İncirden Maya nasıl hazırlanır?


incirden maya yapımı

Uzun süredir maya konusu aklımda ama bir türlü odaklanamıyorum. Ekşi maya yapmaya başlamak ve sonrasında çeşit çeşit ekşi mayalı yapmak istiyorum ama zor bir iş olduğunun farkındayım. Karabuğday unu ile ilk ekşi maya denemem çok başarılı olmadı, bu yüzden yeniden deneyeceğim. Mutfakta her zaman işler yolunda gitmeyebiliyor :( Denemeye, öğrenmeye devam...

Öncelikle meyvelerden maya hazırlama konusunda çalışmaya karar verdim. İlk duyduğumda pek uygulanabilir gelmedi ama incirin mayalanma sürecini izledikçe, kavanozun içindeki ufak baloncukları gördükçe doğru yolda olduğumu anladım :)


İncirden harika bir maya hazırlayabilirsiniz. Çok kolay, şimdi aşamalarını paylaşıyorum :)

İlk denemem olduğu için 1 lt'lik bir kavanoz kullandım. 3 adet taze inciri iyice yıkadıktan sonra dörde bölüp kavanoza yerleştirdim. Mayalanma sürecini hızlandırmak için 4-5 adet kuru üzüm ekledim. Dilerseniz 1 tatlı kaşığı kadar şeker de ilave edebilirsiniz ama ben kuru üzümü tercih ettim.
Daha sonra incirlerin üzeri kapanana kadar su ekledim. İncirlerin tamamen suyun içinde olması kritik yoksa küflenip mayanızı bozabilir. 

Kavanozun kapağını kapatıp karanlık bir yerde 24 saat beklettim. Bir gün sonra kavanozu sallayıp karışmasını sağladıktan sonra kapağını açıp gazının çıkması sağladım.
incir mayası

Üç gün boyunca bu işleme devam ettim. 3. günün sonunda incir mayam hazırlanmıştı. İncir mayası ile krep, kek, ekmek vb. lezzetler hazırlayabilirsiniz. Sadece dilediğiniz un ile karıştırmanız ve 3-4 saat bekleyerek kabarmasını izlemeniz yeterli :)  İlk denemem harika bir ekmek yapmak oldu. Onun da tarifini yazıp en kısa sürede paylaşacağım.

evde maya yapımı

Sağlıklı, bol fermente gıdalı günler diliyorum.

Afiyet olsun.

8 yorum

  1. Bloğunuz güzel görünüyor. Sık sık takip etmeye çalışıcam . Başarılar dilerim

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, sizin paylaşımlarınızı takip ediyorum, zaman zaman da uyguladıklarım oluyor. Şİmdi bu incir mayasını denemek istiyorum. oluşan maya tek seferlik mi, bu maya için kavanozdaki suyu mu kullanacağız. Tek seferlik depilse nasıl beslenmesi gerekiyor. Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, denemenize çok sevindim. Sizinde ellerinize sağlık :) Oluşan mayayı tek seferlik kullandım ve bekletmedim ancak maya oluştuktan sonra sanırım birkaç gün buzdolabında bekleyebilir. Bir kere de besleyerek mayayı arttırmayı deneyeceğim ama ekşi maya gibi olacağını düşünmüyorum. Denedikten sonra paylaşırım. Sevgiler.

      Sil
  3. Cok farkli tarifleriniz var takipteyim

    YanıtlaSil
  4. merhaba bloğunuzu bugün keşfettim. Bu aralar probiyotikler ve fermente ürünler çok ilgimi çekiyor. bende zencefilli gazoz mayası hazırladım bu hafta içinden çıkan kabarcıklara ve tıslama sesine hayranım. bu mayada bir içecek yapımında kullanılır mı acaba. Tadı nasıl olur sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, benimde bu yıl favori konum fermente gıdalar oldu :) Zencefilli gazoz mayası da çok ilginc olabilir denememiştim. Eğer nasıl yaptığınızı yazabilirseniz çok denemek isterim. İncir mayasının kokusu, aroması çok güzel ama içecek için uygun değil gibi geldi. Sanki ekmek, kek gibi yiyeceklerin içinde çok daha güzel olabilir. Sevgiler.

      Sil