Candida Diyeti ve Beslenme Şekli

candida nedir?


Merhaba :)

Yeni beslenme düzenimi sizlerle paylaşmak istedim. 

🌿Öncelikle malum candida artışı sebebiyle bir ay süt, süt ürünleri, tahıl, bakliyat, gluten, şeker, mayalı gidalar, fermente ürünler, meyve ve kuru meyve tüketmeden geçti. Detaylar ve örnek menü "Candida Diyeti ve Örnek Menü" yazımdan okuyabilirsiniz. Kendimi çok enerjik hissettim, hiç sorun yaşamadım hatta damak tadım tamamen değişti.

🌿Şimdi Ocak ayının sonuna kadar sürecek olan ikinci bölüme geçtim. Bu süreçte yine gluten ve özellikle şeker yok🤷‍♀️

🌿Kurubaklagiller haftada bir kere serbest ama tabi ki lektini uzaklaştırmak adına 24 saat kadar suda sonraki 24 saatte de peyniraltı suyu veya sirke eklenmiş suda bekleterek

🌿Süt kesinlikle yok ama süt ürünlerinden peynir ve yoğurt yenebilir. (Manda, keçi, koyun) Alıştığım için henüz peyniri hayatıma yeniden sokmadım. (Zaten oğlumun alerjisi sebebiyle 14 ay yememiştim biliyorsunuz.) Kahvaltıda yumurta varsa peynir yok bu yüzden yumurtayı tercih ediyorum.

🌿Pirinç (basmati), kinoa ve karabuğday ise yeniden hayatıma giriş yaptı. Evde kinoa ve karabuğday yok, yine alışveriş listesine eklemem lazım. Yulaf ise Evde var ama diyetimde yok😊, zaten nedense bende baş ağrısı yapıyor o yüzden pek tüketmemeye çalışıyorum.

🌿Bir meyve kurusu delisi olarak 1.5 aydır yemedim, aklıma da gelmiyor. Gerçekten çok ilginç bir deneyim oldu benim için. Bedenim bir şekilde sinyal verip terbiye etti beni.

🌿Geceleri ise bir damla kekik yağı (origanum) ve bir yemek kaşığı zeytinyağı içip yatıyorum. Kekik yağı konusunu da ayrıca uzun yazacağım.

🌿Görüşmenin sonunda "Hiç mi künefe yemeyeceğim?" diye sordum. Neyse ileride yeme hakkım olacakmış. Künefe seviyorum ne yapayım.

Sanırım şimdilik bu kadar. Yine paylaştığım örnek menüdeki gibi bol sebze, salata, güzel bir kahvaltı ile devam ediyorum.
Sorusu olan ya da candida konusundaki deneyimini paylaşmak isteyen varsa yorumlara yazabilir. 

Sevgiler🍀

7 yorum

  1. Merhabalar... İkimize de geçmiş olsun :)
    Bende de candida fazlası çıktı. Zaten otoimmün hastalığım ve İBS tanılarım vardı. Gluten/süt ve süt ürünü/şeker yasak 1 yıldır. Size sormak istediğim şu:
    1. Candida tespiti için size hangi tahliller yapıldı?
    2. Takviye hapları içiyor musunuz? Yazılarınızda rastlamadım ama yine de sormadan edemedim :)

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Takviye olara Dvit, omega 3, magnezyum alıyorum. Gece yatmadan önce 1 yemek kaşığına bir damla kekik yağı damlatıp iciyorum doktorumun önerisi ile. Cok detaylı tahliller var, kitap gibi rapor geldi tek tek yazmam zor ama candidanın bir çok çeşidi varmış. Bende sadece kursei olan çeşidi çıktı. Diğerleri yokmuş :)

      Sil
  2. Candida mantarı için içtiğiniz çayın tarifini yazarmısınız rica etsem

    YanıtlaSil
  3. Candida tahlili nasıl yapılır özelde mi yaptırdınız

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Ben o kadar detaylı tahliller yaptırmadım. Fakat ağzımda pamukçuk durumu vardı zaten 2 seneden fazladır. Ve tekrar eden enfeksiyonlar yaşıyorum. Midemdeki sorunlar için geçen ay doktora gittiğimde midemde gastrit, iltihap ve buna bağlı yaralar çıktı. Midemden tedavi oldum. Ayrıca doktor IBS tanısı koydu. Zaten birçok candida belirtisini de gösteriyorum :/ Sene içinde corona oldum ve birçok kez antibiyotik içmek durumunda kaldım. Doktor test yapmaya gerek yok vücut mikrofloranızın bozuk olduğu belli dedi. bunun üzerine bir diyetisyen ile çalışmaya başladım. Bana candida diyeti uyguluyor. Ama bana şeker oranı çok düşük olduğu için günde 8-10 çilek yeme hakkı verdi. Bu durumu araştırırken sizi buldum. Açıkçası siz birçok şey atlamışsınız ve araştırmışsınız. Benndaha herşeyin başındayım. Bana fikir berebilir misiniz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok geçmiş olsun. Bu tarz durumlarda ne yazık ki standart tedaviler uygulanamıyor. Hep kişiye özel tedavi değişiklikleri oluyor. Ben de uzun yıllar mide rahatsızlıkları yaşadım ama beslenme değişiklikleri ve takviyeler ile bu sorunu çözdüm. Umarım en kısa sürede doktorunuzun da yönlendirmesiyle siz de sağlığınıza kavuşursunuz. Sevgiler

      Sil