Kızımın Doğumgünü Pastası

sağlıklı doğumgünü pastası

Canım kızım artık 11 yaşında. Yıllar nasıl geçti hiç anlamadım. Bazen okul servisinden inip bana doğru yürürken gerçekten benim bu kadar büyük çocuğum mu var diye düşünüp şaşırıyorum. Zaman geçtikçe bana arkadaş olduğunu hissetmek çok daha güzel ve keyifli. Umarım yüzündeki ışıltı hiç sönmez, hep çok mutlu olur.


Doğumgünü için kızımın sevdiği lezzetleri birleştirmek istedim. Portakallı, limonlu tatları çok sevdiği için Portakallı İncirli bir pasta tabanı hazırladım. Üzerini de fıstık ezmeli bir sos, ev yapımı çikolatalarım ve yenebilen çiçek kuruları ile süsledim.

Şahane oldu, hatta pastane pastası gibi olmuş dediler. Kendimi de övdüğüme göre şekersiz ve glutensiz pastamın tarifine geçebilirim.

🔸️ Öncelikle yumurtaları iyice köpürene kadar çırptım. 

🔸️Yulaf sütünü ekledim. Ben inek sütü kullanmıyorum, bu aralar bitkisel sütler ile denemeler yapıyorum. Siz tabi ki inek sütü ile de deneyebilirsiniz. 

🔸️ Bir portakalın suyunu sıktım ve ekledim.

🔸️ Zeytinyağı ve portakal kabuğu tozunu da ekleyip karıştırdım.

🔸️ Kuru incirleri ufak ufak kestim ve bir kasede üzerine sıcak su ekledim. 15 dakika sıcak suda bekledikten sonra çatalla ezdim. Bu karışımı da ekledikten sonra karıştırdım. Tüm sıvı malzemeler karışmış oldu.

🔸️ Karabuğday unu, hindistan cevizi unu ve kabartma tozunu da ekleyip birkaç dakika karıştırdım.

🔸️ Kelepçeli kek kalıbında 25 dakika kadar 175 C'de fansız ayarda pişirdim. 

🔸️Kek pişerken üzerinin sosunu hazırladım. Yulaf sütü, fıstık ezmesi ve kakaoyu karıştırdım. Kek piştikten sonra üzerine sürdüm.


glutensiz pasta
🔸️ Yenilebilir çiçek kuruları almıştım. Aromaları gerçekten muhteşem. Onlarla pastamı süsledim. Sonra da kakao yağı, bal ve kakaoyu karıştırarak çikolatalarımı hazırladım.


şekerisiz pasta

Blogda bu zamana kadar bir çok çikolata tarifi paylaştım. Hatta Google'da en çok "kurumsal ev hanımı çikolata" olarak aratılıyormuş :)

Dilediğiniz bir tarifi kullanarak çikolatanızı hazırlayabilirsiniz. Blogdaki "Çikolatalar ve Dondurmalar" başlığı altından inceleyebilirsiniz.

Pastanın şekersiz olduğu hem içindeki incirlerden hem de üzerindeki sostan dolayı hiç hissedilmiyordu. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. 

Afiyet olsun.


Sevgiler🍀

Malzemeler

2 adet yumurta
1 sb yulaf sütü
1 portakal suyu
2 yk portakal kabuğu tozu
5 yk zeytinyağı
1.5 sb karabuğday unu
1/2 sb hindistan cevizi unu
1 yk kabartma tozu
1 çk tarçın
4 adet incir üzerine 1/2 çay bardağı su

Sos
3 yk yulaf sütü
2 yk fıstık ezmezi
1 çk kakao

Çikolata
Kakao yağı, bal, kakao 

4 yorum

  1. Merhaba,
    Portakal kabuğu tozu, portakal kabuğu rendesi ile ikame edilebilir mi ?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tabi ki olur ancak çok derinden rendelememek lazım çünkü tadını acı yapabilir. Sevgiler

      Sil
  2. Merhaba ölçüleri bir tık fazla yaparsak hamur kabark olur mu? Birde hindistan cevizi unu yerine normal buğday unu koysak tad anlamında değişir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hindistan cevizinin oranı zaten cok az sadece aroma veriyor. O yüzden tadı çok değistirmez bence. Ölçü arttıkça pasta tabi ki daha büyük olacaktır ama kullanacağınız una ve sıvıların cinsine göre değışiyor. Bu sebepten yorum yapmam zor.

      Sil