Yeşil Altın : Avokado


gıda suçları rotten

🥑Yeşil Altın Avokado

Gıda Suçları belgesel serisini duydunuz mu? Gerçekten çok ilginç, çok seviyorum. Netflix üzerinden izleyebilirsiniz.

🥑Dünyada yılda 5 milyon ton avokado tüketiliyormuş. Meksika'nın ekonomisine de ciddi bir katkısı varmış. Şili'de ise avokado üretimi artıyormuş ancak büyük bir su kıtlığına sebep olmuş. 

🥑Hatta bu işin mafyaları oluşmuş, avokado çiftçileri kaçırılıyor ve haraç talep ediliyormuş😳 

🥑Avokadonun ünü aslında Kaliforniya'da başlamış ve dünyaya yayılmış. Amerika'da üretilen avokadoların %95'i Kaliforniya'da üretiliyormuş. 


🥑Aslında 1993 yılındaki anlaşma sonrası Meksika'da Amerika'ya avokado ihraç edebilmeye başlamış ve böylece Amerika'da 12 ay boyunca avokado satılmaya başlamış. 

🥑Tancitaro avokado endüstrisinin ve suç dünyasının merkezi haline gelmiş. Eski uyuşturucu kartelleri en başarılı avokado üreticilerini ve adreslerini rüşvetler vererek bulmuş. Hatta belgeselde kaçırılan bir çiftçi anılarını anlatıyor, 9 gün boyunca dağda tutulmuş ve sonunda belirli bir miktar parada anlaşmışlar. Böylece eve dönmesine izin verilmiş. 

🥑2010 yılında artık ihracat ve karlılık iyice artmaya başladığında "Tapınak Şövalyeleri" adındaki bir grup, başarılı çiftçilerin aileleri, yakınlarını kaçırmaya başlamışlar. Çiftçiler de ailelerini kurtarılmak için avokado bahçelerini satmak zorunda kalmış. 

🥑Tek bir avokado üretimi için en az 68 litre su gerekiyormuş bu yüzden çok fazla avokado üretimi yapılan bölgelerde su kıtlığı başlamış. 

🥑Özetle, bu Amerika ve çevresinde yaşanan durumlar. Bizim ülkemizde avokado üreticilerinin mafya tarafından kaçırıldığını zannetmiyorum ama bana çok ilginç geldi. Dünyada neler oluyor😳 Her gıdanın üretimi aşamasında ne bedeller ödeniyor.

Sevgiler🍀

Hiç yorum yok