Sabun Cevizi Nasıl Kullanılır?

soap nuts


Rahmetli babaannem evdeki tüm deterjanları karıştırır sonra tülbenti ile burnunu kapatıp banyoyu temizlerdi. O sırada da beni salona oturtur, sakın çıkma derdi. Yaptığı karışımlara ilaç derdi, sonra da çok öksürüp "Beni bu ilaçlar mahvetti." derdi. 

🌻Niye bunu anlattım çünkü geçen gün ben de banyoyu temizleyeceğim derken kendimi öldürüyordum. Frosch'un sirkeli bir banyo temizleyicisi var, onu bir güzel duşakabinin camlarına sıktım, sildim sonra da bastım kaynar suyu. Temiz cam mutluluğu sıcak suyun buhar yapacağı ve boğulacağım bilgisini sildi aklımdan, çok fenaydı. 

🌻Neyse, sonuç olarak oğlum da hep yerlerde olduğu için alternatif arayışlara daldım. Marketten ✔soda ✔beyaz sirke ✔mısır nişastası ✔sabun cevizi aldım. Mısır nişastası camları çok iyi siliyormuş, bilmiyorum deneyeceğim.




evde deterjan yapımı

Uzun süredir evdeki deterjanlar yerine daha doğal ne kullanabileceğimi araştırıyordum. "Evde deterjan nasıl yapılır" sorusu aklımı kurcalıyordu. Münih'te en çok alışveriş yaptığım Basic Biomarkt'ta sabun cevizini görünce denemek istedim. Fiyatı Türkiye'deki muadillerine göre epey uygundu. 450 gr sabun cevizi fiyatı 6€ idi, internetten gördüğüm kadarıyla Türkiye'deki fiyatlar 500 gr için 54 TL civarı.

Hem doğal olması, hipoalerjenik olması, hem bebek çamaşırları için uygun olması hem de çevreye zararlı olmaması beni daha çok kullanmaya teşvik etti. Çevre dostu ve kimyasal madde içermediği için çevre kaynaklarını da kirletmiyor. Son dönemlerde belki duymuşsunuzdur, "sıfır atık" akımı başladı. Artık gereksiz yere ürünler almamak, plastik ürünler kullanmamak, çöp oluşumunu arttırmamak için bir çok kişi çaba sarf ediyor. 

Sabun cevizi ile ilgili genellikle bir çok kişide önyargı var ve kullanımı konusunda çekiniyor. Aslında şampuan, bulaşık makinesi deterjanı, çamaşır makinesi deterjanı, cilt temizleyicisi gibi farklı alanlarda kullanılabiliyor. 

Sabun Cevizi ile Deterjan Yapımı

evde deterjan yapımı
  • 8 bardak suyu tencereye boşalttım.
  • Tencereye 10 adet sabun cevizi ekledim.
  • Ürünün üzerinde bir uyarı vardı. Eğer biraz kırarak tencereye koyarsak içindeki saponin maddesi daha kolay açığa çıkarmış. Bu yüzden biraz kırarak tencereye ekledim.
  • Yüksek ateşte kaynattım sonra da ortadaki fotodaki gibi iyice köpüklenme başlayınca kısık ateşte 30 dakika daha pişirmeye devam ettim.
sabun cevizi


  • Üstteki fotoda görebileceğiniz gibi süzdüm.
  • Yaklaşık 800 ml kadar sıvı elde ettim :) Epey kullanırım artık.

Ev Temizliğinde Sabun Cevizi

Elde ettiğim sıvıdan 1 çay bardağı kadar ayırıp kovaya döktüm, üzerine 2 yemek kaşığı soda ve birkaç damla lavanta yağı damlattım. Köpük köpük oldu, tüm evi sildim. Beni epey şaşırttı, her yer mis gibi oldu. 

Şimdi sırayla sabun cevizi ile cam temizliği, saç yıkama ve çamaşır yıkamayı da deneyeceğim. Onları da ayrıca detaylı yazarım :)

Sabun Cevizi ile ilgili aklımıza takılanlar

Bu konuda bir çok kişinin aklında sorular olduğu için http://www.organicsoapnuts.net/ sitesindeki soru-cevap bölümünü kaynak olarak kullanarak biraz çeviri yaptım. Böylece sabun cevizi nedir, sabun cevizi nasıl kullanılır gibi sorulara biraz beraber cevap bulmuş oluruz.

Sabun Cevizi nedir?
Sabun Cevizi, Sapindus Mukorossi ağacının kurutulmuş meyvesidir.

Sabun Cevizi nasıl kullanılır?
Sabun cevizleri bir deterjan gibi kullanılabilir. Tamamen doğal bir sürfaktan olan saponin içerirler. 

Sabun cevizi çamaşır makinelerinde kullanılabilir mi?

Evet, kullanılabilir.



Köpük oluşturur mu?

Çoğu kimyasal temizleyiciye aslında tüketicileri mutlu etmek için köpük arttırıcı maddeler eklenir. Gerçekte, bir temizleyicinin etkili olup olmadığını kabarcıkların miktarı size söylemez. Sabun cevizi yoğun köpüklenme olmadan da temizlik sağlar.

Sabun cevizini çamaşır yıkama dışında alanlarda da kullanabilir miyiz?
Cilt ve saç temizliğinde de kullanılabilir.



Ne kadar sabun cevizi kullanmalıyız?

Çamaşır yıkarken 3-4 sabun cevizi öneriliyor. Eğer kıyafetler çok kirliyse, makine çok doluysa kullanılan miktar biraz arttırılabilir. Eğer kıyafetleriniz sertleşirse normalden fazla miktarda sabun cevizi kullandığınızı anlayabilirsiniz. Bu saponin maddesinin durulama suyunda fazla olmasından kaynaklanabilir ancak zararı yoktur.  .


Sabun cevizlerini birden fazla kullanabilir miyiz?

Ne kadar kullanacağımız suyumuzun sıcak ya da soğuk olmasına göre değişir. Eğer su sıcaksa her yıkamada iki adet sabun cevizi kullanıp içindeki tüm saponinin salınmasını sağlayabiliriz. Ancak su soğuksa 4 sabun cevizini 6 yıkamaya kadar kullanabiliriz.


Durulama aşamasında sabun cevizlerini çamaşır makinesinden çıkarmalı mıyız?

Sabunlu, köpüklü bir tortu kalmadığı için durulama aşamasında sabun cevizini çamaşır makinesinden çıkartmaya gerek yok.



Makinamdaki deterjan kalıntılarını yok etmek için sabun cevizi kullanabilir miyim?

4-5 adet sabun cevizini kullanarak sıcak su ile makinemizi çalıştırıp temizleyebiliriz.

Sabun cevizi kokulu mu?
Hafif, sirkeyi andıran bir kokusu var ama kıyafetler üzerinde ağır bir koku bırakmıyor. Ekstra koku isterseniz çamaşır makinasındaki yumuşatıcı gözüne birkaç damla esansiyel yağ (lavanta, neroli, yeşil çay vb.) damlatabilirsiniz.  

Yumuşatıcı kullanmamıza gerek var mı?
Hayır, gerek yok :)

Dilerseniz Youtube kanalımdaki Sabun Cevizi ile Deterjan Yapımı videomu da izleyebilirsiniz.

Umarım bilgilerin faydası olmuştur. Yorumlarınızı bekliyorum. 
Sevgiler

Hiç yorum yok