Pirinçteki arsenik miktarı nasıl azaltılır?


pilav

Pirinç pilavını çok severim ama son yıllarda biraz aramız açıldı. Tavuk suyuna güzel bir pilavı gerçekten çok özledim. Keşke güzel bir tavuk bulabilsem de eski günlerdeki gibi tavuk suyuna çorba ve pilav yapabilsem. Sizler tavuk alıyor musunuz? Alıyorsanız nereden aldığınızı yazarsanız çok sevinirim.


Herkesin ayrı bir pilav pişirme tekniği var. Ben annemden 1 : 1.5 diye anlatılan bir bardak pirince 1.5 bardak su oranı ile pişirmeyi öğrendim ve yıllarca da bu yöntem ile pişirdim. Sonra kavurarak pişirenler de olduğunu öğrendim ve bir dönem de bu yöntemi denedim.


Ama hiç bir zaman pişirirken "Acaba içinde zararlı maddeler var mı?" diye düşünmemiştim. Ta ki BBC Earth kanalında  "Trust Me. I'm Doctor" belgeselini izleyene kadar.


Pirinç içerisinde bulunan arsenik miktarı sağlık açısından bazı riskler taşıyabiliyor. Doğru pişirme yöntemi yapılmadığı sürece bu zehirler vücuda giriyor ve pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor.

İzlediğim belgeselde pirinç - pişirme yöntemleri - arsenik miktarı üzerine deneyler yapıldı. 



🔔Eğer pirinci, kullandığımız pirincin 5 katı oranında su ile pişirirsek ve piştikten sonra kalan suyu süzersek arsenik %57 oranında azalıyormuş.

🔔Eğer pirinci, bir gece suda bekletir, sonra pirinci yıkar ve kullandığımız pirincin 5 katı oranında su ile pişirirsek ve piştikten sonra kalan suyu süzersek arsenik %82 oranında azalıyormuş.

Çok sık pilav pişirmesem de artık böyle pişirmeyi deneyeceğim. Süzme pilav da deniyormuş ve daha çok İran ve Azerbaycan'da kullanılan bir pişirme usuluymuş. Sizin de aklınızda bulunsun.

Bu arada pirinç unundan yapılan cilt onarıcı maske tarifi yazımı da okumanızı tavsiye ederim :)

Sevgiler.

2 yorum

  1. www.haniminevi.com olarak biz de böyle bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Elinize kolunuza sağlık. Sizi ve yazılarınızı yakından takip ediyoruz. Kolaylıklar.

    YanıtlaSil