Sütsüz, Yumurtasız, Kuruyemişsiz, Glutensiz, Şekersiz Pasta

sağlıklı doğumgünü pastası

Alerjik bebeği olan her aile ciddi bir mücadele içinde. Özellikle emziren anneler hem bebeklerini beslemek hem de alerjilerini tetiklememek için çok çaba sarf ediyorlar. Oğlum 4 aylıkken geçmeyen konak, kulak arkası kuruluğu, geçmeyen pişik, bezde kan gibi belirtiler ile alerji ile tanıştık. Geçeceğine inanıyorum ama biraz zamana ihtiyacımız var. 

Şuanda süt, yoğurt, tereyağı, peynir, kuru yemiş, susam, tahin vb. gıdaları tüketmiyorum. Bugün benim doğum günüm :) Evet bir çok gıda tüketmiyorum ama doğum günü pastam olsun istedim.

Kendime sütsüz, yumurtasız, kuru yemişsiz, glutensiz, şekersiz bir pasta hazırladım. 


Aslında pişirirken bu kadar lezzetli olabileceğini düşünmemiştim. Emzirdiği için, bebeğinin sağlığını düşündüğü için diyet yapan annelere veya çocuklarına doğum günü pastası yapmaya çalışan annelere bir hediyem olsun. Mutlaka deneyin :)

Öncelikle kuru malzemeleri bir kapta karıştırdım. Tek bir un kullanmadım çünkü farklı unların aromaların karışımı olsun istedim. Siz dilerseniz tek çeşit un ile de yapabilirsiniz.

Dut kurusunu mutfak robotundan geçirip un haline getirdim. Kara buğday unu, hindistan cevizi unu, keçiboynuzu unu, dut kurusu ve kabartma tozunu bir kapta karıştırdım.

Hurmaların çekirdeklerini çıkardıktan sonra çok az sıcak su ekleyerek hurmaları ve kuru kayısıları mutfak robotunda püre haline getirdim.

Kuru karışıma, chia tohumu, maden suyu, zeytinyağı, hurma ve kuru kayısı püresini ekleyip kelepçeli bir fırın kabına koydum. 180 C'de 25 dakika kadar pişirdim.

Kek pişerken hafif yumuşamış 4 adet kayısının çekirdeklerini çıkardıktan sonra mutfak robotunda püre haline getirdim. Tavada hindistan cevizi kreması ile karıştırıp 5 dakika kadar pişirdim.
çoklu besin alerjisi

Kek piştikten sonra kelepçeli kalıptan keki çıkarmadan kayısılı soru üzerine döküp soğumaya bıraktım. Böylece sıcakken sosu biraz emerek çok daha yumuşak formlu bir pasta oldu. Birkaç saat dolapta bekletirseniz çok daha yumuşak ve lezzetli bir pasta elde edebilirsiniz.

Pastamın üzerinde de birkaç çikolata parçası olsun istedim ama marketteki çikolatalarda süt var bu yüzden kendi çikolatamı yaptım. Hindistan cevizi kreması ile ham kakaoyu karıştırarak çikolata kalıplarımda şekil verdim. Buzdolabında 5 dakika içinde hazır oluyor.

Bence harika bir pasta oldu.

Sevgiler.

***Ben yumurta kullanmadığım için chia tohumu tercih ettim ama dilerseniz aquafaba da kullanabilirsiniz.

Aquafaba nasıl hazırlanır? linkinden ulaşabilirsiniz.

Malzemeler:
1 çb hindistan cevizi unu
1 çb karabuğday unu
1 çb keçiboynuzu unu
1 çb dut kurusu (un haline getirdim)
1 yk chia tohumu
5 gr kabartma tozu
4 adet hurma
4 adet kuru kayısı
1 sb maden suyu
1/2 çb zeytinyağı

Sosu için
4 adet kayısı
1 yk hindistan cevizi kreması

Çikolata
2 yk hindistan cevizi kreması
1 yk kakao

4 yorum

  1. Nice mutlu yaşlar dilerim...:-) Coconut kreması resmini paylaşır msınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim :) Guzel Gıda markasının hindistan cevizi kremasını kullanıyorum.

      Sil
  2. çok güzel deniyeceğim

    YanıtlaSil