Etli Balkabağı Dolması


balkabağı dolması

Yani öyle bir lezzet ki anlatmam mümkün değil. Gerçekten beğenmediğim zaman yaptıklarımı paylaşmıyorum ama bu lezzetle bizim evde tarih yazdığım kesin, muhteşem oldu :)

Daha önceden balkabağını sadece tatlı olarak yemiştim ya da balkabağı doldugulu kurabiye veya balkabaklı kek yapmıştım ama hiç yemeğini yapmamıştım. 

Annem pazardan balkabağını alıp getirdiğinde kesin tatlı yaparım diye konuşmuştuk ama sonra farklı bir lezzet olsun istedim. Biraz internette araştırdım, hiç istediğim gibi bir tarif bulamadım bu yüzden kendi tarifimi yarattım.

Balkabağı Dolması Tarifi

balkabağı

Tarif çok basit, en zor kısmı sanırım balkabağının içini boşaltmak oldu. Çok sert, biraz kol kuvveti gerektiriyor :) Mümkün olduğunca ince bir tabaka bırakmaya çalıştım. Daha sonra içinden çıkan parçalar ile de şekersiz harika bir tatlı yaptım. Onun da tarifini ayrıca paylaşacağım.

* Öncelikle eti (kuzu eti kullandım.) küçük parçalar halinde kestim. 

* Daha sonra üzerine zeytinyağı ve çok az soya sosu (isteğe bağlı) döküp yaklaşık 1 saat buzdolabında beklettim. Kuş üzümü ve dolmalık fıstık ekleyerek karıştırdım.

* Balkabağının içini et, kuş üzümü ve dolmalık fıstık karışımı ile doldurdum, üzerine tat vermesi için birkaç parça tereyağı ekledim. Üzerini fırın kağıdı ile kapattım. Yaklaşık 1 saat 200 C'de pişirdim.
balkabağı tarifi

* Son 15 dk. kapak gibi kestiğim parçayı da fırın tepsisine koydum ve pişirdim. Üzeri sanki cilalanmış gibi parlak bir şekilde fırından çıktı :)

* Piştikten sonra içi et suyu ile doluyor ve kabağın suyu ile de karışıyor. Harika bir lezzet oldu, çorba gibi de içtik. Bu tarifi kesinlikle tavsiye ediyorum. Yorumlarınızı da heyecanla bekliyorum.
balkabağı yemekleri

Afiyet olsun.


dolma pişirme aşamaları


Balkabağı çorbası tarifim için de linki paylaşıyorum.

Malzemeler:
1 adet orta boy balkabağı
500 gr. kuzu eti
5 yk. kuş üzümü
5 yk. dolmalık fıstık
3 yk. zeytinyağı
1 yk. tereyağı
Tuz


hokkaido

* Eğer pirinçli olarak dolma yapmak isterseniz tarifi paylaşıyorum.

Kabakları 180 C'de fırında 35 dk kadar pişirdim. Daha sonra üzerinden kapak kesip içinden çekirdeklerini boşalttım. Ayrı bir tencerede soğan ile çok minik doğradığım eti kavurmuştum. Sonra etli bir pilav yaptım. Pirinç olarak basmati kullandım. Kabakların içini etli pilavla doldurdum ve kapağını kapatıp fırında 10 dk daha pişirdim.

Servise hemen hazır oluyor. (Kullandığım kabaklar hokkaido diye bilinen küçük balkabakları)

11 yorum

  1. Dolmalık fıstığı daha az koysak olur m?Çok pahalı ya.

    YanıtlaSil
  2. Sizin incasiyeyi bu balkabağı ile birleştirmeyi düşünüyorum :) Nilgun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika fikir:) Aslında bende deneyebilirim. Şu an evde bekleyen bir balkabağım var. Simdiden ellerinize sağlık

      Sil
    2. Tarifi okurken aynı şeyi düşündüm. On gün sonra arkadaşlarım gelecek, onlara "incasiyeli balkabağı dolmas"ı yapmaya karar verdim.Daha bugün tv de bir yemek programında etli, pirinçli tarifini görüp yaparım demiştim ama bunu gördükten sonra onu denerm miyim bilmem ;) Elinize sağlık :)) Sevgilerimle...

      Sil
    3. Süper oluyor, biz zarı hariç tamamını yiyiyoruz. Sadece kabağinız çok lifli ise tavsiye etmem, guzel olmayabilir. Ben kestane kabağı diye geçen kabak ile yapıyorum. Daha lezzetli oluyor. Sevgiler

      Sil
  3. Elinize sağlık. Benim merak ettiğim bir konu var. 1 saat pişirirken üzerine sadece pişirme kağıdı ile kapatıyoruz değil mi? Balkabağı ndan çikan kapak gibi paracayı kullanmıyoruz doğru mu anladim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Cok lezzetli bir yemek oluyor. Pisirme kağıdını kullanıyoruz, balkabagi kapagini kullanmiyoruz.

      Sil
  4. 15 dk kapak gibi kestiginiz parçayı tekmi yoksa yemekle beraber mi pişirdiniz. Yanı yemeģim pişme süresi 200 derecede 1 saat mı o kısmı tam anlamadim. Elimize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet toplamda 1 saatte pisiyor, son 15 dakikasinda kapağı da fırına koydum. Sevgiler

      Sil