Sharm El-Şeyh'de Nasıl Tatil Planlanır?


Sharm El Seyh gezisi

Herkese merhaba,

Uzun bir süre sonra bir gezi yazısıyla bloga geri döndüm :) Tatilden yeni döndük ve anılar taze iken hemen yazmak, sizlerle Sharm El-Şeyh tatili için bir gezi rehberi oluşturmak istedim.

Öncelikle tur ile tatilinizi planlamanızı tavsiye ederim çünkü Sharm El-Şeyh bölgesinde her seyahatiniz için önceden başvurmanız, bazı yasal izinler almanız ve kontrol noktalarından geçmeniz gerekiyor. Bu yasal süreçleri tur şirketinin organize etmesi hem size zaman hem de rahatlık sağlıyor. Biz Pronto Tur'u tercih ettik. Tur başlamadan birkaç gün önce bir whatsapp grubu kuruluyor ve oradan bilgilendirmeler yapılıyor. Tur ile ilgili tek sorun son haftaya kadar uçuş saatinizi bilmiyorsunuz. Mesela biz Sham El-Şeyh'e giderken gece 00:05 uçağı ile gittik, dönüşte ise 03:15 uçağı ile döndük. Uçuş saatleri biraz yorgunluk sebebi :(


Sharm El-Şeyh'e ne zaman gidilir?

Biz Nisan ayını tercih ettik. Bence ilkbahar ve sonbahar ayları geziyi planlamak için en uygun dönemler. Orada bulunduğumuz sürede gündüz hava sıcaklığı 33-34 C arasındaydı. Geceleri ise 25 C civarındaydı. Ancak havası kuru olduğu için sıcaklık Antalya havası gibi bunaltmıyor.

Sharm El-Şeyh'te nerede kalınır?

Otel seçimi zor bir süreç çünkü google yorumları ve puanları biraz yanıltıcı olabiliyor. O bölgedeki en lüks ve herkesin en memnun kaldığı otel Rixos ancak bizim gitmek istediğimiz dönemde otelde yer yoktu bu yüzden Double Tree by Hilton (Sharks Bay Resort) otelini tercih ettik. Odalar çok temizdi, açık büfe yemekler ise gayet lezzetliydi. Havuz ve kaydırak imkanı ise çocuklar için eğlenceli bir alternatif olabiliyor. Tek sorun denize servisle gitmeniz gerekiyor. Her yarım saatte bir otelin önünden servis kalkıyor.

Sharm El-Şeyh'te gezilecek yerler

Biz ilk günümüzü akşamüstüne kadar otelde dinlenerek, havuz kenarında geçirdik çünkü akşam "Çölde Bedevi Gecesi" etkinliğine katılmayı planlamıştık.

1. Çölde Bedevi Gecesi

Otelden minibüs ile yaklaşık 15 dakika süren bir yolculuk sonrası etkinlik alanına vardık. Dağların arasında geniş bir alana yayılmış yer sofraları, minderler, renkli ışıklar ve ortada büyük bir sahne :)
Ateş şovu, danslar, müzik, yemekler derken keyifli bir deneyim oldu bizim için. Yaklaşık 2.5 saat kadar o bölgede vakit geçiriyorsunuz. Bu arada belki abartı olacak ama hayatım boyunca yediğim en güzel pilavı bedevi gecesindeki yemekte yemiş olabilirim :)

Çölde Bedevi gecesi

2. Ras Muhammed Tekne Gezisi

Sabah 07:30 gibi otelden servislerle çıkış yapıp yaklaşık 25 dakikalık bir yolculuk sonrası Watayana Marine'ye geldik. Burası gerçekten çok kalabalık ve biraz da kaosun hakim olduğu bir alan. Güvenlik kontrolü sonrası tentelerin olduğu bir alanda herkes bekletiliyor. Sıcak hava sebebiyle de bu bekleyiş bunaltıcı oluyor. Evrak ve izin kontrolleri yapıldığı için teknelerin olduğu alana geçmeden önce burada bekliyorsunuz. Teknelerin olduğu alanda ise yola çıkan, park eden onlarca teknenin olduğu alanda kendi teknenizi bulup bindikten sonrası çok huzurlu:) Teknede terlikle dolaşamıyorsunuz, benim gibi bundan çok rahatsız olanlar varsa deniz patiklerinden almanızı tavsiye ederim. 
Ras Muhammed


Ras Muhammed gezisinin üç ayrı durağı var. Buralarda denize girebilir, şnorkel kullanabilir ya da dalabilirsiniz. Tek sorun tüm turlar aynı noktalarda mola verdiği için aynı tekneden inip yüzenleri bir arada olmasını sağlamaya çalışıyorlar bu yüzden de koca denizde yüzerken herkes birbirine çarpıyor, ilerlemenize izin vermiyorlar yine de mercanları görmek için değer.

Gezinin bir diğer durağı da White Island, beyaz kumlardan oluşmuş muhteşem manzarası olan bir alan. Tekneden yüzerek ve kısa bir süre sonra da yürüyerek o alana ulaşabiliyorsunuz. Bu bölgede yaklaşık 40 dakika geçiriliyor. Teknedeki görevliler foto çekip sonra tekneye dönünce büyük pazarlıklar ile fotoların satışını yapıyor:) Eğer yanınıza su geçirmez bir kılıf alırsanız kendi fotolarınızı da çekebilirsiniz.

3. Dahab, Çöl, Kanyon ve Mavi Lagün Gezisi 

Yine sabah 07:30 civarında otelden çıkış ile günümüz başladı. Yaklaşık 1.5 saatlik bir yolculuk sonrası Dahab'a vardık. Bu arada Dahab'a gidebilmek için ek güvenlik kontrollerinden geçiyorsunuz hatta otobüsünüze tüm gün size eşlik edecek bir polis geliyor ve geziniz boyunca sizinle dolaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan bazı saldırılar sonrası turistleri koruma amaçlı böyle bir önlem alınmış.

Deniz kenarındaki bir alanda biraz dinlendikten sonra ATV turumuz için hazırlıklar başladı. Dilerseniz iki kişi ya da tek kişi ATV'yi kullanabiliyorsunuz. Çöldeki tozdan etkilenmemek için başınıza bir örtü bağlamanız ve üzerine de kask takmanız gerekiyor. Orada da alabilirsiniz ya da akşam gezileri sırasında daha uygun fiyata dükkanlardan da alabilirsiniz.

ATV gezisi

ATV ile çölde yaklaşık 25 dakika gittikten sonra bir mola veriliyor ve orada naneli çay ikramı sonrası tekrar aynı rotadan dönüş yapılıyor. Çok yorucu ama heyecanlı ve keyifli bir gezi.

Dileyenler ATV turu sonrasında sahilde deve ile bir gezi yapabiliyor. Çok merak ettiğim için denedim ama çok rahatsız edici, biraz da ürkütücü bir yolculuk :(

Dahab şirin bir sahil kenti geziler sonrası orada rehberlerimiz eşliğinde öğle yemeğimizi yedik ve Mavi Lagün'e doğru yola çıktık. Şahane bir deniz ve sahil. Burada yaklaşık 1.5 saatlik bir molamız oldu ve sonrasında otele dönüş :)
Mavi Lagün

Bu turu mutlaka tavsiye ederim.

4. Farsha

Masal gibi bir yer. Günbatımına doğru gitmenizi tavsiye ederim. Akşam 21:30 sonrası kapısında uzun kuyruklar oluyor. Otellerin olduğu bölgeden standart bir ücret olan 10$'a Farsha'ya gelebiliyorsunuz. Taksici ile dönüş saatinizi belirleyebilirsiniz böylece dönüşte de sizin Farsha'dan alıp otelinize bırakabiliyor. Yemek,  kokteyl, sıcak içecekler, alkollü içecekler menüsünde var. Gitmişken güzel fincanlarında bir kahve içmeden dönmeyin.

5. Sharm El-Şeyh Old Market

Bir akşam gezisi yapıp, buradaki dükkanları turlayabilir, hediyelik eşyaları yoğun tütsü kokusu altında inceleyebilirsiniz. Kültürü ve Mısır mutfağını incelemek için bu geziyi de planlayabilirsiniz.
Sharm El-Şeyh

Ve Sharm El-Şeyh'ten dönüş

Havaalanı ve güvenlik kontrolleri tam bir sabır testi. Bizi uyardıkları için bilerek gittik, umarım siz de geziniz öncesi bu yazımı okur ve bu kontrolleri bilerek gidersiniz. Pasaport ve bilet kontrolu sonrası üzerinize bir kağıt sürülüp makineye sokuluyor ve yabancı madde kontrolü, sonra güvenlik kontrolü, valizlerin verilmesi sonrası verilen formların doldurulması sonra ayakkabıların dahi çıkarıldığı bir güvenlik kontrolü daha sonra tekrar pasaport kontrolü....
Böyle uzayıp gidiyor:)

Umarım yazımın sizlere faydası olur. Sorunuz varsa yorumlara yazabilirsiniz.

Keyifli bir gezi diliyorum.

Hiç yorum yok