Zencefilli Kurabiye Evi (Gingerbread House)


gingerbread house

Yeni yıl coşkusu Aralık ayı gelince etrafımızı sardı. Artık 2016 yılının son günlerini yaşıyoruz, umarım muhteşem bir yıl bizi bekliyordur.

Uzun yıllardır yeni yıl yaklaşınca sosyal medya hesapları zencefilli kurabiyeler ile dolmaya başlıyor, bende hep zencefilli kurabiye evi yapmaya niyetlenir ama bir türlü vakit ayıramazdım. Günlerdir kızımla pinterest üzerinden yılbaşı kurabiyelerinin resimlerine bakıyoruz, gerçekten harika şeyler var.

Kızım da bana da yapar mısın diye sorduğunda "Elimden geleni yapmaya çalışırım:)" dedim, elimden geleni de yaptım. Ama önemli bir konu var ki glütensiz ev yapmak zor çünkü glütensiz yapılan hamurun sertliği ve kırılganlığı biraz daha farklı oluyor. Glutensiz unlardan hazırlanan hamurlar daha rahat dağılabiliyor ve evin duvarlarını yapıştırma kısmı biraz sıkıntılı olabiliyor :)

Sonuç olarak kızım okuldan gelince ve evi görünce attığı çığlıkları hayatta hiç bir şeye değişmem.

Bu tarif glütensiz ama şekersiz bir tarif değil şimdiden yazayım çünkü şekersiz yapma riskini göze alamadım:)


Şimdi yapım aşamalarını anlatmaya başlıyorum:

* Öncelikle ufak bir not: Ben hazırlamadım ama bence pişirmeye başlamadan önce mutlaka istediğiniz evin boyutunda kartondan duvarları ve çatıyı hazırlayın ki benim gibi her seferinde cetvelle hamuru ölçüp eşit parçalar kesmeye çalışmayın, çok vakit kaybı oluyor.

Hamuru hazırlamaya başlarken öncelikle oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri yaklaşık 5-6 dk. mutfak robotunda çırptım, iyice karışmalarını sağladım. Daha sonra yumurta, kabartma tozu, tarçın, zencefili ekleyerek birkaç dakika daha karıştırdım.

En son glutensiz unu ve nohut ununu yavaş yavaş ekledim. Un karışımı yaptım :) Sonrasında karışımı bir yoğurma kabına alarak birkaç dakika karıştırıp şekil verdim. Üzerine örttüm ve hamurun dinlenmesi için yaklaşık 1 saat buzdolabında beklettim.

Hamur iyice dinlendikten sonra hamurdan parçalar kopararak iki yağlı kağıt arasında hamuru açtım.
*Not: Tüm hamuru aynı anda açmadım çünkü parçaları kestikten sonra tepsiye taşımak zor oluyordu. Ufak hamuru açıp parçaları kestikten sonra yağlı kağıdı ile beraber tepsiye taşıdım. Bence sizde öyle yapın.

Kesim işlemi çok kritik, keserken nasıl olsa olur gibi düşünebilirsiniz ama iş duvarları birbirine yapıştırma kısmına gelince ne kadar kritik olduğunu anlayacaksınız, tecrübeyle sabit :)
Bu yüzden hamuru keserken sakın aceleci davranmayın ve mutlaka ölçülü kesin.

Hamurdan iki adet yan duvar, iki adet çatı ve ön-arka cepheyi kesmeniz gerekiyor. Ben ayrıca yuvarlak bir hamur da kesip evi bu hamurun üzerine kurdum, bahçe yaptım :)
Ayrıca birkaç çam ağacı da kestim, bahçeye diktim:)

Kalıpları kestikten sonra yaklaşık 10-15 dk. 170 C'de pişirdim. Fırından çıkardıktan sonra sakın hemen çıkartıp evi yapmaya çalışmayın çünkü evinizin parçaları hemen kırılabilir, mutlaka soğumasını bekleyin.
gingerbread house

Şimdi geldik en kritik bölüm, yapıştırma ve evi oluşturma:)

Normalde royal icing ile yapıştırılıyor, onunda tarifini de yazacağım ama ben kendimi garantiyi almaya bayılırım bu yüzden bir kapta şekeri erittim. Sonra duvarların kenarlarını sırayla erittiğim şekere batırdım yuvarlak tabana yapıştırdım. Daha sonra hazırladığım krema ile çatıyı ve duvar kenarlarını süsledim. Ama bu iş öyle iki cümlede anlatmak ile olmuyor, keşke evde birisi daha olsaydı da yaptığım cambazlıkları çekebilseydi. Duvarlar hemen birbirine yapışmıyor, yapışması için bastırırsanız taban çatlayabiliyor. O yüzden dikkatli olun.

Sonrasında ise hazırladığım krema ile çatıyı ve duvar kenarlarını süsledim. Minik çikolatalar ile evin etrafını süsledim. Nar ile de kırmızı bir renk kattım. Kapının önüne de minik bir Noel Baba ekledim :)

Ailecek başına oturup hem sohbet edip hem de evden parçalar koparıp yemek gerçekten çok keyifli.

Özetle ben çok eğlendim, çok keyif aldım. Seneye farklı bir hamurla iki katlı ev denemesi yapmaya niyetliyim:)

Mutlu, sağlıklı, huzurlu, bol kazançlı yıllar olsun.

Sevgiler,

Ben bunlarla uğraşamam bana unsuz, şekersiz, glütensiz Zencefilli Kurabiye tarifi ver derseniz onun da linkini paylaşıyorum.


Zencefilli Kurabiye Evi Malzemeleri:

150 gr tereyağ
1 çb şeker
1 adet yumurta
1 tk tarçın
1/2 tk zencefil
1 pk. kabartma tozu
2 sb. glütensiz un
1/2 sb. nohut unu

Royal icing (krema)

1 adet yumurta beyazı
1 çk. limon suyu
1 çb şeker








Hiç yorum yok