Aquafaba (Nohut Suyu) beze tarifi

nohut suyu

Uzun süredir çocuğunda yumurta alerjisi olan annelerden sorular geliyordu. Yumurtasız tarifler istiyorlardı. Bazen yumurta yerine kıvam arttırmak için chia tohumu ya da keten tohumu kullanabileceğim tarifler üretmiştim ama uzun süredir de "Aquafaba Nedir? Aquafaba Nasıl kullanılır?" soruları aklımdaydı.

Vegan beslenenlerin yumurta yerine en büyük tercihlerinden biri de nohut suyu olduğunu biliyordum ama hiç aklıma yatmamıştı. Neyse sonuç olarak denedim, gerçekten oluyormuş, şaşırtıcı :)

Aquafaba Nasıl Hazırlanır?

Son zamanlarda moda olarak tanıtılan süper besinlerden biri mi tartışılır ama rahatlıkla yumurta yerine kullanılabileceği kesin. Ayrıca 3 çorba kaşığı nohut suyu 1 yumurtaya eşitmiş. Tariflerde bu şekilde kullanabilirsiniz.

* Önce nohutları 24 saat suda beklettim ve 3 kez suyunu değiştirdim. Bu sefer peynir altı suyunda fermente etme işlemi yapmadım ama fermentasyon detaylarını merak ediyorsanız Lakto Fermente Atölyesi Notlarım yazımı da okuyabilirsiniz.


aquafaba

* Nohutu süzdükten sonra üzerini 3 parmak geçecek kadar suyu ekleyip yarım saat kadar haşladım. Haşlandıktan sonra nohutları ayrı bir kaba aldım.

* Tencerede kalan suyu mutfak robotunda yaklaşık yarım saat çırptım ve gerçekten yumurta beyazı ile aynı şekilde beyaz köpük gibi oldu. Normalde şeker çok ekleniyor ama ben emin olamadığım için 1 tatlı kaşığı kadar şeker ekledim. 

nohut suyu beze

* Çırpılıp koyu kıvama geldikten sonra tatlı kaşığı ile yağlı kağıt üzerine ufak parçalar halinde koydum. Bir su bardağı nohutu haşladıktan sonra herhalde 3 tepsi beze çıkar ama ben bir tepsiyi doldurduktan sonra kalan aquafaba ile bir kek yaparak değerlendirdim. Şuanda fırında :)

Bezelerin üzerindeki kırmızılıklar ne derseniz:) Buzlukta yazdan sakladığım vişnelerimden 2-3 tanesini çok az suda pişirdim ve suyunu da renk vermesi için bezelerin üzerine damlattım.

* Ufak bir not: Nohut suyunun kıvamı nohutun haşlanma süresine, cinsine göre değişiklik gösterebiliyormuş. Beze yaparken ekleyeceğiniz şeker miktarını nohut suyunu çırparken yoğunluğuna göre ayarlayabilirsiniz. Kıvamı koyu olmazsa bezeleriniz sönebilir.

Vegan beslenenlere, yumurta alerjisi olanlara sevgiler.


Afiyet olsun.

9 yorum

  1. Çok şaşırdım ve hosumA gitti tadı nasıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası kokar diye endişe ettim ama çırptıkça ve şekeri ekledikten sonra kokusu yok oldu:) Tadı da güzel.

      Sil
  2. nohut suyu ile kek yaptığınızı yazmışsınız, onun tarifini de paylaşır mısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu aralar çok hamaratım :) Çok tarif birikti. Onu da en kısa sürede yazıp paylaşacağım.

      Sil
    2. Merhaba, bu aralar çok hamaratım :) Çok tarif birikti. Onu da en kısa sürede yazıp paylaşacağım.

      Sil
  3. Seker yerine ne koyabiliriz, rafine seker kullanmıyorum cunku

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, normalde bende kesinlikke rafine şeker kullanmıyorum ancak bu tarifi şekersiz denediğimde su gibi oldu ve beze yapamadım. Belki stevia denenebilir ama kıvamlı olur mu emin değilim :)

      Sil
    2. Hindistan cevizi şekeri var Kipa’da onu kullanabilirsiniz

      Sil
    3. Hindistan cevizi şekeri kullanabilirsiniz Kipa’da var

      Sil