Evde Sucuk Yapımı
Blogu uzun süredir takip edenler Balıkesirli olduğumu biliyorlardır. Çocukluğumdan beri hep "Yanturalı" sucuk yedim. Evlendikten sonra eşimde bu sucuğu çok sevdiği için ailem hep bize aldı ve marketten bilindik markaların sucuklarından hiç almadık.
Şimdi ise hamilelik sürecinde 6. ayı bitirdim, bu sürede hiç işlenmiş gıda, şarküteri ürünü yemediğim içinde sucuk ile yollarımız ayrıldı. Ama bir pazar sabahı yenen sucuklu yumurtanın da tadını özlemedim dersem yalan olur. Sonuç olarak kendi sucuğumuzu evde yapmaya karar verdik ve "Evde nasıl sucuk yapabiliriz?" diye araştırmaya başladık.
Canan Karatay'ın "Karatay Mutfağı" kitabındaki Ev Sucuğu tarifinden esinlenerek yola çıktık. Tabi ki bu kararımız sonrasında Mısır Çarşısı yolculuğumuz başladı. Baharatçıları gezdik, farklı lezzetler tattık. Bu arada ufak bir bilgi vermek istiyorum. Aktarlar bağırsağı 30 m olarak satıyor ve biz seri üretim yapmayacağımız için sadece 2 m almak istedik. Çoğu aktar satmıyor, biraz dolanıp rica etmeniz gerekebilir :)
Öncelikle eğer evde kıyma makineniz yoksa kıymayı alırken mutlaka iki kez çektirmeniz gerekiyor. Kıymayı baharatlar ile iyice yoğurun. Bağırsakların içine doldurmadan önce 24 saat kıymanın buzdolabında baharatlar ile dinlenmesi gerekiyor. 3-4 saatte bir kez kıymayı yoğurursanız baharatlar ile kıyma birbirine karışarak daha iyi mayalanır.
24 saatin sonunda eğer kıymadan ufak bir parça alıp köfte gibi pişirirseniz baharat karışımının dilediğiniz gibi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca bağırsağın temizlenmesi aşaması da önemli. Doldurmadan 5 saat önce bağırsakları sıcak suya koydum ve 3-4 yemek kaşığı sirke ekledim.
Doldurma işlemi biraz zorlayabilir ama ufak bir huniniz varsa bağırsağı ucuna geçirip rahatlıkla doldurabilirsiniz.
Doldurma işleminde önemli olan içinde hiç hava veya boşluk kalmaması çünkü boşluk kaldığında o bölgede kuruma veya küf olabiliyormuş.
Bağırsakları doldurunca da kangal şekline getirip ip ile asıp güneş görmeyen bir yerde kurutabilirsiniz.
Rengi her gün biraz daha kahverengiye dönüyor ve suyunu kaybediyor. 4. günün sonunda sertleştiğinden ve kuruduğundan emin olunca buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklamaya başladım. İçinde herhangi bir katkı maddesi olmadığı için buzlukta saklamayı tercih ettim.
Sanırım en güzeli bir pazar sabahı ailenizle kahvaltı sofranızda kendi yaptığınız sucuğu yemek. Emeklerin karşılığını bu şekilde görmek çok keyifli oluyor.
Kurban bayramının yaklaştığı bu günlerde rahatlıkla deneyebilirsiniz. Ayrıca etleri saklamak ile ilgili sıkıntınız varsa derin dondurucu alacaklar için indirim kodu paylaştığım yazımı da okuyabilirsiniz.
Şimdiden deneyecek olanlara kolay gelsin, afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kg kıyma
100 gr sucuk baharatı (Aktardan aldık ama siz onun yerine karabiber, kimyonu, kırmızı biber, kaya tuzunu ve 2-3 diş sarımsağı karıştırabilirsiniz.)
2 metre bağırsak
Kategoriler:
çocuklar için sağlıklı öneriler,
evde sucuk yapımı,
Fermente Lezzetler,
fermente sucuk,
Kahvaltılıklar,
Mutfak Sırları,
sağlıklı tarif,
sağlıklı yaşam
loading..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok