Çağla Turşusu ve Yemeği


çağla

Küçükken çağla yemeyi çok severdim sonra zamanla aramız açıldı :) Geçen gün markette görünce eski günleri hatırlayıp aldım. Her şeyden turşu yapma sevdam sebebiyle çağladan da tabi ki hemen ufak bir kavanoz turşu denemesi yaptım.

Kalan çağlalar ile de zeytinyağlı bir yemek yaptım. Aslında böyle bir yemek var mı bilmiyorum. Tamamen malzemeleri birleştirip ortaya değişik bir yemek çıkardım. Çok lezzetli, doyurucu ve hafif zeytinyağlı bir yemek oldu.

Çağla Yemeği

Öncelikle çağlaları ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardım, daha sonra da iri olan çağlaları biraz daha ufalttım. Bir tavaya kırmızı soğanı iri iri doğradım ve üzerine de çağlaları ekledim. Yarım çay bardağı kadar daha su ekleyip tavanın kapağını kapattım ve kendi suyunda 15 dk pişmeye bıraktım.

Soğanın suyu ile çağlanın suyu birleşince harika oldu. Bu karışıma biraz daha lezzet katmak için buzlukta her zaman hazır olan haşlanmış nohutlarımdan ekledim. Son olarakta üzerinde zeytinyağı gezdirdim, enfes oldu. Hem çok hafif hem de çok doyurucu bir lezzet oldu.

Çağla Turşusu

Bütün turşuları aynı mantıkla sirkesiz ve limonsuz olarak yapıyorum. Daha önceden bir çok farklı turşu tarifi paylaştım. Detaylı bilgilere Lakto Fermente Atölyesi Notlarımdan ulaşabilirsiniz.
çağla

Kavanozu çağla ile doldurduktan sonra diğer malzemeleri ekledim. Bu malzemeler 1/2 lt'lik kavanoz için kullanılabilir. Bir miktar suda tuzu erittikten sonra çağlaların üzerine döktüm, diğer malzemeleri de ekledikten sonra kavanozu su ile doldurdum. Karanlık bir yerde 5 gün beklettikten sonra buzdolabına kaldırdım.
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet defne yaprağı
  • Hardal Tohumu (1/2 çay kaşığı)
  • 4-5 adet tane karabiber
  • Zencefil (isteğe bağlı- ufak bir parça ekleyerek lezzet katılabilir ancak fazlası sebzeleri acı yapıabilir.)
  • 20 gr tuz
  • Su
Afiyet olsun.
Sevgiler :)

Hiç yorum yok