Bir Öğrencinin Gözlemleri : Almanya'da Uluslararası Bir Okul


almanya'da eğitim

Öncelikle, anneme bana böyle bir konuda yazma şansı verdiği için teşekkür etmek istiyorum. Yazıma başlamadan önce biraz kendimden ve okulumdan bahsetmek istiyorum.
Benim adım Duru. Altıncı sınıfa gidiyorum, 11 yaşındayım. Hobilerim dans etmek, yüzmek, koşmak, fotoğraf çekmek... Okulumun adı Munich International School kısacası MIS.

Türkiye'deki okulum ile Münih’teki okulum arasında farklı olan şeyleri yazmak istiyorum:)

✅Türkiye'de hepimiz aynı dili konuşuyorduk ve aynı kültürde yetişmiştik ama Münih'te her şey farklı. Bizim sınıfta 10 farklı ülkeden gelen kişiler var. 

Amerikalı, İngiliz, Alman, Koreli, İspanyol, İtalyan, Çinli, Japon, Ukraynalı ve Türk (ben). Mesela İtalyan, o kadar hızlı konuşuyor ki neredeyse anlayamıyorum. İlk başta çok iyi ingilizce konuşuyor zannettim ama aslında konuşmuyormuş :) sadece hızlı konuştuğu için bana öyle geliyormuş.
İngiliz olan da o kadar fazla vurgu yapıyor ki bir yerden sonra bana komik gelmeye başladı. Ukraynalı olan da o kadar keskin konuşuyor ki sanki bir kelime bir cümle gibi. 


İstanbul'da yapılan yangın tatbikatında herkes konuşuyor, ölebiliriz diye gülüyor ve mantıksız şeyler söylüyordu ve bunlar da çoğu kişiye de komik geliyor (ben dahil) ve böylece ses ya da şamata başlamış oluyordu AMA Münih’teki okulumda bunların hiç biri olmuyor. Muhtemelen tatbikatlar okulda en çok önem verilen şeylerden birisi. Yangın alarmı çalıyor, ondan sonra herkes sırasına geçiyor ve toplanma alanına çıkılıyor. Orada tüm okul oluyor (anaokulundan liseye kadar) ve en önemlisi tüm öğretmenler, okul başkanı... Ben şuana kadar hiç konuşan birisini ya da gülen birisini duymadım ve görmedim. Herkes bunu sanki gerçekmiş gibi algılıyor, ciddiye alıyor ve bu yüzden de karmaşa olmuyor.

İstanbul'da benim çok fazla ödevim oluyordu ve ailemle oturmak, vakit geçirebilmek için sadece bir saatim oluyordu sonra da uyuyordum zaten ama Münih’e gelince bu konu çok değişti. 
Okulun ilk gününde matematik öğretmeni 10 soru verdi ve sınıftaki herkes mızmızlanmaya başladı. İstanbul'da bizim 3 tane test kitabımız vardı ve her hafta 4 konudan da 10 adet test çözerdik. Üstüne de ingilizce ödevlerimiz olurdu. İçimiz dışımız ödev olmuştu.
Bizim bir ödev çizelgemiz vardı ve her konu için bir sütun vardı. Böylece ödevin verilme tarihi, teslim tarihi gibi bilgileri takip ediyorduk. Tüm sınıflara çok yardımcı oluyordu, her şey planlı oluyordu böylece.

İstanbul'daki okulumda (Doğa Okulları) daha çok alıştırma ve pratik yapma üzerine odaklanılıyor ama MIS'te daha çok konuyu anlamaya, yaşayarak ve deneyler yaparak öğrenme üzerine odaklanılıyor.
Testlerimiz de bunun üzerine kurulu, bir sonraki paragrafımda bu konudan biraz bahsedeceğim ama  ondan önce bir kaç örnek vermek istiyorum.
Matematik sınavımızda bir soru vardı ve soru şuydu "132 kişi kollarını iki yana açıp, el tutuşursa koşu alanının bir kenarını kaplayabilirler mi? Bu testi yaptıktan iki gün sonra koşu alanına gittik ve tüm sınıflarla denedik :)

Fen dersinde de laboratuvar raporu yazdık, soruları cevapladık ama ondan önce de o rapor ile alakalı bir deney yapmıştık. 

Normalde dolaplar sınıflarda olur değil mi? Ama bizim okulda dolaplarımız Amerikan filmlerindeki gibi koridorlarda ve şifreli. Okula ilk geldiğimde bana hemen dolabımı göstermişlerdi ve çok mutlu olmuştum. Dolabını sadece sabah okula ilk geldiğinde, öğlen yemeğine gitmeden önce ve okuldan sonra kullanabiliyorsun. Dolaplarımızı sadece eşyalarımızı veya kitaplarımızı koymak için kullanılıyoruz. Öğle yemeğine gitmeden önce çantalarımızı bırakıyoruz ve gidiyoruz bir de teneffüs bitince alıyoruz yoksa pek kullanmıyoruz.

Genellikle veli toplantıları sadece öğretmen ve ebeveynler arasında yapılır değil mi? Bizim okulda öğretmen ve öğrenci arasında yapılıyor, ebeveyn dinliyor. 

Bence MIS’teki daha güzel çünkü öğretmenler ailenle konuşurken sen hiç bir şey bilmiyorsun, sadece eve baban ya da annen gelince öğreniyorsun. Belki ailen önemli bir nokta kaçırdı. Öğretmen ile yüz yüze konuşunca kendi düşüncelerini ve hislerini de söyleyebiliyorsun ama ailen gidince söyleyemiyorsun. Geribildirimi kendin duyuyorsun.

(Ufak bir anne notu: Bu yazıyı okuyana kadar öğretmenlerin geri bildirimlerini sadece kendi bakış açımdan dinleyip, yorumlayıp sonra da aktardığımı düşünmemiştim. Ne kadar doğru bir tespit, belki esas önemli olan noktayı kaçırıyorum ama farkında değilim:)
uluslararası okulda gözlemler

Okulda ilk başladığımda en büyük korkum İngilizce konuşmaktı. İngilizceyi zaten iyi biliyordum, konuşabiliyordum ama bütün bir yıl konuşmak bana çok korkutucu gelmişti. İlk aylarda biraz alçak ses ile konuşuyordum ama zaman ilerledikçe, sesim yükselmeye başladı çünkü ingilizce kendimi ifade edebilmek, konuşabilmek konusunda kendime olan güvenim arttı. 

Okuldaki herkesin ingilizce seviyesi aynı olmadığı için EAL ve AS olarak iki farklı ingilizce sınıfı var. EAL, English Acqusition Language yani ana dili ingilizce olmayanlar. AS de Accedemic Support, ana dili inglizce olanlar. 

Ben EAL deydim doğal olarak ve bu sınıfta olmanın avantajları da oluyor. Mesela, sınavlarda ek zaman alabiliyorsun, sınavlarda daha basit ingilizce ile yazılmış soruları alabiliyorsun.

En farklı olan şey de sadece 1 ve 8 arasında bir arasında bir not alabiliyorsun. Şimdi bu konuda yazacağım.

Belirttiğim gibi sadece 1 ve 8 arasında bir not alabiliyoruz. 
1 ve 2 yetersiz (10-40, yüz üzerinden)
3 ve 4 yeterli değil ama idare eder (40-75/80)
5 ve 6 güzel ama müthiş değil (80-90)
7 ve 8 arasında büyük farklılık var. 7- yüz üzerinden yüz almış gibi ama 8- yüz üzerinden 130 almak gibi.

Okula giderken en önemli şey taşımacılık yani okul servisi. Normalde servisler evinin önüne gelip, oradan alır değil mi ? Münih'te böyle değil, burada metro çok yaygın olduğu için insanlar buluşmalarını metro durakları üzerinden yapıyorlar. Buradaki okul servisleri de, evine en yakın durağa ya da ana caddeye geliyor. Biz Türkiye'de nasıl olduğunu söyleyince çok şaşırmışlardı.

Ve tüm öğrencilerin en önem verdiği konu, TATİL. Bizim okulda çok fazla tatil ve  dönem var. 

Ağustos - Ekim arası 1 dönem ve sonunda 1 hafta tatil var. 
Kasım -  Aralık arası farklı bir dönem ve en sonunda 2 haftalık tatil var. 
Ocak - Şubat arası ayrı bir dönem ve sonunda 1 haftalık kayak tatili var.
Mart -  Nisan arası bir dönem ve sonunda da 2 hafta tatil var.
Mayıs - Haziran arası ise son dönem :)

Aralarda da çalışanlara tatiller var.

Ve en son olarakta her öğrencinin ilk aklına gelen şey, derslerin kaç dakika olduğu. İstanbul'da 40 dakika ama Münih'te 55 dakika. İnsanın içi şişiyor dersler uzun olunca ama ilk geldiğimde buraya çok sıkılıyordum derslerde. Artık hemen geçip gidiyor ve sadece 6 ders var ama İstanbul'da 9 ders vardı. Okula 09;05'te giriyoruz ve 16:00'da çıkıyoruz. İstanbul'da ise okul 25 dakika önce başlıyordu.

Bu okulda en sevdiğim şey çok büyük olması ve doğa ile iç içe olması. Okul ormanın içinde :) Okulda 8 tane bina var; 2 Senior School (Lise ama bizim matematik ve fen derslerimiz orada oluyor), Middle School (orta okul), LADC (languages arts design centre / dil, sanat ve tasarım, dizayn binası), Gyms (beden eğitimi binası, 3 tane spor salonu ve soyunma odaları), Cafeteria (kafe gibi ama farklı), Ana bina yani orada tüm işler yürütülüyor ve Primary School (ilkokul). 

https://www.mis-munich.de/gallerytour linkine tıklayarak okulumun fotolarını ve tanıtım videosunu inceleyebilirsiniz.

İlk foto okulun en üstten görünüşü, üçüncü ve dördüncü arabaların ve servislerin yanaştığı alan, 8-9-10-11. Fotoğraflar okulun içine girişindeki renkli tünelin içinde ve sonrası, 12-13-14. Fotoğraflar okulun ana binası yani tüm işlerin yürütüldüğü yer, 15 ve 16 da o binanın içi, 17-18-19-20-21-22. fotoğraflarda kafe, sonraki 3 fotoğraflarda kafenin arkasındaki oyun alanı,ondan sonraki başlıktaki fotoğraflarda ilkokul, diğeri orta okul, ondan sonraki de Lise, LADC yazan da dil-sanat-dizayn binası ve en son olarak da Beden eğitimi, spor ile alakalı fotoğraflar.

Umarım yazımı sevmişsinizdir.

Başka yazmam mı istediğiniz bir konu var mı?

Duru Köseoğlu

12 yorum

  1. Harika bir yazı olmuş Duru. Kalemine sağlık. Ben sana birşey sormak istiyorum. MIS den 3 şey almak istesen, buraya neleri getirirdin? Bu yazdıklarının dışında da olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duruya sordum :) Arkadaşları ve okulun yeşil alanı ilk ikisi ama üçüncüyü düşünüyor :)

      Sil
  2. Durucum, ne güzel anlatmışsın iki eğitim sistemi arasındaki farklılıkları. Emeğine Sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık harika bir yazı, güzel derleyip toplanmış bir makale tadı veriyor.

    YanıtlaSil
  4. MaşaAllah, tesbitler harika ve çok akıcı bir üslup ile yazılmış. Tebrik ediyorum Duru'yu. Ve belirtmeden geçemeyeceğim, okula bayıldım. Başarılar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okula her gittiğimde benim de öğrenci olasım geliyor :)

      Sil
  5. Durucugum cok guzel yazmissin. Keyifle okudum
    Ben Ingilterede yasiyorum.yeni tasindik. Ingilteredeki okullarla ilgili arastirma yaparken gordum yazini
    Okumadan gecemedim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen güzel yorumunuzu Duru'ya ileteceğim. Sevgiler :)

      Sil
  6. MERHABALAR..

    BU ÖZEL BİR OKUL MUDUR ? BENİM DE TAŞINMA DURUMLARIM VAR. OĞLUMA OKUL ARAŞTIRIYORUM.

    YanıtlaSil