayrıca sıfır atık konusunu merak edenler de 🔸️Sıfır Atık Tüketim Kültürü ve Gıda İsrafı🔸️kitabını da tavsiye ediyorum.
sıfır atık tüketim kültürü ve gıda israfı

♻️ Ben bu işe yeni başladığım için hazır bokashi kompost seti almayı tercih ettim ama siz tabi ki youtube videoları ya da bahsettiğim kitabın desteği ile kendi sisteminizi kurabilirsiniz.

♻️ Bu sistem ile hem çöplerde ciddi oranla bir azalma sağlanıyor hem de zamanla çöp turşusu😉 hazırlayarak çöplerin fermente olması sağlanıyor.

♻️ Bokashi kompostuna neler atılır?

İçine sebze meyve atıkları, yumurta kabuğu, çay, kahve, soğan kabukları, lifli bitkiler, suyu süzülmüş yemek artıkları eklenebiliyor. Et, balık ve süt ürünleri içinse farklı yorumlar var. Bokashi de et kullanmamayı tercih edenler de var. Ben şimdilik eklemeyi planlamıyorum. Belki ikinci kovada😉

♻️Kova dolunca da iş bitmiyor, hazırladığımız posayı ya derin bir saksıda toprak ile karıştırıp bekletmeliyiz ya da 30 cm derinliğinde bir çukur açıp gömmeliyiz. 2 ay içinde kompost kullanıma hazır oluyormuş👌

♻️ Aranızda kompost deneyimi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim. 

Sevgiler🍀

Hiç yorum yok