Yer Bademi (Tiger Nut) Unlu Kurabiyeler



glutensiz kurabiye

Bu kurabiyeler neden şaşkın? Çünkü onlar bile kendi lezzetlerine şaşırdılar :) Şekilli kurabiyeler çocukların çok ilgisini çekiyor, annelerin de en çok şekilli kurabiye tarifine ihtiyacı oluyor, bu yüzden glutensiz kurabiyelerimiz biraz süslendi :) 

Uzun süredir tiger nut (yer bademi) diye duyardım ama ne olduğunu, nasıl bir lezzeti olduğunu, nasıl kullanıldığını bilmiyordum. Markette görünce dayanamadım aldım. Geç kalınmış bir keşif oldu, lezzeti de aroması da harikaymış. Bence kestane ununa çok benziyor.

Ufak bir internet araştırması yaptım, sizlerle de bu bilgileri paylaşmak istedim. Aldığım kaynakları da yazının sonunda belirttim.

Yer Bademi Nedir?

*Afrika ve Güney Avrupa ülkelerinde doğal olarak yetişmekte ve küçük tatlı yumruları "chufa" olarak adlandırılmaktadır. Yumru badem veya fındığın tipik aromasına sahiptir. Chufanın kimyasal bileşiminde % 20,1-41,7 nişasta, % 20,9-30,2 yağ, % 10,6-20,2 şeker ve % 5,1-15,1 düzeyinde ham lif bulunmaktadır. Akdeniz ülkelerinde ve özellikle İspanya'da yumrular insan gıdası olarak kullanılmaktadır. 

Tüketimi genellikle taze, suda ıslatma, kurutma ve kavurma şeklinde olmaktadır. Buna ek olarak dondurma üretiminde flavor verici olarak kullanılmakta, kavrulmuş chufa parçaları bazı zamanlar bisküvi ve diğer fırın ürünlerine eklenebilmektedir. Fakat gıda endüstrisinde en yaygın kullanım alanı "horcata de chufa" olarak bilinen ürünün üretimidir. Chufa; Türkiye'de sadece Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsünde sınırlı miktarlarda üretilmekte ve ticari olarak değerlendirilmemektedir.

yer bademi unu


Yer Bademinin Faydaları?

Lif oranı; buğday ve pirince göre yüksektir. Önemli oranda arginin içerir.  Gluten  içermeyen bir bitki olduğunda unu çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlar için tercih edilebilir. Doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. İçerisinde demir, çinko, magnezyum gibi mineraller bulunur. Yer bademi ile hazırlanan süt, inek sütüne alternatif bir kaynaktır.

Yer Bademi (Tiger Nut) Unlu Kurabiyeler

Tiger nut ununu ilk defa kullanacağım için kek yapmak istemedim, onun yerine bir kurabiye denemesi yaptım.

Tarif zaten çok basit, tüm malzemeleri karıştır, şekil ver, pişir, sonra da ye :)

Bu un glutensiz olduğu için buğday unundaki gibi bir kurabiye hamuru yapısı beklemeyin, biraz daha dağılmaya müsait oluyor. 

Yumurta, un, kabartma tozu, hindistan cevizi yağı ve çikolatayı bir kapta karıştırdım. Hamurdan parçalar alıp, yuvarlayıp fırın tepsisine dizdim.

170 C'de 15 dk kadar pişirdim. Piştikten sonra biraz ılınması için bekledim, sıcakken almaya çalışırsanız dağılabilir ama soğuduktan sonra hiç problem olmuyor. Isırdığınızda bile dağılmıyor.

Bu lezzetli yer bademi ununu ve yer bademi unlu kurabiye tarifini denemenizi tavsiye ederim.

Sevgiler.

Malzemeler
1 adet yumurta
1 sb Yer bademi (tiger nut) unu
1 çk kabartma tozu
1 tk hindistan cevizi yağı
Çikolata (vegan) Neden vegan :) Süt Alerjisi ve Yaşadıklarımız


http://www.gidadernegi.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFFE22B0024275E984


https://www.1organik.com/yer-bademi-hakkinda-bilgi.html

5 yorum

  1. Merhabalar,
    Yer bademini nereden aldığınızı yazar mısınız? Bulmakta zorlanıyorum.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben Münih'te yaşarken almıştım. Henüz Türkiye'de bulamadım ama üretmeye başlayanlar olmuş :) Herhalde yakında daha kolay buluruz.

      Sil
    2. https://www.yesillimon.com/chufa-yer-bademi--1-kg

      Sil
  2. Merhabalar, bu konuyu takip edenlerden biri olarak sizi aydınlatmak isterim. Türkiye için henüz yeni ve alternatif ürünlerden biri olan yerbademi (Chufa) Adana da girişimci bir üretici tarafından bu yıl üretilerek satışa sunuldu. Dilerseniz 0 532 226 36 90 numaralı telefondan Ali Beyle irtibata geçerek temin edebilirsiniz..

    YanıtlaSil