Beslenme ve Bağırsaklar (Dr. Deniz Şimşek)

bağırsak sağlığı

Dün akşam, ilgiyle takip ettiğim Dr. Deniz Şimşek'in instagram'da canlı yayını vardı.

* Beslenme ve Bağırsaklar
* Ne, ne zaman, nasıl yiyelim?
* Mide asidi düşüklüğü ve yapılması gerekenler
* SIBO ve geçirgen bağırsak nedir?
* Vagus siniri

gibi konuları kapsayan ve daha sonra da soruları cevapladığı bir canlı yayın yaptı. Ben de kendisinden notlarımı paylaşmak için izin aldım, izin verdiği için teşekkür ediyorum :)


En çok vurgulanan ve bence de en çok dikkat edilemsi gereken konu "Gerçekten aç mısın?" Bu soruyu aslında kendime de sormalıyım çünkü ben hiç ağzı boş kalmayan, hep bir şeyler atıştıran gruptanım. Aslında bu doğru bir davranış değil. Son 10 gündür bu konuda kendimi değiştirmeye çalışıyorum. Kendimde farkı hissettikçe motive oldum ve devam ediyorum.

Sabah kahvaltısı şart mı? En önemli öğün kahvaltı mı?

* Gerçekten aç olduğumuz için değil, vakti geldiği için yiyiyoruz. Aslında en ideal kahvaltı saati 10:00 - 11:00 gibi ama kahvaltı yapmak zorundayım gibi bir düşünce olmamalı.


* Kortizol yüksekken, insulin salınımını arttıracak bir öğün yemek aslında doğru değil.

* Mutsuz bir insanın sık acıkma olasılığı daha yüksek.

* Yeme davranışını ödül gibi düşünüyoruz. Çikolata, alkol gibi gıdalar ödül merkezini uyarır.

* İnsan günde 6 öğün yapabilecek nitelikte bir varlık değil. Sağlıklı insan günde iki kez hatta bir kez yer. Ama hemen yapmak mümkün değil, yeme düzenini değiştirmek için zamana ihtiyaç var. Eğer enflamasyon varsa önce beslenmeye bakılmalı ve gerçekten aç olup olunmadığı kontrol edilmeli.

* Eğer çalışıyorsanız ilk beslenmeyi 12:00 gibi yapabilirsiniz. Akşam da 18:00 - 19:00 arası yeme işleminin bitmesi en doğrusu. Ama rahatsızlığınız varsa öğün sayıları yavaş yavaş azaltılmalı.

Eliminasyon Diyeti, Bağırsak Sağlığı ve Beslenme Notları

Eliminasyon diyeti, son bir aydır fazlasıyla gündemimde çünkü Dr. Amy Myers'ın The Autoimmune Solution kitabını okuyorum. O kitaptan öğrendiklerimi de ayrıca  blogda paylaşacağım.

* Otoimmun rahatsızlığınız varsa eliminasyon diyeti yapabilirsiniz. Aslında kişiye özel; hastalığa özel beslenme yok. Kişi kendi bedenini tanımalı. Mesela eliminasyon diyetinde yumurta yok ama şişkinlik yapmıyorsa, sizde rahatsızlık yaratmıyorsa, serbest gezen tavuksa eklenebilir. 

* Roka çok önemli. Zeytin ve kaliteli zeytinyağı, çiğ badem, çiğ kabak çekirdeği, taze kırılan ceviz mutlaka beslenmede olmalı. 

* Kahveyi sabah uyanabilmek için kullanmak aslında size zarardır. Yağları parçalayabilir ama sonuçta bütününde iyi bir şey değil.

* Sevdiğiniz bir bitki çayı içebilirsiniz. Kaliteli bir sade yağ ile yumurta da yapabilirsiniz. 

* Az yiyin ama güvendiğiniz yerden alın, onları yiyin. Biraz kilo verirsiniz ama hem karaciğeri hem de beyninizi korursunuz.

* Glisin'in en iyi kaynağı kemik suyudur. Kemik suyunu beş altı saat kaynatmak yeterli.

* Sirkesiz hazırlanmış fermente pancar ve lahana da bağırsak sağlığı için çok önemli. Mide asidini de destekler.

* Kalendula ve ev yapımı elma sirkesi için Temmuz Organik Çiftliği önerildi. Zeytinyağı için ÖZEM Zeytinyağları önerildi.

* Kaliteli gıdalar ile az yiyerek tok kalabilirsiniz. Tanılara, hastalıklara veya hastalık isimlerine odaklanmaktan vazgeçip beslenmeye odaklanmalı.

* İyi olmak için önce karaciğer ve bağırsaklara odaklanmak ve aynı zamanda toksik besin girişini engellemek lazım.

* Maden suyu içtiğinizde eğer bir geğirti olmuyorsa, yedikten hemen sonra tuvalete gitmek ihtiyacı hissediyorsanız mide asidi düşüklüğünden şüphelenebilirsiniz.

* Zeytin yağlı kudretli narı da mide için önemli

* Betain HCL mide asidi destekler ama doktor kontrolünde kullanılmalı tabi ki.

* Eğer mide asidinde sorun yaşıyorsanız parasempatik sistemini de kontrol etmek lazım. Parasempatik sistem mide asidini destekler. "Mindfull eating" gıdayı hissetmek, beraber olmak, elele olmak, yüksek spot ışıkları altında olmamak, iyi niyetle üretilmiş bir gıda tüketmek çok önemli. Ayrıca her gıda bir yolcu ve unutmamalıyız ki mutsuz bir tavuğun eti bize iyi gelmez ve doyurmaz.Yemeği kiminle yediğiniz de kritik, bu parasempatik sistemi etkileyebilir, bu da aslında sindirimimizi etkiliyor. Sadece yediğiniz iyi besinlere odaklanın ve diyetlere de isim vermeyin.

* Candida tehlike varsa, travma varsa ürer. Bu durumda vücuda şeker yüklemesi yapılmamalı.

* Sürekli şeker yiyen ve basit karbonhidrat ile beslenen kişiler ilk başlarda bu beslenme tarzında biraz zorlanabilir, yorgun hissedebilir. Mitokondri etkilenirse hormonal sistem de etkilenir.

* Epilepsi, anksiyete, depresyon, dikkat eksikliği konusunda mitokondriyal sistemi desteklemek için kısa zincirli yağ asitleri lazım.

* Sindirilmemiş her gıda, BPA; kullanılan makyaj malzemeleri, plastik şişeler hepsi bağırsaklar için kritik.

* Psilyum (karnıyarık otu) eğer karnınızı şişirmiyorsa iyi bir lif kaynağıdır.

* Eğer SIBO, ince bağırsak için bir teşhis aldıysanız ruh durumuna dikkat etmek lazım. Ruh durumunu regule edemeyen kişilerin ince bağırsak hastalığı ilaçlar ile bir süre düzelse de yüzde 67 oranında tekrar ediyor. Önemli olan anda kalmayı başarabilmek.

* Hastalık bir mesajla gelir. Bu yüzden kurban moduna girmemek lazım. Mesajı çözmek lazım. Hastalıktan iyileşmeye giden yol aslında öğretici.

* D vitamini, hormon, küf, metilasyon herkes bir şeyi suçluyor ama aslında tüm sistemler senkronize çalışıyor. Sağlığımız bağırsaklarımıza ve ruhumuza emanet. Yeteri kadar ve iyi beslenmeyi öğrenmeliyiz.

* Ebeveynler, daha kendi ihtiyaçlarını tam olarak fark edemezken dünyaya getirdiği canlının ihtiyaçlarına odaklanamıyor, farkına varamıyor. Böylece çözülememiş geçmiş bize hastalıklar olarak dönüyor. Farkındalık yolculuğu bu anlamda önemli.

* İnek sütü içindeki laktoz ve kazeinden dolayı çok iyi gelmiyor ve intolerans yaratıyor.

* Eliminasyon diyeti sonrasında çimlendirilmiş, fermenteedilmiş kuru baklagil, karabuğday, kinoa ve chia diyete eklenebilir. Eğer yulaf dokunmuyorsa çok değerlidir; beslenmenizde kullanabilirsiniz.

* Multivitamin kullanmak yerine eksik olanların tamamlanmasına odaklanmak lazım.

* Histamin intoleransı: Histaminin üretim yeri bağırsaklardır. Alkol tüketmemek, bağırsaklara iyi bakmak, magnezyum desteği önemli.

* Çocuklarda D vitamıni için kiloya 100 ünite olarak düşünülebilir, çocuk doktoru kontrolü İle.

* Ferittin 40 - 60 arasında olabilir. Aslında çok düşük olması da çok yüksek olması da iyi değildir.

* Vagusu uyarmak için öz şevkati öğrenmemiz, kendimizi fark etmemiz, yolculuğumuza odaklanmamız gerekiyor. Öğürmek, soğuk duş gibi yöntemler de vagusu uyarır ama lokal uyarıcılar yerine anda kalmak ve yolculuğa odaklanmak en doğrusu.

Notlarım bu kadar, umarım işinize yarar :)

2 yorum