Broken Belgeseli

broken


Netflix'te "Broken" serisini incelemenizi tavsiye ederim. Geri dönüşüm, plastik tüketimi, sahte ürünler, e-sigara gibi birçok alanda detaylar veriyor. İzlemesi hem keyifli hem de dünyanın şu anki halini anlattığı için biraz can sıkıcı.


* Plastik ucuz olması sebebiyle modern dünyanın vazgeçilmezi haline geldi. Tek sorun yok olmaması. Plastik üretimi her on yılda bir ikiye katlanıyormuş.

* Geri dönüşüm plastikten kurtulmanın doğru yoluymuş gibi gösteriliyor ancak insanların çöpe attığı her şey geri dönüştürülemiyor. Plastiklerin de yapısı birbirinden farklı bu yüzden çoğu aslında dönüştürülemiyor. Şuanda sadece plastiğin %9'u geri dönüşüme dahil olabiliyor. Kalanı ise bataklıklara, nehir kenarlarına, okyanuslara bırakılıyor.

* Sonra plastik endüstrisi kampanya başlatarak geri dönüşüm işareti kullanmaya başlamış. Aslında sadece iki işarete sahip olan ürünler dönüştürülebilirken diğer çeşit plastiklerde de aynı işaret bulunduğu için herkes dönüştürüldüğünü zannetti. İnsanlar psikolojik olarak dönüşüme katkı sağladığını düşünüp satın almaya devam etti ama gerçek öyle değil.

* Güzellik algısının değişimi ve sosyal medyanın da etkisiyle kozmetik sektöründe ciddi bir büyüme yaşanmış.

* Bu değişim sahte ürünlerin de artmasına sebep olmus. Sahte kozmetiklerde analiz yapıldığında içinde at idrarı, fare dışkısı, yüksek oranda ağır metal, bakteri içeriği tespit edilmiş çünkü bu ürünler hijyenik olmayan alanlarda üretiliyor. Çin sahte kozmetik üretiminde ilk sıradaymış.

* Tüketiciler sosyal medya sayesinde ürün içerikleri, hangi katkı maddesinin neye sebep olabileceği konusunda daha fazla bilgiye sebep oldu. Özellikle hayvanlar üzerinde test edilip edilmediği konusu büyük markalara güvensizlik yarattı ve sağlığa önem veren ufak firmalar da yükselişe geçti.

* Her bölümde bilinçli tüketici olmak vurgulandı. Biz özen göstermezsek, ucuz diye sahte olana yönelirsek çocuklarımız çöp içinde yaşamaya başlayacak😔 

Sevgiler🍀

Hiç yorum yok