What The Health



sağlık belgesel

İzlerken içim daraldı ve bir daha kendime bunu yapmamaya karar verdim. Sanırım bir süre bu tarz belgeseller izlemeyeceğim. İzledikçe yemek yerken aklıma geliyor ve kendimi kötü hissediyorum. Çok uzun sürmez herhalde yine dayanamam izlerim  :) 

That Sugar belgeselini izledikten sonra uzun süre etkisinden kurtulamamıştım. İzlemediyseniz mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum. Blogda detaylı bir yazı da yazmıştım. That Sugar linkinden ulaşabilirsiniz :)

Belgeselin yönetmenliğini Kip Andersen ve Keegan Kuhn yapıyor. Aile büyüklerinin kanserden ölümü sonrası araştırma başlıyor. Belgeselin imdb puanı 7.8. İncelemek isteyenler için paylaştım.


"What the health" belgeseli aslında işlenmiş et  ve türevlerinin ne kadar zararlı olduğunu anlatarak başlıyor. Ama daha sonra konu genişliyor, hayvan çiftliklerinin durumuna, hayvansal gıdalara, peynir ve türevlerinin insan vücuduna etkilerine geliyor.

Aslında zaten kötü durumda olduğunu duyduğumuz, bildiğimiz hayvan çiftliklerinin içini görmek epey rahatsız edici oluyor. 

Hepsine ek olarak aslında güvenilir kurumlar olarak düşünülen Amerikan Kanser Derneği, Amerikan Diyabet Derneği gibi kuruluşların da belli sponsorluk anlaşmaları çerçevesinde diyetler sunduğunu, aslında o kadar da güvenilir olmadıklarını iddia ediyor. Bu bölüm epey can sıkıcıydı. Özetle hastalıkların önlenmeye çalışılmadığını, sadece tedavi edilmeye çalışıldığını, bu işin de firmaların ve ilaç endüstrisinin işine yaradığını vurguluyor.

Sonuçta vegan beslenmenin öneminin fazlasıyla vurgulanması biraz yanlı olduğunu hissettirse de bence güzel, dikkat çeken ve izlenecekler listesine alınabilecek bir belgesel.

İyi seyirler.

2 yorum

  1. Ben baya once izlemistim ama bayilmistim. Yumurta hakkindaki vurguyu hic unutmam. Yanlis degilsem bir yulurtanin 5 sigara zararina es deger diyordu.
    Et konusunda baya etinazaltmami sagladi ve daha bilincli dunyadaki varliklari dusunerek tuketmemi sagladi. En azindan deniyorum ve farkindaligim artti.
    Ben siddet ile tavsiye ediyorum bu belgeseli.
    Iyiki paylasmissiniz. Herkezin izlemesi gerektigini dusunuyorum.
    Selamlar
    Tugberm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurta örneği beni de çok rahatsız etti. Her gün yumurta yiyiyoruz sonuçta. Umarım herkes vakit ayırıp izler. Sevgiler

      Sil