Hallstatt ve Tuz Madeni Gezimiz


tuz madeni gezisi

9 günlük ve rotasını Budapeşte-Salzburg-Hallstatt-Viyana-Bratislava olarak planladığımız gezimizin en merak ettiğim bölümü Hallstatt'tı. Hakkında o kadar çok şey duymuştum ki, gidince anladım ki ne kadar anlatılsa da gidilmeden-gezilmeden hissetmek mümkün değil. Biz gezimiz boyunca araba kiraladığımız için Salzburg'tan araba ile Hallstatt'a ulaştık. Yol boyunca manzara muhteşemdi ve orman içinden giden yol hiç bitmesin istedik.

Gölün manzarası, çiçekler ile kaplanmış evler, ara sokakları, minik pastaneleri, yaşattığı tuz madeni deneyimi hepsi ayrı  güzel :)

Hallstatt'ın, Doğal güzelliği ile UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer almasına şaşmamalı. Şehir için günler ayırmanıza gerek yok, zaten çok ufak bir alanda. Bu yüzden gezinizi 3-4 saat içinde tamamlayabilirsiniz. Ayrıca saat 18:00 itibariyle şehir bir anda sessizleşiyor, her yer kapanmaya başlıyor, tur otobüsleri gitmiş oluyor. Bu yüzden gezi planınızı 18:00 öncesi olarak ayarlayın yoksa birçok güzelliğe ulaşamayabilirsiniz. 

Hallstatt Gezilecek Yerler:

Skywalk (Gözlem noktası)  

Skywalk’a, kasabanın merkezinden finiküler ile rahatça ulaşabilirsiniz. Bu gözlem noktasında tüm kasabayı, gölü ve dağları 350 metre yukarıdan panaromik bir şekilde inceleyebilirsiniz. Finiküler olmadan buraya çıkmak bence imkansız, sizi çok dik ve zorlu bir dağ yolunun beklediğinden emin olabilirsiniz. Yürüyüş yaklaşık 40 dk. kadar sürüyormuş. Biz tabi ki finiküler ile çıktık :) Ayrıca burada güzel bir cafede bulunuyor, keyifle kahvenizi yudumlayıp manzarayı seyredebilirsiniz.

gözlem noktasımanzara

Hallstatt Market Square 

Çeşitli restaurantlar ve hediyelik eşya mağazalarının olduğu, ağırlıklı olarak tuz ile ilgili ürünlerin satıldığı küçücük bir meydan. Çok kalabalıktı, bu yüzden bu alanda yemek yemeği tercih etmedik. 
Meydanın biraz ilerisinde yer alan Türklerin işlettiği restaurantta öğle yemeğimizi yedik. Çalışanlar genellikle Türk ve Suriyeli, ayrıca yemekleri de lezzetliydi. 

Göl Keyfi

Manzara gerçekten etkileyici ve dinlendirici. Tuz madeni gezimiz sonrasında Viyana'ya doğru yola çıkmamız gerekmese aslında gölde bir gezi yapmayı planlıyorduk. Ancak saatin 18:00'i geçmesi ve bizi bekleyen uzun yol sebebiyle göl gezisi yapamadık. İsterseniz 2 kişilik bir botu 1 saatliğine yaklaşık 13€'ya kiralayıp gölün keyfini çıkartabilirsiniz.

göl

Tuz Madeni

Herhalde beni en heyecanlandıran deneyimlerden birisiydi. Öncelikle yaklaşık olarak 2 saatinizi ayırmanız gerekiyor bu yüzden gezi planınızı tuz madeni turunuza göre ayarlamanız daha doğru olacaktır. 
Tuz madenine finiküler ile ulaşılıyor, finikülerden indikten sonra da yaklaşık 10-12 dk sürecek biraz dik bir yoldan yürümeniz gerekiyor. Ve sonuçta madenin girişine ulaşıyorsunuz.
manzara

Öncelikle eşyalarınızı teslim edip sizlere verilen renk renk madenci kıyafetlerini giyiyorsunuz. Bu kısım çok eğlenceli, kıyafetler çok koruyucu değil ama maden çok soğuk olduğu için kıyafetlerinizin üzerinde bir kat daha olmasında fayda var. 
Tuz madeni turunu eğlenceli ve bilgilendirici olarak hazırlamışlar. Hem rehber çok detaylı bilgiler veriyor hem de maden içerisinde geçmişten günümüze tuz madeni ile ilgili bilgiler elde edebileceğiniz videolar izleyebiliyorsunuz.

tuz madeni

Bu arada kapalı alan fobisi olanlar için ek bir bilgi vermek istiyorum. Beni tanıyanlar kapalı alanlardan hiç hoşlanmadığımı bilirler, açıkçası madene biraz tedirgin girdim ama hiç boğucu bir ortam yok :)

Tuz madeni hala çalışmaya devam eden bir maden, geziniz sırasında madenciler ile karşılaşabilirsiniz.

Madende ilerlerken ulaşım için iki kez ahşap bir kaydıraktan kaymanız gerekiyor. Dik bir kaydırak değil. Herkes çok eğlendi. Kaymak istemeyenler ise kaydırağın hemen yanındaki minik merdivenlerden aşağı inebiliyor. 60 metrelik ikinci kaydırakta ise kayarken gülümsemeyi unutmayın çünkü fotoğrafınız çekiliyor. Çıkışta 5€ vererek satın alabiliyorsunuz.
tuz madeni

Madene girerken acaba çıkış nasıl olacak diye düşünüyordum ancan en eğlenceli bölümlerden birisi ise çıkışmış. Farklı bir noktadan çıkış yapıyorsunuz hem de tünelden geçerek ve ahşap bir trenle :)

Eşyalarınızı teslim alırken size hediye edilen minik tuzlardan da almayı ihmal etmeyin.

Umarım geziniz bizimkisi kadar keyifli geçer.

İyi tatiller.

Hiç yorum yok