Canan Karatay'ın CNN Türk Programı


karatay beslenmesi

Merhaba :), uzun süredir takip edenler artık biliyor. Sağlıklı yaşam konusunda tüm ekolleri takip etmeye ve hepsinden işime yarayacak bilgiler almaya ve sizlerle de paylaşmaya çalışıyorum. Amacım kendi bağışıklık sistemimin normal bir şekilde çalışmasını sağlamak. Aslında tek derdim bu :) Dün akşam CNN Türk’te Deniz Bayramoğlu’nun konuğu Canan Karatay’dı.
Programı baştan sona izledim ve kendim için notlar aldım. Aldığım notları sizlerle de paylaşıyorum. Böylece programı izlemeyenlere de bir faydası olacağını umuyorum. Ayrıca sürekli glutensiz ve şekersiz beslenilmesi gerektiğini belirtmesi beni fazlasıyla mutlu etti. Canan Karatay sayesinde blogun amacını da doğrulamış oldum :)

Gluten Nedir?

Gluten, buğdaydaki bir proteindir ve bütün hastalıkların altında glüten hassasiyeti yatmaktadır. Buğday dayanıklı olsun diye gluten miktarı arttırıldı ve hastalıklara sebep oldu.
Gluten vücuda girdiğinde 23.000 ayrı türe ayrılır.  Yapılan testlerde gluten hassasiyetinizin çıkmaması glutenli beslenebileceğiniz anlamına gelmez.
  • Çocuklarda dikkat dağınıklığı, geçmeyen öksürükler,
  • Osteoporoz
  • Kanser
  • Beyin bulanıklığı
  • Depresyon
  • Kısırlık
  • Migren
  • Erken bunama
  • Sık acıkma
  • Parkinson
  • Kronik yorgunluk
  • Deri döküntüleri
  • Alerjiler gibi hastalıklar glüten hassasiyetinin en önemli belirtilerindendir.

* Yulaf gluten içerir mi? 

Yulaf ezmesi işlenmiş bir gıdadır. Tok tutar ancak çok fazla gluten içerir. Bağırsaklara verdiği zarardan dolayı kesinlikle tüketilmemelidir.

* Pirinçte gluten var mı?

Pirinç şekerdir. Pirinçte de gluten vardır, tüketilmemelidir. (Normalde bütün yayınlarda pirinç gluten içermeyen besinler listesinde yazılıyor ancak Canan Karatay bu şekilde belirtti.)

Tahıllar:

Besin piramidinin en altına tahılların eklenmesi bütün hastalıkları arttırdı. Kuru baklagiller (mercimek, barbunya, kuru fasulye, börülce, bakla) tahıl değildir.

Pirinç, bulgur, arpa, yulaf tahıldır ve kesinlikle tüketilmemelidir.

Şeker:

Şeker modern bir zehirdir. Açlık kan şekerinin normal olması şeker hastası olunmadığı anlamına gelmez. Şeker hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Açlık insülini mutlaka 5’in altında olmalıdır. Bel çevresi genişlediğinde insülin yükselmeye başlar bu yüzden insülin ve trigliserit için kan tahlili yapılmalıdır. Eğer değerler yüksekse şeker hastalığı adayı olduğumuzun göstergesidir. (Burada ailemden bir kişiye mesaj gönderiyorum, umarım mesajımı almıştır :))

Şeker Hastalığından nasıl kurtulabiliriz?
  • Şeker yemeyerek
  • Ekmek yemeyerek
  • Paketli gıdalar tüketmeyerek şeker hastalığı tedavi edilebilir.
Şeker neden zararlıdır? 

Şeker enerji sağlar ancak asırlarca şekersiz yaşadık, 1700'ler sonrasında şeker çıktı. Şekere ihtiyacımız aslında yok. Beyinin de şekere ihtiyacı yoktur. Şeker en tatlı zehirdir.
Şeker, depresyon, kanser, Parkinson, Alzheimer gibi birçok hastalığa sebep olur. Alzheimer aslında beyinin şeker hastalığıdır.
* Tatlandırıcı sinir sistemine şekerden daha çok zarar verir. Suni tatlandırıcılar şekerden 7 kat daha toksiktir.
* Diyet olarak paketlenmiş hiçbir ürün tüketilmemelidir.
* Balın %60’ı früktoz, %30’u da glukozdur. Doğal bal ülkemizde kalmadı, bu yüzden bal tüketilmemelidir. Verdiği zarar faydasından daha fazladır. Fruktoz meyve şekeridir ve karaciğeri yağlandırır.
* Çocuklara 2 yaşına kadar şeker verirsek kalp hastası olma ihtimalleri çok yükselir.

* Pekmez de kesinlikle şeker içeriği sebebiyle tüketilmemelidir.

Ekmek:

Tam buğday ekmeği beyaz ekmekten çok daha zararlıdır. Tam buğday ekmeği, çikolata veya gazlı içeceklerden daha çok kan şekerini yükseltir. Hiçbir ekmek çeşidi kesinlikle tüketilmemelidir.

Ekmek yerine doymak için ceviz, fındık, badem, zeytin yenilmesi gerekmektedir.

Meyve:

Meyvelerde artık mineral kalmadığı ve früktoz çok arttığı için hastalıkları arttırıyor. Son yıllarda çevresel faktörlerle birlikte astım %4000, kemik erimesi %200 arttı.

Kurtlu elma bulursak günde 1 elma yiyebiliriz. Şeker hastasıysak kesinlikle tüketmemeliyiz.
* En güzel meyve zeytindir :)
*Kuru meyve de fruktoz deposu olduğu için tüketilmemelidir. 
(Bu bölüm benim için çok zor :()

Bağırsaklar:

Bütün hastalıklar bağırsaklardan başlar. Bağırsaklar ikinci beynimizdir. Seratonin beyinden değil bağırsaklardan üretilir.

Bağırsaklardaki hastalıkların en büyük sebebi de şeker ve glutendir. Şeker ve gluten bağırsaklardaki kötü bakterileri besler. Doğal sirke, turşu, ev yoğurdu bağırsaklardaki dost bakterileri destekler. (Bağırsaklarda 3 trilyona yakın dost bakteri yaşamaktadır.)


Yağ:

Enerjinin hangi kaynaktan geldiği, geldiği kaynağın kalitesi önemlidir. Vücutta yağlanmayı yapan şeker ve insülindir.


* Tereyağı, hayvansal yağ, kuyruk yağı ve zeytinyağı tüketilmelidir çünkü glisemik indeksi sıfırdır. Kilo verdirir, kanseri önler.
* Kolesterolü yükselten aslında trigliserittir.
* Esas tehlikeli olan trans yağlardır. Bozulduğu, işlendiği, kızartıldığı zaman yağlar zararlı hale gelir.


* Zeytinyağı aslında meyve suyudur. Her sabah yarım kahve fincanı kadar zeytinyağı içmek sağlığımız için çok faydalıdır.
Leptin Hormonu: Biriken yağları, biriken trigliseritleri yok eden, enerjiye çeviren hormondur. Leptin hormonu aktive etmek için sık sık yememeliyiz. Şişmanlığın esas kaynağı sık sık yemektir. Yatmadan 4 saat önce yemek yemeği bırakmalıyız.
Gece 2 ile 4 arası leptin hormonunun en çok salgılandığı saatlerdir bu yüzden uyku düzeni çok önemlidir.

* Kemik suyu, paça çorbası bağışıklık sistemini güçlendiren en doğal içeceklerdir, düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.


Kaya Tuzu / Kaya Tuzu Lambaları

Mutlaka kaya tuzu lambaları yatak odalarında elektromanyetik alanı engellemek için kullanılmalıdır. (Uzun süredir bu konuyu araştırıyordum, artık kesin alırım :))
Kaya tuzu mağaralarında astım, tansiyon, kalp hastaları tedavi ediliyor. En sağlıklı mineral kaynağıdır, içinde 84 çeşit mineral bulunmaktadır.

Softa tuzu / rafine tuz /deniz tuzu kesinlikle kullanılmamalıdır.

Su:

İnsan vücudunun %70’i sudur. Yeterli su içtiğimizin en önemli göstergesi sabah ilk idrarın renginin açık olmasıdır. Kişiye göre içilecek su miktarı değişir.


Çay / Kahve:

Çay ve türk kahvesi şekersiz olarak tüketilmelidir.

Umarım faydalı olmuştur. Karatay Diyeti uygulayanların yorumlarını bekliyorum. Eksik bilgileri beraber tamamlayabiliriz.

Ayrıca okumak isteyenler için kendi glütensiz-şekersiz beslenme deneyimimi ve yaşadıklarımı anlattığım yazıların linkini de paylaşıyorum.
Glutensiz - Şekersiz Yaşam
Siz hiç beyin ameliyatı oldunuz mu?

Sevgiler,
Sağlıklı günler :)

2 yorum

  1. Programın özetini çok net ve anlaşılır bir şekilde aktarmışsınız.Bu faydalı yanınızda dolayı teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil