Ihlamur Mayası Nasıl Hazırlanır?


ıhlamur mayalı ekmek

Uzun süredir ekşi maya hazırlamak aklımda ama bir türlü fırsat olmuyor çünkü ekşi maya uzun süren, emek isteyen, her gün takip edilmesi gereken bir iş. Benim şuanda ne yazık ki o kadar vaktim yok bu yüzden çiçek mayalarını denemeye karar verdim. Yazın da incirden maya hazırlayıp bir de ekmek yapmıştım. Şahane incir kokusu ekmeğe geçmişti.

Şimdi aynı yöntemle ıhlamurdan maya yapmayı denedim. İkinci günün sonunda mis gibi ıhlamur kokan bir maya elde ettim bu yüzden kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Hazırlanışı da kesinlikle çok pratik :) Uzun uzun anlatılacak bir tarif değil.

Ihlamur Mayası Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle bir avuç ıhlamuru bir kavanoza doldurdum. Fermentasyon sürecini hızlandırmak için içine 3-4 adet kuru üzüm ekledim. Kavanozun içini su ile doldurdum ve karanlık bir dolaba koydum. 

3 gün boyunca her gün kavanozun kapağını açtım ve oluşan gazın çıkmasını sağladım. Zaten kavanozu açtığınızda minik minik kabarcıklar sizi karşılayacak ve ıhlamur kokusu gün geçtikçe daha da belirginleşecek.

Üçüncü günün sonunda ıhlamuru süzdüm ve şahane kokulu, altın renkli mayamı elde etmiş oldum.
çiçek mayası

Ihlamur Mayalı Ekmek Tarifi

Keşke ekmekteki ıhlamur kokusunu, aromasını size gönderebileceğim bir teknoloji olsa, şahane oldu :)


Benim ilk denemem olduğu için ufak bir ekmek yaptım ama en kısa sürede ıhlamur kokulu büyük bir ekmek yapma planım var. 

* Ihlamur suyu, siyez unu, pekmez, tuz ve zeytinyağını bir kapta karıştırdım ve üzerini örttüm. Yaklaşık 17 saat boyunca kabarmasını izledim. Üzerinde minik minik kabarcıklar oluşuyor ve hamurunuzun boyutu gitgide büyüyor.

* 17. saatin sonunda bir fırın kabına aldım. 170 C'de 30 dk kadar pişirdim. Eve yayılan hatta tüm apartmana yayılan koku harikaydı. Biraz heyecanlandığım için fırın kapağının yapmamam gerektiği halde açıp açıp kapattım, ekmeğe biraz zarar verdim. 

Siz yapmayın :)

Ihlamur mayalı ekmek tarifini deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Sevgiler.
ıhlamur mayası
Malzemeler:

100 ml ıhlamur suyu (kavanozdan 3. günün sonunda süzdüğüm)
1 sb siyez unu
1 çay kaşığı tuz
1 yk pekmez
1 yk zeytinyağı

10 yorum

  1. Harika gözüküyor. Başka hangi çiçeklerden olur acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Nane, kekik, hanimeli, reyhan, biberiye ile de yapılıyormuş. Denemeyi planlıyorum ;)

      Sil
    2. Aklınıza,fikrinize, elinize sağlık👏👏17 saatin sonunda hamuru yoğurmdan mı fırına veriyoruz😊 Kuru incirle aynı yöntemle yapabilir miyiz. Sevgiler 💝

      Sil
    3. Merhaba, çok teşekkür ederim. Dün kuru kayısı ile denemeye başlayanlar oldu ama henüz sonuc ile ilgili bilgi alamadım. Kuru meyvelerde benzer şekerleşme olacağı için bence maya olarak kullanılabilir, bende deneyeceğim. Hafif yoğurdum, uzun uzun yoğurmadım. Sevgiler

      Sil
  2. Merhaba,mayalamayı kurutulmuş ıhlamur veya kuru kekik ile yapmak mümkün müdür ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kuru ıhlamur kullandım, gayet güzel oldu ancak kuru kekikten emin değilim. Sanki aktive olmaz gibi geldi. Ben mayamı taze kekikten yaptım :)

      Sil
  3. merhaba mayayı 3.günden sonra bozulmadan nasıl saklayabiliriz teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yaban mayalarımı, çiçek mayalarımı hep tek seferlik yapıyorum. Ancak mayayı temiz bir beze sarıp buzdolabında saklayanlar olmuş. Denemediğim için tekrar kullanımda nasıl olduğu ile ilgili bilgi veremiyorum ne yazık ki

      Sil
  4. Merhaba...Çok güzel görünüyor...Denemek istiyorum. Pekmez konulmasa olur mu ? Veya yerine ne kullanılabilir.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, pekmez şart değil. Sonraki denemelerimde pekmezsiz pişirdim. Sevgiler

      Sil