Glutensiz Unsuz Karabuğday Ekmeği Tarifi

glutensiz karabuğday ekmeği

Glutensiz, Unsuz Karabuğday Ekmeği Tarifi

Öyle bir tarifle geldim ki, denemeyen kalmasın istiyorum :) Unsuz Karabuğday Ekmeği :)

Evet, ekmek tüketmek istemiyoruz, kahvaltılarımızı ekmeksiz hazırlamak istiyoruz ama kabul edelim bazen ihtiyaç oluyor. Sanırım bu yüzden Ekmeksiz 10 Kahvaltı Önerisi yazım en çok okunanlar arasında :)

Uzun süredir karabuğday unu kullanarak çeşitli denemeler yapıyorum ancak sadece karabuğday kullanarak ve hiç un kullanmadan denememiştim. Beni gerçekten şaşırttı çünkü çok güzel oldu. Hem glutensiz hem vegan, süt ürünleri ve yumurta da içermemesi sebebiyle tüm alerjik çocuklar veya büyüklerde tabi ki yiyebilir.

Alerjilerin bu kadar artması sebebiyle herkesin işine yarayacak bir tarifi oluşturmak beni çok mutlu ediyor çünkü yaşadıkları sıkıntıların benzerlerini ben de yaşadığım için anlayabiliyorum.

Neyse çok uzatmadan tarife geçelim :)


Glutensiz Karabuğday Ekmeği Nasıl Yapılır İşte Tarifi?


* Önce iki su bardağı karabuğdayı bir kapta üzerini geçecek kadar su ekleyip 8 saat kadar beklettim. (Orjinalinde 2 saat bekletmiş ama ben şartlar gereği uzun beklettim, böyle de gayet güzel oldu.)


* Karabuğdaylar suda bekledikçe suyun yapısı değişiyor ve jelimsi bir hal alıyor, suyunu süzdüm ancak o jelimsi yapı bozulmasın diye karabuğdayları yıkamadım.


* Karabuğdayı süzdükten sonra 1/2 bardak içme suyu ekleyip mutfak robotundan geçirdim. Boza kıvamında bir yapısı oluyor. Gece bu şekilde üzerini örtüp bekledim, sabaha epey kabarmıştı. Kendi kendine mayalanmış :)


* Bu karışıma chia tohumu, zeytin, domates kurusu, ay çekirdeği ve nane ekledim. Karbonat ve sirke de ekledikten sonra fırın kabına döktüm. Dilerseniz sade de yapabilirsiniz ama ben bol malzemeli olsun istedim. 


* Fırında 180 C'de bir saat pişirdim, son 15 dakikasında sıcaklığı 160 C'ye düşürdüm. Pişirirken fırının içine bir kapta su eklerseniz daha yumuşak kabuklu bir ekmek elde edebilirsiniz.

karabuğday ekmeği

Ufak bir not: Eğer karabuğdayı sabah suya koyarsanız, akşamüstü süzüp rondodan geçirip mayalanmaya bırakabilirsiniz. Böylece ertesi sabah pişirebilirsiniz. Zaman planlaması açısından rahat olur :)

Bu arada belirtmeden geçmek istemedim. Karabuğdaylı tariflerde en çok sorulan soru kokuyor mu? Hayır bu ekmek kokmuyor :) 

Fotosunu çekmedim ama kızım okula gitmeden bu ekmekle tost yaptım, bayıldı. Tost ekmeği olarakta değerlendirebilirsiniz. 

Ekmeğin yapısı yumuşak ama kesinlikle dağılmıyor. Kesmeden önce biraz soğumasını beklemenizi tavsiye ederim.

Deneyenlerin yorumlarını bekliyorum. Ayrıca bu tarifi okuduğunuza göre hem bu tarife benzer tariflerin biraraya geldiği hem de hikayemi paylaştığım Beynim Dur! Dedi kitabı tam size göre :) Okuyanların yorumlarını bekliyorum.

Afiyet olsun.
Sevgiler

Glutensiz Karabuğday Ekmeği Malzemeleri Nelerdir?

Malzemeler:
2 sb çiğ karabuğay
1/2 sb su
1 yk chia tohumu
2 yk ay çekirdeği
6 adet zeytin
3 adet domates kurusu
2 yk zeytinyağı
1 çk karbonat
1 tk sirke
Nane, tuz


*Tarifi Choosing Chia sayfasında gördüm ama değiştirdim. Yine de esinlendiğim için paylaşmak istedim.


  • Kavrulmuş karabuğday ekmeği,
  • Mayasız karabuğday ekmeği,
  • Evde karabuğday ekmeği tarifi,

18 yorum

  1. Merhaba...Bu tarifi aynı teknikle siyez bulguru/buğdayı için deneyebilir miyiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, denemediğim için yorum yapamıyorum. Ancak Karabuğday biraz suda beklediğinde hemen yumuşuyor ve üzerinde jelimsi bir sıvı oluşuyor. Siyez suda beklediğinde hemen yumuşamıyor diye biliyorum. Bu yüzden aynı şekilde fermente olmayabilir :(

      Sil
  2. Teşekkür ederim yanıtınız için..Fırın tepsisini yağlayacağız , öyle değil mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yağlı kağıt kullanıyorum genelde ama kullanmadığım zaman tepsiyi mutlaka yağlıyorum😊

      Sil
  3. Merhaba bende evde bu tarifi yapmaya çalıştım.İçi çig kalıyor pişmiyor .Tam pişmesi için ne yapabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, fırın ayarından mı emin değilim ama benim başıma gelmedi. Bir kişinin daha böyle bir tecrübesi olmuş. Dilimleyip fırında 5 dk daha pişirmiş, çok güzel oldu diye mesaj atmıştı. Belki bu yöntem işinize yarar. Sevgiler.

      Sil
    2. Benim de öyle oldu dışı pişmiş ici hamur kalıyor.bir de çok uzun süre kaldığı halde. Bir daha yapmaya cesaret edemiyorum 😔

      Sil
  4. merhaba,
    şuan ıslattım sabaha pişiririm herhalde umarım güzel olur :)
    sormak istediğim yuvarlak kek kalıbında pişer mi, dilimlemesi de kolay olur diye düşünüyorum.
    cevabınız için şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ellerinize sağlık. Yuvarlak kek kalıbında da olur ama kalıbını çok yüksek mi? Çok kalın olunca içi ıslak kalabilir. Sevgiler

      Sil
  5. fırın kabınızı görsek bize fikir verirdi..

    YanıtlaSil
  6. İyi günler aynı sizin tarifinize göre yaptık.Dışı nefis pişti biraz da kabardı ancak içi bir türlü pişmedi.Hep hamur kaldı. ilaveten 1 saat daha pişirmemize rağmen dışı yanmaya yakın pişmesine rağmen içi hamur kaldı (kürdan testi bıçak testleri yapmamıza rağmen). Fırında önceden ısıtılmış 180 derece pişirilip 1 saatin son 15 dakikasında 160 dereceye düşürdük.Bu konuda ne yapılabilir veya neyi eksik yapıyoruz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, fırın ayarından mı emin değilim ama benim başıma gelmedi. Bir kişinin daha böyle bir tecrübesi olmuş. Dilimleyip fırında 5 dk daha pişirmiş, çok güzel oldu diye mesaj atmıştı. Belki bu yöntem işinize yarar. Sevgiler.

      Sil
  7. evet, ben de kaç kez denedim, o içinin çiğliğini gideremedim bir türlü. BİLGİSİ OLAN VARSA...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıbınız küçükse ve ekmek kalın oluyorsa içi ıslak kalabiliyor. Piştikten sonra dilimleyip kısa bir süre fırında tutabilirseniz ıslak yapısı yok olacaktır.

      Sil
  8. Merhaba kulladiginiz malzeme karabugday mi yoksa karabugday unu mu? Eger karabugday ise bu yontem ve tarif karabugday unu icinde gecerli mi?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, tarifte çiğ karabuğday kullandım. Kavrulmuş karabuğday fermente olmadığı için bu ekmek yapılamıyor. Karabuğday unu ile daha çok kek mantığı ile yapılıyor, bu yöntem uygun değil ne yazık ki

    YanıtlaSil