Kinoalı Yeşil Mercimekli Börek

glutensiz börek

Bu tarifin adını tam olarak bulamadım çünkü bir gece yatarken "Acaba yarın ne pişirsem?" diye düşünürken bu tarifi uydurdum. Evet, uydurdum ve keşke daha önce pişirseydim dedim. Biz akşam yemeğinde yedik ama börek gibi de çayın yanında yenilebilir, çok fonksiyonlu :)

Kinoa, patates ve yeşil mercimeğin karışımı ile glutensiz bir börek oluşturdum. Çok pratik bir tarif ama görsel olarak çok şık.

Öncelikle kinoa konusunda en çok gelen sorular "Kinoa nasıl yenir?",  "Kinoa nasıl yıkanır?" "Kinoa nasıl haşlanır?" gibi sorular. Kinoaları dilerseniz pirinç veya bulgur yerine kullanabilirsiniz. Ben dolma harcı olarak kullanıyorum veya haşlayıp salatalarımı daha doyurucu hale getiriyorum veya mutfak robotundan geçirip un haline getirip krep, kek, poğaça tariflerimde kullanıyorum.


Eğer kinoayı haşlamadan önce 15-20 dk suda bekletip ve daha sonra suyun bulanıklığı gidene kadar 4-5 defa yıkarsanız haşlandığında acı bir tadı olmaz. Bu da önemli bir püf noktası.

Şimdi tarife geçebiliriz. Adım adım yazacağım :)

* Önce patatesleri haşladım. 

* Kinoaları yukarıda anlattığım şekilde haşladım.

* Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra rendeledim ve haşlanmış kinoalar ile yoğurdum. Bir hamur kıvamına geldi. İçine biraz tuz ve karabiber ekledim.

* Ayrı bir kapta yeşil mercimeği haşladım.

* Bir tavada soğan ve biber salçasını biraz zeytinyağı ile kavurdum.

* Haşlanan mercimekleri ile salça-soğan karışımına ekledim.


glutensiz börek

* Kelepçeli kek kalıbında alt tabana kinoalı-patatesli karışımı yaydım. Sonra üzerine yeşil mercimekli karışım sonra tekrar kinoalı-patatesli karışım... derken 5 kat oldu. 3 katı kinoalı-patatesli iki katı yeşil mercimekli-soğanlı


yeşil mercimekli kinoalı börek

* Üzerine süslemek için çörek otu serpip fırında 150 C'de 15 dk kadar pişirdim.

Sonuç harika. Hem besleyici hem de çok doyurucu glutensiz börek oldu. Özetle, "glutensiz börek nasıl yapılır" diye düşünenler için ideal bir tarif oldu.

Afiyet olsun.

Malzemeler:

2 adet patates
7 yk kinoa
5 yk yeşil mercimek
1 adet soğan
1 yk biber salçası
4 yk zeytinyağı
Çörek otu

Hiç yorum yok