Nohut Unlu Glutensiz Kek

glutensiz kek tarifleri

Uzun süredir farklı un çeşitleri deniyorum. Kinoa unu ve hindistan cevizi unu ile faklı denemeler yaptım. Şimdi ise sıra nohut ununda. Glutensiz tarifler listesine yeni bir tarif daha eklemiş oldum :)

Nohut unu ağırlıklı olarak humus yapmak için kullanıyor ama ben glutensiz bir kek yapmak için kullandım ve beni hayal kırıklığına uğratmadı. Acaba koku olur mu? Tadı acı olur mu? Nohut unu nasıl kullanılır? gibi aklımda yüzlerce soru ile kek yapmaya başladım.

Sonuç süper :)

Glutensiz Nohut Unlu Kek Tarifi

* Öncelikle yumurtaları yaklaşık 3-4 dk. çırptım. 

* Daha sonra hindistan cevizi şekeri ekledim. Sonuçta şeker eklemiş oluyorum ama hindistan cevizi şekerinin glisemik indeksi 35 olduğu için diğer şeker türleri kadar hızlı kana karışmıyormuş. Bu yüzden tercih ediyorum ve az kullanıyorum. Tatlandırmak için hurma da kullanılabilir.

* Yumurta, hindistan cevizi şekeri, süt, zeytinyağı ve hindistan cevizi yağını ekleyerek 3-4 dk. çırptım. Sadece zeytinyağı veya tereyağı da kullanabilirsiniz ancak tariflere verdiği aromadan hoşlandığım için hindistan cevizi yağı da ekliyorum :)

* Daha sonra bu karışıma kabartma tozu ve kakao ekledim, biraz daha çırptım. Bu arada bir mandalinanın suyunu sıktım ve karışıma ekledim. Böylece hafif bir aroma katmış oldum.

* Nohut ununu en sona bıraktım çünkü karışıma nasıl bir etkisi olacağından emin değildim. Daha sonra da nohut ununu ekleyip çırptım ve karışımı fırın kabına döktüm.

180 C'de yaklaşık 30 dk pişirdim.  

Nohut unu ile yaptığım ilk glutensiz kek denemem bence gayet başarılı oldu ve ev halkından da onay aldı.

Artık aralık ayında olduğumuz ve yılbaşına yaklaştığımız için kekleri üçgen şekilde  kesip renkli pipetlerden sap yaptım. Sanki çam ağacı hissi verdi, yerken de çok eğlendik :)

Bence en kısa sürede deneyin.

Nohut unundan sizin de denediğiniz tarifler varsa paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca daha önceden yaptığım kuru fasulyeli süper bir brownie tarifimin de linkini paylaşıyorum :)

Unsuz, Şekersiz kuru fasulyeli brownie

Ayrıca nohut unundan peynirli glutensiz bir ekmek yapabilirsiniz. Çok doyurucu ve lezzetli oluyor. Onun da tarifini paylaşıyorum.

Peynirli Glutensiz Ekmek (nohut unlu)

Afiyet olsun.

Malzemeler:

2 adet yumurta
1 yk Hindistan cevizi şekeri
3 yk süt
3 yk zeytinyağı
1 yk Hindistan cevizi yağı
1 pk kabartma tozu
3 yk kakao
1 adet mandalinanın suyu
1 sb nohut unu
İsteğe bağlı olarak içine damla çikolata ilave edilebilir.

5 yorum

  1. Bir tek Hindistan cevizi şekerim yok,alternatif ne olabilir. Elinize sağlık. Yazarsanız deneyecegim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hurma veya kuru kayısı ile deneyebilirsiniz. Eklemeden once biraz ılık suda bekletirseniz daha rahat hamura karışıyor:)

      Sil
  2. Merhaba, hindistan cevizi ununu ve badem ununu kendiniz mi yapiyorsunuz yoksa satin mi aliyorsunuz? Kendiniz yapiyorsaniz nasil yapiyorsunuz? Cünkü badem unu ve hindistan cevizi unu yapilmadan önce yagi aliniyor biliyorsunuz.Burda marketlerde bulabiliyoruz ama cok pahali.

    Tesekkür ederim.
    Nesrin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nesrin Hanım, mercimek ve nohut unumu kendim yapıyorum ama badem-hindistan cevizi ununu satın aldım. Bademi un yerine kullandığım tariflerde yaklaşık 3-4 saat suda bekletiyorum ve sonra kurutup mutfak robotundan geçiriyorum. Hazır unlardan farkı olmuyor açıkcası :)

      Sil
  3. Merhaba, tüm yazı ve tariflerinizden çok yararlanıyorum. Teşekkür ederim. Mercimek ve nohut ununu nasıl yapıyorsunuz?

    YanıtlaSil