Ekşi Maya Hazırlarken Yapılan Hatalar


ekşi maya hataları

Son dönemde bir konu dikkatimi çekiyor. Sosyal medyada özellikle de instagramda herkes çok sağlıklı besleniyor, herkes çok fit, herkes hurmadan çikolatalara bayılıyor, pizza görünce de çığlıklar atarak kaçıyor :)

Gerçekten olduğumuzu mu yoksa olmak istediklerimizi mi yansıtıyoruz merak ediyorum. Çoğunluk mükemmel olduğunu iddia etse de ben değilim diyebilmek daha önemli bence. Mesela ekşi maya benim için zor bir konu oldu. Bir çok kez denedim, her seferinde farklı bir sebepten ekşi mayam bozuldu. Ama meyve mayaları / yaban mayalarında şahaneler yarattığımı söyleyebilirim. Onları da Meyve mayaları linkinden inceleyebilirsiniz. Ekşi mayalara göre çok daha kolay ve pratik bir işlem :)

"The Art of Fermentation" kitabından okuduklarımın da desteği ile ekşi maya hazırlarken hangi hataları yapabileceğinizi ve bu hataların sonuçlarını yazmak istedim. Hepsi birer hayal kırıklığı ve deneyim paylaşımı olduğundan emin olabilirsiniz. Ekşi maya konusunu hırs yaptım sayılır. Son ekşi mayam da şahane oldu dedikten yarım saat sonra oğlumun kavanoza vurması sonucu kırıldı ve kullanılamaz hale geldi :( 

Özetle ekşi maya hassas konu; sıcaklıktan, sudan, kullandığınız unun kalitesinden, nasıl beslediğinizden ve besleme sıklığınızdan çok etkileniyor.

Böylece bunlar başınıza geliyorsa doğru yolda değilsiniz ya da doğru yoldasınız ve hemen düzeltebilirsiniz demektir :)

Ekşi Maya Hazırlarken Yapılan Hatalar

Kabarcıklar neden oluşmaz?

İlk aklımıza gelmesi gereken konu kullandığımız su olmalı. Musluk suyu mu yoksa içme suyu mu kullandık? Sudaki klor fermentasyon sırasında oluşan bakterileri yok ettiği için eğer çeşme suyu kullandıysanız kabarcık oluşmama ihtimali çok yüksek. Ama sürekli karıştırmaya devam ederek ve evin nispeten daha sıcak bir noktasına mayanızı taşıyarak mayanızda baloncuklar oluşması için fırsat verebilirsiniz.

Ayrıca sıcaklıkta önemli faktörlerden. Oda sıcaklığının altında bir ortamda baloncukların oluşmaması yüksek ihtimal bu yüzden mayamızı oda sıcaklığında tutmaya hatta ufak bir bez ile sarıp sabit sıcaklıkta tutmaya özen göstermeliyiz.

Kabarcıklar oluştuktan sonra neden söner?

Eğer kabarcıklar oluştu ama kısa bir süre sonra söndüyse büyük ihtimalle iyi bir şekilde beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden mayanızın %75'ini atıp kalan %25'i ise 3 veya 4 defa yeni un ile besleyerek mayanızı kurtarabilirsiniz.

Mayamızı aynı un ile beslemeye devam etmemiz de önemli hem de bizim için pratik. Hangi un ile başladıysak o un ile beslemeye devam edelim.

Mayamı nasıl beslemeliyim?

Burada en pratik yöntemi kullanmalıyız. 1:1 oranı :) Yani 50 gr un kullanıyorsak 50 gr su ile beslemeliyiz. Ben daha önceden göz kararı yaparım, kaşıkla ölçerim gibi düşünerek çeşitli denemeler yaptım ama olmadı. Bu yüzden artık ölçerek devam edeceğim. Zaten ekşi maya konusunda başarılı olmuş kişiler de hep mutfak tartısı kullanmayı tavsiye ediyorlar. 

Mayanın üzerinde neden su birikir?

Üzerinde oluşan sıvı birikintisinden kurtulmanın en ideal yoku düzenli olarak karıştırmak. Düzenli olarak karıştırdığınız halde sıvı birikimi devam ediyorsa ve mayanızın bir bölgesinde kuruluk oluyorsa o zaman mayayı temiz bir kavanoza aktararak beslemeyi deneyebilirsiniz.

Hangi tür kaşık kullanmalıyız?

Bu konuda çok fazla yazı okudum. Bazı akımlar kesinlikle metal kaşık ile temas etmemesi gerektiğini yazarken bazıları da metal kaşıkla da nasıl başarılı olduklarını anlatıyor. Bu yüzden iki çeşit kaşığın kullanımında da sakınca yok diye düşünüyorum.

En kısa sürede de ekşi mayalı ekmeğimi de paylaşmayı umuyorum.

Umarım bilgilerin faydası olmuştur.
Sevgiler.

*Ekşi maya fotosu bana ait değil. Google'da arama yaparken karşıma çıktı. http://www.theclevercarrot.com sitesinden aldım :)

10 yorum

  1. Oğlumun buğday alerjisinden dolayı ben de nohut ve arpa unuyla bir ekşi maya yapıp aynı unlarla ekmek yapmaya çalışıyorum ama glütensiz unlarla çok zor bunu yapmak. 5. Denememde yenebilecek durumda bir ekmek elde ettim sayılır. Ama içi hala oldukça nemli . Sizin ekşi mayalı ekmek paylaşımınızı da merakla bekliyorum
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de karabuğday ve nohut unu ile denemelerim oldu ama maya sulandı ve kötü koktu. Bu yüzden diğer un çeşitleri ile denemeye karar verdim. Glutensiz un ile ekşi maya zor bir iş :( Sizin de ellerinize sağlık. Sevgiler

      Sil
  2. Çok teşekkürler güzel bilgiler için :)

    YanıtlaSil
  3. çok tşk ederim, instağramdan bir kaç soru sordum cevap aldım, ilginiz içinde çok tşk, sizi zevkle takip ediyorum

    YanıtlaSil
  4. Ben de karabugday unu ile eksi maya yapmaya çalışıyorum 3 tindeyim.ama orta kisminda su birikti besleme saati gelmedi ama karistirmalimiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, karabuğday unu ile iki kez denedim ancak başarılı olamadım :( Sulanma bende de oldu, saati gelmeden besledim. Umarım sizinki harika olur. Sevgiler

      Sil
  5. Teşekkür ederim ama benim de olmadi. Bir daha başladım 😊

    YanıtlaSil